Τετάρτη 8 Απριλίου 2026

Αγορές: Ράλι στην Ασία, κέρδη 4% για τον Nikkei - Στα 71.000 δολάρια το bitcoin


 Ράλι καταγράφτηκε στις ασιατικές αγορές το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης (08/04) με φόντο τη συμφωνία ΗΠΑ και Ιράν για εκεχειρία δύο εβδομάδων.

Πιο αναλυτικά, στα ταμπλό, στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi αυξήθηκε πάνω από 5%, ο Kosdaq σημείωσε άνοδο 3,4%.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 κέρδισε κατά 4% και ο Topix κατά 3,2%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε κατά 2,7%, στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng πάνω 2% και στην ηπειρωτική Κίνα ο CSI 300 κατά 2,15%.

Στα κρυπτονομίσματα, το Bitcoin κατέγραψε άνοδο άνω του 2% στα 71.508 δολάρια.

Την ίδια ώρα, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κάτω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι. Το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate κατέγραψε πτώση άνω του 14%, στα 96,98 δολάρια, ενώ το Brent σημείωσε απώλειες άνω του 13%, διαμορφούμενο κοντά στα 94,5 δολάρια ανά βαρέλι.

Μετά από ένα μεγάλο διπλωματικό θρίλερ και μόλις μία ώρα προτού λήξει το τελεσίγραφό του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω ανάρτησης στο Truth Social ότι έγινε αποδεκτή η πρόταση του Πακιστάν για παράταση δύο εβδομάδων, που σηματοδοτεί αναστολή των επιθέσεων κατά του Ιράν.

Όπως γνωστοποίησε ο ίδιος, το Ιράν υπέβαλε στην κυβέρνησή του «σχέδιο» 10 σημείων, το οποίο μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση, με σκοπό να τερματιστεί ο πόλεμος που έχει βάλει φωτιά στη Μέση Ανατολή.

Έτσι, την Παρασκευή, 10 Απριλίου αρχίζουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο Ισλαμαμπάν, υπό την προϋπόθεση πάντως η Τεχεράνη να ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ.

Όπως ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, η απόφαση ελήφθη έπειτα από συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ και τον στρατάρχη Ασίμ Μουνίρ.

«Συμφωνώ να αναστείλω τους βομβαρδισμούς και την επίθεση κατά του Ιράν για περίοδο δύο εβδομάδων», τόνισε ο Τραμπ στην ανάρτησή του.

«Έπειτα από συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Σαμπάζ Σαρίφ και τον στρατάρχη Ασίμ Μουνίρ, του Πακιστάν, κατά τη διάρκεια των οποίων μου ζήτησαν να αναβάλω τη στρατιωτική επιχείρηση που προβλεπόταν απόψε εναντίον του Ιράν, και με προϋπόθεση ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα δεχτεί το πλήρες, άμεσο και ασφαλές άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, συμφωνώ να αναβάλω τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις εναντίον του Ιράν για περίοδο δύο εβδομάδων», ανέφερε.

Το Ισραήλ συμφώνησε επίσης σε προσωρινή κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

«Η ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ θα είναι εφικτή για δύο εβδομάδες υπό τον έλεγχο των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων», αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών του καθεστώτος της Τεχεράνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις