Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017

Στη Σερβία ξεκίνησε εσωτερικός διάλογος για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου

Fotolia / Brilliant Eye Πανόραμα της Prizna στο Κοσσυφοπέδιο. Φωτογραφία αρχείου
Βελιγράδι, 30 Οκτωβρίου – RIA Novosti. H Ομάδα Εργασίας για τη στήριξη του εσωτερικού διαλόγου για το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια (Κοσσυφοπέδιο)της
Σερβίας, ξεκίνησε η κυβέρνηση  να λειτουργεί τη
Δευτέρα και όρισε την πρώτη συζήτηση εμπειρογνωμόνων σχετικά με τα προβλήματα της Τρίτη 31 Οκτωβρίου, ανέφερε το Γραφείο για το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια στο Υπουργικό συμβούλιο.
Η ομάδα εργασίας συστάθηκε στις 16 Οκτωβρίου, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων και των υπηρεσιών με επικεφαλής τον Διευθυντή του Γραφείου Kim Μάρκο Ντιούριτς. Την ίδια ημέρα, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η πρόταση για την επίλυση του προβλήματος της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου θα ετοιμαστεί από το Βελιγράδι τον Μάρτιο  2018.
Ο ίδιος αρνήθηκε να διευκρινίσει το περιεχόμενο της αναμενόμενης απόφασης, η οποία θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα του εσωτερικού διαλόγου με τη συμμετοχή της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών, της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, του πολιτικού κόσμου και του κοινού σχετικά με το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.
«Η ομάδα εργασίας ενέκρινε ότι ο διάλογος θα λάβει τη μορφή στρογγυλής τραπέζης, συνέδρια και πλατφόρμες συζήτησης, και η πρώτη συζήτηση των εμπειρογνωμόνων, η οποία θα συγκεντρώσει καθηγητές νομικών σχολών στη Σερβία θα λάβει χώρα αύριο στο Βελιγράδι», – είπε η έκθεση του Γραφείου του Κοσσυφοπεδίου.
Σημειώνεται ότι ο εσωτερικός διάλογος θα έχει  τη σελίδα του στο Διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα, έτσι ώστε τα μέλη της ομάδας εργασίας κατά την πρώτη συνεδρίαση ενέκριναν επίσης το λογότυπό της.
Οι Αλβανικές αρχές του Κοσσυφοπεδίου κήρυξαν ανεξαρτησία από τη Σερβία το 2008 Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της αποσχισθείσας Δημοκρατίας, αλλά κάτω από την πίεση των Βρυξελλών για την περιοχή της σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και για  να κάνει τη ζωή ευκολότερη στους απλούς πολίτες της περιοχής το 2011 αναγκάστηκε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, με τη μεσολάβηση της ΕΕ.
Οι μεγαλύτερες συμφωνίες είναι η συμφωνία για τις αρχές της ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2013 και η συμφωνία για την Κοινότητα των Σερβικών κοινοτήτων που υπεγράφη από τα συμβαλλόμενα μέρη τον Αύγουστο του 2015. Η Σερβία επιμένει στην πολιτική λύση του θέματος μέσω διαπραγματεύσεων  με την Πρίστινα, χωρίς ένοπλες συγκρούσεις, όπως αυτές που διεξήχθησαν το 1998-1999

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις