Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Ποιά χώρα κινδυνεύει από το ISIS μετά τη Συρία και το Ιράκ; ΒΙΝΤΕΟ

Καθώς το ISIS χάνει έδαφος στη Μέση Ανατολή,

μαχητές από τη Συρία, το Ιράκ κι άλλες χώρες της περιοχής, μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στη Νοτιοανατολική Ασία και ιδιαίτερα στις Φιλιππίνες.

Όπως δηλώνει η Sidney Jones, διευθύντρια του ινστιτούτου για την πολιτική ανάλυση της σύγκρουσης στη Τζακάρτα, «Οι Φιλιππίνες είναι τώρα η χώρα προορισμού για τους μαχητές του ISIS, μετά την πανωλεθρία τους στη Συρία κι αυτό επιβεβαιώνεται τώρα.»
Η Jones προειδοποίησε ότι ο στρατός των Φιλιππίνων ξεπερνά τη λεπτή γραμμή χρησιμοποιώντας υπερβολική βία, λόγω της μακρόχρονης ιστορίας του στο να παίρνει σκληρή στάση εναντίον των εξτρεμιστικών ομάδων στο Μιντανάο.
«Το θέμα που χρησιμοποιήθηκε για να φέρει ανθρώπους στους κόλπους του ISIS είναι η βαρβαρότητα των υπηρεσιών ασφαλείας», δήλωσε. «Αυτό υπήρχε πριν ακόμη  τις αεροπορικές επιδρομές. Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να επανεξετάσουμε σοβαρά το πώς η διοίκηση του Ντουτέρντε ανταποκρίνεται στον εξτρεμισμό. Επειδή αν δεν είναι προσεκτικοί, πρόκειται να δημιουργήσουν μια νέα γενιά εξτρεμιστών, χωρίς να εξαλείψουν τη γενιά που υπάρχει τώρα ».
Σχεδόν 400.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις μάχες στο Marawi, μια πόλη στο νότιο νησί Mindanao, σύμφωνα με τον Φιλιππινέζικο στρατό. Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον σε μια περιοχή που ήρθαν τα πάνω κάτω λόγω της ακραίας βίας.
Το Ισλαμικό Κράτος, γνωστό και ως ISIS, θεωρεί τη μάχη ως σημαντική νίκη σε μια εποχή που εξωθείται από τη βάση του στο Ιράκ και τη Συρία, δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στις Φιλιππίνες και τη Νοτιοανατολική Ασία ως νέα προπύργια για τους εξτρεμιστές.
«Αυτό θεωρώ ως το πρώτο σημαντικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο μπορούν να έρθουν ξένοι μαχητές από το χώρο μάχης της Συρίας και του Ιράκ σε ένα άλλο μέρος του κόσμου», δήλωσε ο Thomas Sanderson, διευθυντής του Έργου Διακρατικών Απειλών στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον.
el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις