Πέμπτη 26 Μαρτίου 2026

Xωρίς την Ρωσία δεν τους Bγαίνουν οι αριθμοί – Τι σχολιάζεται σε σχέση με τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου - H παρουσία της «Αρκούδας είναι κομβική


 Όπως δήλωσε στο Sputnik ο Ιγκόρ Γιούσκοφ, ειδικός στο Ρωσικό Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Ασφάλειας: «Η Ρωσία εξάγει ~7 εκατομμύρια βαρέλια υγρών υδρογονανθράκων την ημέρα. Μέσω του στενού του Ορμούζ, που τώρα είναι αποκλεισμένο, περνούσαν 20 εκατομμύρια βαρέλια. Εάν το ρωσικό πετρέλαιο απομακρυνθεί από την παγκόσμια αγορά, η κρίση θα ενταθεί κατά το ήμισυ».

Αυτή ήταν η αντίδρασή του, όπως αναφέρεται, στην πίεση που άσκησε η G7 στον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (σ.σ. International Energy Agency – ΙΕΑ στα ελληνικά ΔΟΕ) για την απελευθέρωση 400 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου από στρατηγικά αποθέματα, με στόχο την σταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών ενέργειας και την υποχώρηση των αυξανόμενων τιμών, και μάλιστα χωρίς την ευρεία άρση των υφιστάμενων κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο.

«Οι Αμερικανοί προσπαθούν να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι χαλαρώνουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ώστε η αγορά να αντιδράσει με χαμηλότερες τιμές», τονίστηκε.

Το ίδιο ισχύει, σημειώνεται, και για το ιρανικό πετρέλαιο και το παραθυράκι των κυρώσεων σχετικά με το αργό πετρέλαιο που φορτώνεται σε δεξαμενόπλοια, καθώς και για τη Βενεζουέλα – όπου τα σχέδια για δραματική αύξηση της παραγωγής θα απαιτούσαν δισεκατομμύρια σε επενδύσεις και χρόνια για να υλοποιηθούν.

«Συνολικά, τα μέτρα που ανακοινώνουν οι Αμερικανοί είναι μια προσπάθεια να επηρεάσουν ψυχολογικά την αγορά και τίποτα περισσότερο», εξήγησε ο Γιούσκοφ.

Οι ΗΠΑ συνεισφέρουν 172 εκατομμύρια από το σύνολο των 400 εκατομμυρίων (σ.σ. βαρελιών αργού πετρελαίου), με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να συνεισφέρουν 102,5 εκατομμύρια και τους Ευρωπαίους ~75 εκατομμύρια.

Στην πραγματικότητα, αυτές οι χώρες άρχισαν να αξιοποιούν τα αποθέματά τους μια εβδομάδα πριν από την ανακοίνωση του IEA, λέει ο Γιούσκοφ.

«Οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την εξάντληση αυτών των αποθεμάτων θα ωθήσει τις τιμές προς τα πάνω… Γι’ αυτό προσπαθούν να μην ασχοληθούν με το πόσο έχουν ήδη αποσύρει και πόσο περισσότερο μπορούν να αποσύρουν στο μέλλον», υπογραμμίστηκε.

«Και πάλι, δεν πρόκειται για κορεσμό της αγοράς. Κανείς δεν πρόκειται να μοιραστεί αυτό το πετρέλαιο με κάποιον άλλον. Αυτό είναι πετρέλαιο που θα καταναλώσουν οι ίδιοι, τοπικά, από τα δικά τους αποθέματα. Αυτό είναι όλο. Και όσο περισσότερο αποσύρουν σήμερα, τόσο περισσότερο θα χρειαστεί να αγοράσουν για να αυξήσουν τα ίδια αποθέματα στο μέλλον», συνόψισε ο Γιούσκοφ.

Συμπερασματικά, τα 400 εκατομμύρια βαρέλια των στρατηγικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου, δεν μπορούν να πάρουν την θέση των 7 εκατομμυρίων βαρελιών που προέρχονται καθημερινά από την Ρωσική Ομοσπονδία. Το μέτρο δείχνει προσωρινό και όχι μόνιμο. Χωρίς την Ρωσία οι αριθμοί δεν βγαίνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις