Κυριακή, 4 Ιουνίου 2017

Κρήτη: Μέσα στις σπηλιές που κρατούσαν τους μετανάστες -Σοκαριστικές εικόνες 2.000-4.000 ευρώ η «ταρίφα»

Σοκ προκαλούν οι εικόνες από τις σπηλιές στην Κρήτη, μέσα στις οποίες κρατούσε τους μετανάστες η εγκληματική οργάνωση που διακινούσε παράνομα αλλοδαπούς από την
Αίγυπτο στην Ελλάδα και από τη χώρα μας προς την Ιταλία.
Μετά από πολύμηνη συστηματική έρευνα εξαρθρώθηκε το εγκληματικό δίκτυο, το οποίο αποτελούνταν από τέσσερις «πυρήνες». Αυτοί αναλάμβαναν τις επιμέρους δραστηριότητες σε Αίγυπτο, Κρήτη, Αθήνα και Ιταλία. Οι δράσεις του κάθε «πυρήνα» αφορούσαν – κατά περίπτωση – στην προσέλκυση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών, στη φύλαξη, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα καθώς και στη διεκπεραίωση των οικονομικών ζητημάτων που αφορούσαν στην παράνομη διακίνηση τους.
Στην Αίγυπτο, τα μέλη του εκεί «πυρήνα» εντόπιζαν άτομα που ήθελαν να μεταβούν στην Ευρώπη, συγκέντρωναν αυτούς τους ανθρώπους στην Αλεξάνδρεια και με πλοία τους μετέφεραν στα παράλια της νότιας Κρήτης. Οταν μαζευόταν ικανοποιητικός αριθμός μεταναστών, έβρισκαν πλοίο μεγάλης χωρητικότητας για τη μεταφορά τους στην Ιταλία.
Τα μέλη του «πυρήνα» της Αθήνας εντόπιζαν υπηκόους τρίτων χωρών, τους συγκέντρωναν σε χώρους για την προσωρινή διαμονή τους, τους εφοδίαζαν με ακτοπλοϊκά εισιτήρια και πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και τους έβαζαν στο πλοίο της γραμμής από τον Πειραιά προς το Ηράκλειο.
Ο «πυρήνας» στην Κρήτη έβρισκε οχήματα μεταφοράς και χώρους προσωρινής διαμονής (σπίτια, αποθήκες κτλ.), για εκείνους που είχαν φτάσει από την Αίγυπτο και την Αθήνα, ενώ εφοδίαζαν τους πρώτους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.  Οταν συγκεντρωνόταν ικανοποιητικός αριθμός ατόμων, σε συνεννόηση με τον «πυρήνα» της Αιγύπτου καθοριζόταν η άφιξη του πλοίου από εκεί στα νότια παράλια της Κρήτης, για να μεταφέρει τους μετανάστες στην Ιταλία.
Τα μέλη του «πυρήνα» της Ιταλίας, ύστερα από συνεννόηση με ηγετικά στελέχη των «πυρήνων» της Αιγύπτου και της Κρήτης, παραλάμβαναν τους μετανάστες που έφταναν ακτοπλοϊκώς στα νότια παράλια της Ιταλίας και τους προωθούσαν σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
2.000-4.000 ευρώ η «ταρίφα»
Η εγκληματική οργάνωση ζητούσε από 2.000 έως 4.000 ευρώ για κάθε άτομο, ενώ το παράνομο οικονομικό όφελος που αποκόμιζαν τα μέλη της διακινούνταν μέσω εξωτραπεζικού δικτύου, το οποίο υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 760.000 ευρώ, σύμφωνα με την αστυνομία.
Τους απειλούσαν με όπλα
Ενδεικτικό των συνθηκών κάτω από τις οποίες ζούσαν οι μετανάστες είναι το γεγονός ότι τους αφαιρούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα, ώστε να αποτρέπουν οποιαδήποτε επικοινωνία, ενώ τους εκφόβιζαν με την απειλή όπλων, όταν αυτοί διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες διαβίωσης ή εξέφραζαν την επιθυμία να αποχωρήσουν.
Συνελήφθησαν 19 άτομα
Κατά την επιχείρηση που έγινε, συνελήφθησαν 19 άτομα. Συγκεκριμένα πρόκειται για 4 Ελληνες ηλικίας 46, 40, 27, 26 ετών και 14 αλλοδαπούς, πιο αναλυτικά 9 Αφγανούς ηλικίας 17-38 ετών, 3 Σύρους ηλικίας 29, 31 και 24 ετών, μία 37χρονη Βουλγάρα και έναν 29χρονο Πακιστανό.
Ανάμεσα στους Ελληνες που συνελήφθησαν ήταν και ένας 47χρονος αρχιφύλακας, ο οποίος υπηρετεί στην Κρήτη. Ηδη τέθηκε σε διαθεσιμότητα, με απόφαση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και διατάχθηκε η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, διευκόλυνση παράνομης εισόδου, εξόδου ή μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών, κατ΄ επάγγελμα τέλεση πλαστογραφίας, παραβάσεις περί όπλων και παράνομη βία.
Από τις διενεργηθείσες έρευνες σε οικίες, αποθήκες και σε σπήλαιο ορεινής περιοχής του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, βρέθηκαν συνολικά (113) μη νόμιμοι μετανάστες, υπήκοοι Τουρκίας, Αιγύπτου, Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν, Πακιστάν, Παλαιστίνης, Σομαλίας και Συρίας.
Επιπλέον βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
 • 3 πιστόλια και 4 κυνηγετικά όπλα,
 • 3 γεμιστήρες και φυσίγγια,
 • ηλεκτρονικές συσκευές (ηλεκτρονικός υπολογιστής, tablet),
 • 2 φορητοί ασύρματοι και συσκευή πλοήγησης (GPS),
 • 54 συσκευές κινητής τηλεφωνίας και πλήθος καρτών κινητής τηλεφωνίας,
 • κοσμήματα και αντικείμενα πιθανόν αρχαιολογικού ενδιαφέροντος,
 • χάρτης της Κρήτης με σημειωμένες τοποθεσίες,
 • 2 καταγραφικά μηχανήματα,
 • 4 φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων,
 • ζεύγος κιάλια,
 • αποκόμματα ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και ολόκληρα εισιτήρια,
 • κάρτες και βιβλιάριο διαφόρων τραπεζικών καταστημάτων,
 • διάφορα έγγραφα δημοσίων υπηρεσιών και αποδείξεις συναλλαγών,
 • 7.460 ευρώ ως προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες,
 • 7 οχήματα και δίκυκλη μοτοσυκλέτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις