Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Συμφωνία μέχρι τα τέλη Μαΐου “βλέπει” ο Μοσκοβισί

Τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και εξέφρασε την άποψη πως δεν θα υπάρξει 4ο μνημόνιο για τη χώρα μας.

Αισιόδοξος για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες εμφανίστηκε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, σε εκδήλωση του
Ινστιτούτου Peterson στην Ουάσινγκτον.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στην Ουάσινγκτον, Θανάσης Τσίτσας, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι ελπίζει να υπάρξει λύση μέχρι τα τέλη Μαΐου, τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και εξέφρασε την άποψη πως δεν θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, ο Επίτροπος Μοσκοβισί απάντησε σε ερώτηση που του έγινε για την Ελλάδα:

«Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 10 με 15% του χρόνου μου από τότε που ήμουν Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Ίσως και περισσότερο, τώρα που είμαι Επίτροπος.

Έχουμε φθάσει σε μια πολιτική συμφωνία στη Μάλτα στο άτυπο Eurogroup πριν από δύο εβδομάδες και οι παράμετροι είναι πολύ σαφείς. Πρέπει να το μεταφράσουμε αυτό σε τεχνική συμφωνία.

Ελπίζω ότι οι ομάδες των θεσμών θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες και ότι θα εργαστούν πάνω σε μια staff-level agreement και ότι θα έχουμε μια λύση περί τα τέλη Μαΐου. Αυτό είναι το χρονικό πλαίσιο και η Επιτροπή είναι ένας διαμεσολαβητής ώστε να φθάσουμε σε κάτι τέτοιο.

Τους παροτρύνω όλους ότι θα πρέπει να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση ώστε να υπάρξει η πληρωμή των χρημάτων τότε. Δεν πρέπει να περιμένουμε, δεν μπορούμε να περιμένουμε.

Νομίζω ότι θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις για τη μείωση του χρέους και τέλος ξέρω ότι υπάρχουν εικασίες για το ΔΝΤ, αλλά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύουμε ότι το ΔΝΤ είναι ένας εταίρος που βοηθά στην εμπιστοσύνη. Άρα μπορεί κάποιες φορές να έχουμε διαφορετικές απόψεις - αυτό δεν είναι μυστικό - αλλά πάντα προσπαθούμε να βρίσκουμε συμφωνία και αυτό θα κάνουμε και αυτή τη φορά. Συνάντησα την κα Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Διαθέτει ένα πολύ θετικό πνεύμα. Συνάντησα τον κ. Σόιμπλε στη Μάλτα που είναι επίσης θετικός.

Συνεπώς είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε αποτέλεσμα σε αυτό το ζήτημα, για να έχουμε μια ισχυρή Ελλάδα, που θα ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, θα ξαναδημιουργήσει θέσεις εργασίας, μέσα στην καρδιά της Ευρωζώνης. Αυτό είναι στο πλαίσιο της αποστολής μου ως Επίτροπος, όσο διαρκέσει η θητεία μου. Η ελπίδα μου είναι ότι δεν θα έχουμε ένα τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα και ότι η Ελλάδα θα γίνει ένα επιτυχημένο μέλος της Ευρωζώνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις