Οι δημοσιεύεις απηχούν απόψεις των αναγνωστών και η σελίδα ουδεμία ευθύνη φέρει. 
Εάν βρεθούν τύπου δημοσιεύσεις ψευδής θα διαγράφονται άμεσα!

Σάββατο, 29 Απριλίου 2017

Γεμιστό αρνίσιο μπούτι με μελιζάνα γραβιέρα Κρήτης και λιαστές ντομάτες στον φούρνο με πατάτες

Μια συνταγή που θα κάνει ακόμα και αυτούς που δεν τρώνε αρνί να δοκιμάσουν και να τρελαθούν.


Συστατικά
1,5kg. αρνίσιο μπούτι χωρίς κόκκαλο
1κ.σ. σπόρους γλυκάνισο
3 σκελίδες σκόρδο
10 κλωνάρια θυμάρι, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
3κ.σ. ελαιόλαδο
5 κλωνάρια δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα
150γρ. βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ κομμένο σε μικρά κυβάκια
1 μικρή μελιτζάνα κομμένη σε κάθετες λεπτές φέτες
100γρ. λιαστές ντομάτες κομμένες σε λεπτές λωρίδες
150γρ. γραβιέρα Κρήτης κομμένη σε μικρά κυβάκια
2κ.σ. κρέμα βαλσάμικο
Αλάτι χοντρό
1κ.σ. πιπέρι κόκκους
Υλικά για τις πατάτες:
1,5kg. πατάτες baby
2κ.σ. ρίγανη ξερή
6-7 κλωνάρια δενδρολίβανο, μόνο τα φύλλα
250ml. νερό
1 κύβο ζωμό κοτόπουλο
250ml. κρέμα γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ πλήρης
1κ.σ. μουστάρδα απαλή
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
Με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε το αρνίσιο μπούτι ώστε να δημιουργήσουμε ένα ορθογώνιο σχήμα και χαράσσουμε το εσωτερικό του διαγώνια και ξανά διαγώνια ώστε να σχηματίσουμε διαμάντια. Αν δεν μπορούμε εμείς ζητάμε από το χασάπη μας να το κάνει.



Τρυπάμε τη πλευρά της πέτσας με ένα μαχαίρι και βάζουμε σε κάθε τρύπα λίγο βούτυρο  και λίγα φύλλα δενδρολίβανου.



Σε ένα μικρό τηγανάκι ρίχνουμε το γλυκάνισο, το πιπέρι και τα ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 1 λεπτό μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.

Στη συνέχεια τα αδειάζουμε στο multi μαζί με το σκόρδο, το θυμάρι και 3κ.σ. ελαιόλαδο, και τα χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν μια πάστα.



Αλείφουμε καλά το εσωτερικό του αρνιού με τη πάστα που κάναμε, και διπλώνουμε το αρνί σε ρολό και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.



Σε ένα μπολ ρίχνουμε τις λιαστές ντομάτες, τη μελιτζάνα, τη γραβιέρα Κρήτης, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Βγάζουμε το μπούτι από το ψυγείο το αλατοπιπερώνουμε καλά. Αλείφουμε την επιφάνεια της πέτσας με ελαιόλαδο και το εσωτερικό με την κρέμα βαλσάμικο. Απλώνουμε τη γέμιση οριζόντια στο εσωτερικό του αρνιού, το τυλίγουμε σε ρολό και με ένα σπάγκο μαγειρικής το δένουμε σε 4-5 σημεία για να μην ανοίξει.



Σε ένα ταψί του φούρνου που έχουμε βάλει σχάρα από πάνω τοποθετούμε το ρολό, το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 2 ώρες.

Στη συνέχεια το ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμα μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

Μόλις ετοιμαστεί το αφήνουμε να κρυώσει 10 λεπτά προτού το κόψουμε και το σερβίρουμε με τις πατάτες φούρνου.

Εκτέλεση για τις πατάτες:

Στο multi βάζουμε τη ρίγανη, το δεντρολίβανο, τον κύβο, λίγη κρέμα γάλακτος, μουστάρδα και τα χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν όλα τα υλικά.

Βάζουμε τις πατάτες σε ένα ταψί του φούρνου πασπαλίζουμε με αρκετό αλάτι και πιπέρι, ρίχνουμε από πάνω τους το μείγμα από το multi, το νερό και την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

Μόλις ετοιμαστούν τις σερβίρουμε με το αρνί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις