Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Μια νίκη στη μνήμη του 19χρονου Γιώργου: Η κάνναβη νόμιμη πλέον για τους καρκινοπαθείς

Η χορήγηση της φαρμακευτικής κάνναβης είναι πλέον νόμιμη στην Κύπρο και οι ασθενείς ξεκίνησαν ήδη να λαμβάνουν το φάρμακο τους.


Άδεια χρήσης ιατρικής κάνναβης εχουν μόνο οι καρκινοπαθείς αν και στο υπουργείο Υγείας εκκρεμούν δεκάδες αιτήσεις ασθενών που πάσχουν επίσης από σοβαρές παθήσεις.

Σε ανακοίνωση του, το Σωματείο «Φίλοι της Κάνναβης» αναφέρει:

Μετά από πολλούς αχρείαστους θανάτους ασθενών, αγώνες σε δικαστήρια εκ μέρους του Κινήματος Νομιμοποίησης, φυλακίσεις, συγκρούσεις στο δημόσιο βλέμμα σε τηλεοράσεις, στα ΜΜΕ και τον Τύπο, σε διαλέξεις και άλλες δημόσιες συγκεντρώσεις, και παντελώς αδικαιολόγητη καθυστέρηση πέραν του ενάμιση χρόνου καταφέραμε επιτέλους να εξασφαλίσουμε την εισαγωγή και διανομή της πρώτης παρτίδας Κανναβινέλαιου για τους αδειούχους ασθενείς που εξασφάλισαν έγκριση από τον Υπουργό Υγείας.

Είναι μια νίκη που την γιορτάζουμε στη μνήμη του 19χρονου αθλητή Γιώργου Μιχαήλ που με τον πατέρα του Ιάσονα πάλεψαν για το δικαίωμα πρόσβασης στην Ιατρική Κάνναβη στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο Γιώργος το πάλεψε μέχρι θανάτου: υποφέροντας από καρκίνο στον εγκέφαλο διεξήγαγε αυτή τη μάχη ενώ ήταν ήδη ημιπαράλυτος, τυφλός και κλινήρης. Με την εθελοντική βοήθεια της δικηγόρου Εύης Τουλέκκη ο Γιώργος κέρδισε αυτό το δικαίωμα εκ μέρους όλων μας στο Ανώτατο το 2015, αναγκάζοντας τις αρχές να το αναγνωρίσουν και να συμμορφωθούν, και να σταματήσουν τις πλείστες από τις παράνομες πράξεις παρεμπόδισης και αγνόησης των ασθενών. Ο Υπουργός Υγείας υπέγραψε την έγκριση της αίτησης του Γιώργου μια μέρα πριν ο Γιώργος πεθάνει.

Υπενθυμίζουμε πως όλοι οι αδειούχοι τώρα είναι μόνο καρκινοπαθείς – μέχρι στιγμής, αν και εκκρεμούν πάρα πολλές αιτήσεις άλλων ασθενών πάνω στο γραφείο του Υπουργού, σε παραβίαση των Συνταγματικών τους δικαιωμάτων ο νυν Υπουργός δεν έχει εγκρίνει αιτήσεις Ιατρικής Κάνναβης για ασθενείς με άλλες παθήσεις παρ’ όλο που στο προτεινόμενο νομοσχέδιο ρύθμισης για την Ιατρική Κάνναβη που υπέβαλε ο ίδιος ο Υπουργός στην Κυβέρνηση αναγράφεται πεντακάθαρα κατάλογος παθήσεων για τις οποίες η Κάνναβις αναγνωρίζεται επισήμως ως φάρμακο και αφορά συνολικά πολλές χιλιάδες Κυπρίων ασθενών. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται νευρολογικές παθήσεις (πχ. κατά πλάκας σκλήρυνση, νευρολογικοί πόνοι, νόσος Πάρκινσον), αυτοάνοσες παθήσεις (αρθρίτιδα, λύκος, αλλεργίες), χρόνιοι πόνοι, ελκώδης κολίτιδα, ψυχολογικές ασθένειες, και άλλες.

Ακόμα μια νίκη που φανερώνει αφ’ ενός το ότι η κοινωνία μας αγκάλιασε πλατειά το δικαίωμα των ασθενών για πρόσβαση στην Κάνναβη, αλλά και το ότι η ανθρωπιά και εντιμότητα είναι ζωντανές ακόμα σ’ αυτή την κατηραμένη νήσο, είναι το γεγονός ότι ο εισαγωγέας και οι φαρμακοποιοί που ανέλαβαν την διανομή του Κανναβινέλαιου, με δική τους πρωτοβουλία αρνήθηκαν να εισπράξουν οποιοδήποτε κέρδος από αυτή την επιχείρηση: διανέμουν το φάρμακο στους ασθενείς εισπράττοντας μόνο για τα έξοδα που ήδη καταβλήθηκαν μέχρι να φτάσει στην Κύπρο. Είναι το μόνο φάρμακο για το οποίο γνωρίζουμε να έχουν απαρνηθεί τα κέρδη αυτοί οι επιχειρηματίες – πράγμα για το οποίο τους ευχαριστούμε θερμά εκ μέρους όλης της κοινότητας ασθενών και Φίλων της Κάνναβης.

Ο Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας άρχισαν να ειδοποιούν τους δικαιούχους ασθενείς και συγγενείς των και κάποιοι έχουν ήδη παραλάβει τα φάρμακα τους. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι λειτουργοί στις Φαρμακευτικές έχουν επιτελέσει πραγματικούς άθλους ώστε να καταφέρουν αυτή την εισαγωγή, δεδομένων των παράλογων, παράνομων και αντισυνταγματικών εμποδίων και περιορισμών που έθεσε ο Υπουργός για την ανεύρεση, προμήθεια και εισαγωγή της Κάνναβης για Ιατρική χρήση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις