Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Σκληρά μέτρα εναντίον φρουρών του Ερντογάν και Τούρκων διπλωματών ζητούν Αμερικανοί γερουσιαστές

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Σε μία πολύ επιθετική κίνηση εναντίον της Τουρκίας, σε συνεννόηση με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προχώρησαν γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού Κόμματος, οι οποίοι αποφάσισαν να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο από την Ολομέλεια της αμερικανικής Βουλής.

Με επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον οι γερουσιαστές ζήτησαν τα εξής:
Να παραιτηθεί αμέσως η Άγκυρα από τη διπλωματική ασυλία όσων Τούρκων υπηκόων έχουν εμπλακεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις βιαιοπραγίες και τις συγκρούσεις με τις αμερικανικές αστυνομικές δυνάμεις και πολίτες των ΗΠΑ, που διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά κατά την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο Λευκό Οίκο. Διαφορετικά, αναφέρουν οι γερουσιαστές, οι αστυνομικοί της φρουράς του Τούρκου προέδρου και οι Τούρκοι πολίτες που έχουν εμπλακεί στα πρωτοφανή επεισόδια να απωλέσουν τα διπλωματικά τους διαβατήρια και να ανακληθεί η βίζα τους. Πρέπει να αναφέρουμε ότι στα επεισόδια συμμετείχαν Τούρκοι οι οποίοι διαμένουν στις πολιτείες Μέριλαντ και Καλιφόρνια, και άλλοι που “εισήχθησαν” από τον Καναδά.
Η Αμερικανίδα γερουσιαστής βουλευτής Κλαίρ Μακσίλ (Δημοκρατική από το Μιζούρι) έγραψε στον κ. Τίλερσον ότι οι άνδρες της προεδρικής φρουράς του Ταγίπ Ερντογάν αναμείχθηκαν σε «βάρβαρη, απρόκλητη και ανεξήγητη επίθεση κατά διαδηλωτών». Η ενέργεια των Τούρκων μπάτσων χαρακτηρίζεται ως «παντελώς απαράδεκτη».
Την επιστολή συνυπογράφουν, οι γερουσιαστές Elizabeth Warren (Δημοκρατική από τη Μασαχουσεήτ), Amy Klobuchar (Δημοκρατική από τη Μινεσότα), Tom Cotton (Ρεπουμπλικάνος από το Άρκανσας) και Brian Schatz (Δημοκρατικός από τη Χαβάη).
Αναφέρουν στην σκληρή σε περιεχόμενο επιστολή τα εξής:
«Είναι ξεκάθαρο σε μας πως η τουρκική κυβέρνηση και ο πρέσβης της Τουρκίας στις ΗΠΑ, Σερντάρ Κιλίτς, φέρουν την ευθύνη για τις αδικαιολόγητες πράξεις του τουρκικού προσωπικού ασφαλείας».
Οι γερουσιαστές ζητούν από τον κ. Ρεξ Τίλερσον να ανακαλέσει τις βίζες συγκεκριμένων αξιωματούχων της Τουρκίας, που είναι γνωστοί -σύμφωνα με πληροφορίες μας στις αρχές ως “άνθρωποι του Ερντογάν”. Επίσης ζητούν και την ανάκληση των διαπιστευτηρίων του ίδιου του Τούρκου πρέσβη, Σερντάρ Κιλίτς, ο οποίος φέρεται αντιδιπλωματικά και αντιαμερικανικά και είναι ιδιαίτερα προκλητικός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντιδράσεις των βουλευτών και των γερουσιαστών θα συνεχιστούν και ειδικά οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πιο επιθετικοί, καθώς η “γραμμή” από την κυβέρνηση είναι ότι η Τουρκία δεν είναι η “φίλη” και “σύμμαχος” του παρελθόντος.
«Είμαστε απογοητευμένοι”, αναφέρουν στην επιστολή, “που το μήνυμά μας αυτό αφορά έναν στενό σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ. Αλλά η μακροχρόνια σχέση μας επιβάλει έναν ειλικρινή διάλογο και την καταγγελία απαράδεκτων ενεργειών από όπου κι αν προέρχονται», υπογραμμίζουν οι Αμερικανοί γερουσιαστές.
mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις