Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2026

«Συναγερμός» για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ – Tι θα γίνει με την Pωσία μετά τις ενδιάμεσες εκλογές; - Το σχολιάζουν ειδικοί

 


Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ για τον έλεγχο των δύο σωμάτων του Κογκρέσου (Γερουσία, Βουλή των Αντιπροσώπων), ο οποίος μέχρι στιγμής βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, προκαλούν παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Πώς θα επηρεάσει το αποτέλεσμα τις σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας;

Το ρωσικό Sputnik μίλησε με Αμερικανούς εμπειρογνώμονες από διαφορετικούς τομείς για να κατανοήσει καλύτερα πώς τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Τρίτης θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.


Τι δήλωσαν δύο από αυτούς

Άντριου Ναπολιτάνο – Νομικός αναλυτής

Όπως δήλωσε ο πρώην δικαστής Άντριου Ναπολιτάνο στο Sputnik, εάν οι Δημοκρατικοί ανακτήσουν τον έλεγχο τόσο της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και της Γερουσίας, θα έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν την ικανότητα του Τραμπ να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στο Ιράν και την στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, αναγκάζοντας παράλληλα την κυβέρνηση να επανεκκινήσει την βοήθεια προς το καθεστώς Ζελένσκι στο Κίεβο.

«Το Κογκρέσο έχει την εξουσία του πορτοφολιού και αυτό έχει δύο κατευθύνσεις. Το Κογκρέσο μπορεί να περιορίσει τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος ξοδεύει χρήματα, αλλά μπορεί επίσης να τον αναγκάσει να ξοδεύει χρήματα», δήλωσε ο Αμερικανός δημοσιογράφος και νομικός εμπειρογνώμονας στο Sputnik.

«Τώρα, υπάρχει το να εξαναγκαστεί ο πρόεδρος να ξοδέψει χρήματα που δεν θέλει να ξοδέψει, για παράδειγμα, δίνοντας περισσότερα χρήματα στο πιο διεφθαρμένο καθεστώς στον πλανήτη, το οποίο θα ήταν στο Κίεβο», εξήγησε. «Εάν ο Τραμπ αρνηθεί να το κάνει αυτό, υπάρχουν υποθέσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις οποίες το Κογκρέσο μπορεί να τον πιέσει», τονίστηκε στο ρωσικό μέσο.

Ταυτόχρονα, ένα νέο κύμα «ατελείωτων ερευνών» θα δυσκολέψει τον Τραμπ να επικεντρωθεί στην εξωτερική πολιτική.


Λάρι Τζόνσον – Πρώην αναλυτής της CIA

Ο πρώην αναλυτής της CIA και αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών, Λάρι Τζόνσον, τον οποίο επικαλείται το Sputnik, υποστηρίζει ότι η εξωτερική πολιτική επηρεάζει το κλίμα των ψηφοφόρων μόνο έμμεσα μέσω του πληθωρισμού και του οικονομικού πόνου που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο στο Ιράν.

«Δεν υπάρχει ενότητα μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική. Υπάρχει ένα αυξανόμενο χάσμα», είπε, μεταξύ άλλων.

Αμφιβάλλει αν οι εκλογές θα αλλάξουν πολλά για τη Ρωσία, καθώς η «ρωσοφοβία, ο ανταγωνισμός προς τη Ρωσία, που δυστυχώς θα παραμείνει», υπογραμμίζει το ρωσικό μέσο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις