Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Εικοσάχρονος Έλληνας προσφέρει τις γνώσεις του για τη λογοκρισία του διαδικτύου

Ναι, έχει προκηρυχθεί το κεφάλι της αλήθειας πίσω από τον ισχυρισμό των “ψευδών ειδήσεων” και οι διάφοροι τυχοδιώκτες κεφαλοκυνηγοί τρέχουν ποιος θα πρωτοπρολάβει να το κόψει για να πάρει τη δόξα αλλά και την αμοιβή!

Τους ενδιαφέρει αν πίσω από το πρόσχημα “να διασφαλιστεί η σωστή πληροφόρηση των πολιτών” κρύβεται το πραγματικό κίνητρο που λέγεται φίμωση της αλήθειας; Γιατί δεν είναι τα ξερά που θέλουν να κάψουν, τα χλωρά πονάνε.
Κάποιους αφήνει αδιάφορους, φτάνει να είναι αυτοί οι νικητές του διαγωνισμού, άλλοι πάλι το παλεύουν συνειδητά. Εμάς το ίδιο μας κάνει – η άγνοια νόμου δεν συγχωρείται, ούτε και η άγνοια των αληθινών κινήτρων αυτών που σπεύδουν να εξυπηρετήσουν.
Ο μόλις 20χρονος Βαλεντίνος Τζέκας από τη Λάρισα, προβάλλεται ότι κατάφερε να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα με παραμέτρους και ξεχωριστό αλγόριθμο, προκειμένου να εντοπίζεται άμεσα και γρήγορα μια παραπλανητική είδηση από μία πραγματική σε όλο το φάσμα του διαδικτύου.
Επόμενο βήμα είναι να πάρει τα δικαιώματα της ιδέας του μια μεγάλη εταιρεία κοινωνικού δικτύου, προκειμένου αυτή να αναλάβει να διαχωρίζει τις ψευδείς από τις αληθινές ειδήσεις στο χώρο του κυβερνοχώρου.
Ο Λαρισαίος φοιτητής τους επόμενους μήνες αναμένεται να βρεθεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να δείξει την τεχνολογία του, που ισχυρίζεται ότι μπορεί να φέρει λύσεις σε τέτοια ευαίσθητα θέμα χωρίς να υπάρχει λογοκρισία. Και όλα αυτά μετά την απόφαση της Γερμανίας να θεσπίσει σύντομα νομοσχέδιο που θα δίνει το δικαίωμα σε διάφορες πλατφόρμες να αφαιρούν το περιεχόμενο από άρθρα που κρίνονται αβάσιμα.
«Αυτό είναι κάτι που με τιμά και ουσιαστικά επιβραβεύει τους κόπους και τις θυσίες μου. Η ιδέα μου είναι αυτή που θα σώσει πολλούς φορείς από ψευδές ειδήσεις», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 20χρονος Λαρισαίος φοιτητής, Βαλεντίνος Τζέκας.
Ο ίδιος θεωρεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πρέπει να ενσωματώσουν στα λειτουργικά τους και μεγάλοι διαδικτυακοί κολοσσοί, όπως είναι η Google και το Facebook που ρίχνουν δισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά προκειμένου να περιορίσουν και να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα και σημειώνει: «Αυτό αποτελεί μια παγκόσμια καινοτομία. Ο αλγόριθμός του FightHoax.com έχει τη δυνατότητα μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου να “σκανάρει” κάθε είδους πληροφορία που είναι γραμμένη στο διαδίκτυο, βγάζοντας το συμπέρασμα αν είναι παραπλανητική είδηση».
Ο ίδιος αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως είναι: «ένα πολυεργαλείο που αναλύει άρθρα ειδήσεων και παρουσιάζει κατά πόσο έμπιστο είναι αυτό που διαβάζει ο αναγνώστης. Μπορεί να βοηθήσει δημοσιογράφους και τους καθημερινούς ανθρώπους να αναλύουν τις ειδήσεις που διαβάζουν. Με τη βοήθεια των μηχανών αναζήτησης, μπορεί να εκτελέσει μαζικές σαρώσεις σε ολόκληρο το ίντερνετ και να ανιχνεύσει τις ειδήσεις κατατάσσοντας στην θέση που ανήκουν».
Όπως λέει ο ίδιος,”ευαισθητοποιήθηκε” κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα για την προεδρία στις ΗΠΑ, όταν διάβαζε πολλές ψεύτικες ειδήσεις και για τους δυο υποψήφιους. Περίεργο… τότε “ευαισθητοποιήθηκε” και η Χίλαρι. Επίσης τονίζει ότι διάβασε σε άρθρο ότι “ένας” φοιτητής έβγαζε χιλιάδες δολάρια κάθε μήνα δημοσιοποιώντας ψεύτικες ειδήσεις. Κακό αυτό. Τώρα “ένας” φοιτητής, στοχεύει να κερδίσει δόξα και χρήμα και καμία υποτροφία, φιμώνοντας ό,τι το σύστημα δεν θέλει οι πολίτες να μάθουν!
«Θα παρουσιάσω το πρόγραμμά μου στο Χάρβαρντ, σε άλλα πανεπιστήμια του κόσμου, σε μεγάλες εταιρείες. Θα το παρουσιάσω και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα ήθελα όμως να αγοραστεί από κάποια μεγάλη εταιρεία η οποία θα έχει τη δυναμική να βάλει φρένο στις ψευδείς ειδήσεις του διαδικτύου».

Επικοινωνήσαμε μαζί του

Βρήκαμε τη σελίδα του στο φέις και επικοινωνήσαμε μαζί του. Ευγενής και υπομονετικός, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας. Μας είπε ότι ο αλγόριθμος δεν ασχολείται με σατιρικά άρθρα και απόψεις, αλλά με γεγονότα. Κι εμείς τότε ρωτήσαμε ποια θεωρεί ο αλγόριθμος ως “γεγονότα” σε θέματα παγκοσμίου debate π.χ. κλιματική αλλαγή, Γεωμηχανική, Μακεδονικό, εξωγήινοι κ.α.; Με τι δεδομένα και ποίων τις απόψεις και την ‘αλήθεια’ “φορτώθηκε” ο αλγόριθμος;
Η απάντηση ήταν δυστυχώς αυτό που περιμέναμε, αφού ήδη είχε ανακοινωθεί από facebook & google ποιοι θα είναι οι “μπάτσοι” του διαδικτύου: Αληθινά γεγονότα είναι αυτά που θεωρεί ως τέτοια το Associated Press, το Politifact και το Snopes.
To Snopes είναι κάτι σαν τα Ελληνικά Hoaxes (καταλάβατε τώρα), το οποίο ξεκίνησε ένα ζευγάρι το 1995, ο David Mikkelson και η σύζυγός του Barbara, οι οποίοι τώρα έχουν χωρίσει. Σε άρθρο της η Daily Mail, κάνει μια σειρά από ισχυρισμούς σχετικά με τις αρχές και την οργάνωση του χώρου, αμφισβητώντας το κατά πόσον το site θα μπορούσε ενδεχομένως να λειτουργήσει ως ένας αξιόπιστος και ουδέτερος διαιτητής της «αλήθειας». Άλλοι το επικρίνουν λέγοντας ότι χρηματοδοτείται από τον Σόρος, ενώ άλλοι έχουν πάει πιο μακριά, λέγοντας ότι είναι γέννημα θρέμμα της CIA. Ο ίδιος ο David Mikkelson κατηγορείται και για εμπλοκή σε πορνεία.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μυστικές υπηρεσίες σχεδόν “γράφουν” τις “αληθινές” ειδήσεις και τις προωθούν μέσω των ελεγχόμενων μίντια και δημοσιογράφων, θα κλείνουμε προς την τελευταία εκδοχή. Ας θυμηθούμε μόνο πως δυο διαφορετικά κανάλια και δυο διαφορετικοί δημοσιογράφοι έκαναν την ίδια γκάφα, μια γκάφα που θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ της χώρας μας και της Β. Κορέας! Απλά,τους τα έδωσαν έτοιμα!
Στη συνέχεια δώσαμε 2-3 άρθρα στον νεαρό φοιτητή να ελέγξει την εγκυρότητα τους. Το ένα ήταν του metro.co.uk και αφορούσε κάποια “πληροφοριοδότη” πρώην μέλος της αμερικάνικης αεράμυνας που ισχυρίζεται ότι διενεργούνται χημικοί αεροψεκασμοί για τον έλεγχο του καιρού. Φυσικά το άρθρο αναφέρεται σε “θεωρίες συνωμοσίας” και ο αλγόριθμος του Λαρισαίου φοιτητή το έβγαλε αληθές:
Στο επόμενο άρθρο ωστόσο, ο αλγόριθμος κοκκίνισε! Είναι άρθρο της SaveGeaGroup, σχετικά με την Οπλοποίηση Καιρού. Ιδού τι απάντησε η Τεχνητή Νοημοσύνη που υποτιμά τη δική μας:
Το άρθρο πέρασε από 300.000 κύματα (ειδήσεις) και βρέθηκε να μην είναι αξιόπιστο, προσοχή στις φήμες, δεν έχει αποδεδειγμένα γεγονότα, μας λέει η ίδια η αμερικάνικη αεράμυνα, αυτή που πολέμησε στο Βιετνάμ κάνοντας τροποποίηση καιρού -και είναι γεγονός (1)- που προκάλεσε απαγόρευση της τροποποίησης καιρού ως πολεμικό μέσο, δηλαδή οπλοποίηση καιρού, στον ΟΗΕ -και είναι  γεγονός (2)- που κατέχει ένα υπερόπλο όπως το HAARP, το οποίο μπορεί να αλλάξει το κλίμα -και είναι γεγονός (3)- που έχει κυκλοφορήσει μελέτη σχετικά με τον έλεγχο του καιρού ως στρατιωτικό όπλο -και είναι γεγονός (4)!
Τέσσερα γεγονότα, κυρίες και κύριοι, πήραν σήμανση HOAX!!!
Τι να ευχηθούμε τώρα στον 20χρονο φοιτητή απότην Λάρισα; Καλή σταδιοδρομία και επιτυχία στα χέρια των εξουσιαστών των λαών, ή καλή φώτιση στη συνείδηση του; Ένα 20χρονο, παιδί ακόμα, που ζει στον δικό του πλανήτη, πλανάται οικτρά αν νομίζει ότι προσφέρει υπηρεσία στους πολίτες. Αν πάλι ξέρει τι πάει να κάνει, ακόμα χειρότερα.
Στη Λάρισα, μανάρι μου, η πλειοψηφία είναι αγρότες. Σήμερα δεχτήκαμε καιρική επίθεση. Πάρε αύριο κανένα τηλέφωνο να ρωτήσεις, πως πάνε τα σπαρτά; Γιατί σ’ αυτή τη ζωή, ό,τι σπείρεις, αυτό και θα θερίσεις…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις