Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Λίβανος: Συνεχίζει την προέλασή της η Hezbollah στο Ersal έναντι αλ Νούσρα,ΙSIS…

Toυλάχιστον 24h αφότου εξαπολύθηκε η μάχη του υψιπέδου της Ersal, εντός της Κοιλάδας Békaa στο Λίβανο, η Hezbollah ενεργοποίησε τις πρώτες της προελάσεις
την Παρασκευή προς το τέλος του απογεύματος κατά των εξτρεμιστών τρομοκρατών του Μετώπου της Fateh el-Cham τ. Αλ Νούσρα,που ήρθαν να ενισχύσουν τζιχαντιστικά στοιχεία της ISIS.
Oι μαχητές του σιίτικου κόμματος πήραν τον έλεγχο του στρατηγικού σημείου  Dahr el-Houwa, περί του οποίου οδηγούν μια επίθεση  ‘ »envergure » από την αρχή του απογεύματος, σύμφωνα με το al-Manar. Όπως αναφέρει η ίδια πηγή οι μαχητές αντικαθιστούν τα λάβαρα της  Fateh el-Cham από αυτά του σιίτικου κόμματος. Στο πλαίσιο αυτών των μαχών μια σημαντική αίθουσα επιχειρήσεων της ισλαμιστικής οργάνωσης μέσα στον τομέα καταστράφηκε και οι κάτοχοί της σκοτώθηκαν.
Το ίδιο μέσο ομοίως ανακοίνωσε ότι η η Hezbollah έθεσε υπό τον έλεγχό της την  πεδιάδα του Rahoué, πάντα στην ίδια ζώνη. Αυτή η εξέλιξη ανοίγει το δρόμο μιας προέλασης προς την Wadi el-Khail και Wadi el-Deb, εντός του υψιπέδου, αναφέρει η ίδια πηγή.
Το μεσημέρι η Hezbollah ανακοίνωσε το θάνατο 2 μαχητών της, σύμφωνα με το LBCI.
Τα μέσα πολέμου της Hezbollah ανέφεραν νωρίτερα το απόγευμα ότι 2 οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν από τους τρομοκράτες της  Fatah el-Cham καταστράφηκαν στο δευτερογενή δρόμο που βρίσκεται στο Ν της Wadi Hmayed,  στο υψίπεδο του Ersal. Σκοτώθηκαν οι επιβάτες τους.
Πριν να καταληφθεί η Dahr el-Houwa, οι τζιχαντιστές είχαν χάσει τον έλεγχο ενός μεγάλου μέρους 400 km2 του άγονου εδάφους που ήλεγχαν μεταξύ Συρίας και Λιβάνου σύμφωνα με το πρακτορείο Ani, .
Η Hezbollah ομοίως τοποθετήθηκε στο επίπεδο του λόφου Bourkane και στα περίχωρά του στις παρυφές του Flita, αφότου πήρε αυτό το έδαφος από τους τζιχαντιστές.
Nωρίτερα: η Hezbollah, υποστηριζόμενη από τη συριακή αεροπορία, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εξαπέλυσε μια επιχείρηση κατά των « ενόπλων τρομοκρατών » και από τις 2 πλευρές των συνόρων μεταξύ Συρίας και Λιβάνου. Μέσω των « média του πολέμου » και κυρίως του al-Manar- όπως και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το σιίτικο κόμμα γνωστοποίησε την « αρχή μιας στρατιωτικής επιχείρησης για να καθαρίσει το ορεινό σύμπλεγμα της Ersal και του συριακού Qalamoun από τους ενόπλους τρομοκράτες ».
Ευρισκόμενος στην Békaa γύρω από την σουνίτικη περιοχή της Ersal, ο ορεινός όγκος της Ersal είναι μια ορεινή περιοχή όπου έχουν εμφυτεύθηκαν τζιχαντιστικές σουνίτικες οργανώσεις ερχόμενες από τη γειτονική Συρία. Ο ΓΓ της Hezbollah, Hassan Nasrallah, εξαπέλυσε εδώ και μια εβδομάδα μια προειδοποίηση σε αυτούς τους τζιχαντιστές εκτιμώντας ότι αυτοί αντιπροσωπεύουν « μια απειλή για όλον τον κόσμο , συμπεριλαμβανομένων των σύριων προσφύγων » και διαβεβαιώνοντας ότι « ήταν καιρός να τεθεί ένα τέλος σε αυτήν την απειλή ».
Όσο για την περιοχή του Qalamoun, αυτή βρίσκεται στα Δ της Συρίας κοντά στα λιβανέζικα σύνορα.Η Hezbollah εκεί μάχεται τους αντάρτες και τους τζιχαντιστές εδώ και χρόνια στο πλευρό του συριακού στρατού.
Ο λιβανέζικος στρατός δέν έλαβε ως τώρα μέρος στις μάχες αλλά διασφάλισε την περίμετρο της  Ersal, για να διασφαλίσει τους πολίτες και ν΄απωθήσει κάθε απόπειρα διείσδυσης των τζιχαντιστών. (lorientlejour 21.7.17)
dimpenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις