Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2017

Οι δημοσιογράφοι των Αμερικανικών μέσων ενημέρωσης απαγορεύεται να επισκεφθούν την Κρατική Δούμα

© RIA Novosti / Vladimir Fedorenko Οι δημοσιογράφοι πριν από την σύνοδο της ολομέλειας της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
ΜΟΣΧΑ, 1η Δεκεμβρίου – RIA Novosti.  Η Κρατική Δούμα δεν θα επιτρέψει σε
δημοσιογράφους από όλα τα Αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης να επισκεφτούν το κατώτερο τμήμα , δήλωσε η Όλγκα Σαβάστανοβα, επικεφαλής της επιτροπής κανονισμών και ελέγχου.
Τη Δευτέρα, το σχέδιο του σχετικού ψηφίσματος θα συζητηθεί από την επιτροπή κανόνων, την Τρίτη θα υποβληθεί στην Κρατική Δούμα για εξέταση και την Τετάρτη – στην ολομέλεια του κατώτερου τμήματος.  Οι βουλευτές θα συστήσουν ένα παρόμοιο μέτρο και στις Νομοθετικές Συνελεύσεις των περιφερειών.
Σύμφωνα με τον Savastyanova, η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ μετά την έγκριση – την επόμενη εβδομάδα.
Τόνισε ότι τέτοια μέτρα θα ήταν μια απάντηση στη στέρηση των δημοσιογράφων RT διαπίστευση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.
«Με την απόφασή μας, που την φέρνουμε  Κρατική Δούμα και στην ολομέλεια, αφενός, εκφράζουμε τη γνώμη μας για το απαράδεκτο της προσβολής στις δημοκρατικές αξίες, στην ελευθερία λόγου και αφετέρου το  δικαίωμα λήψης αντικειμενικών πληροφοριών», εξήγησε η Βουλευτής.
Τώρα οι  δημοσιογράφοι που εκπροσωπούν ξένα μέσα ενημέρωσης λαμβάνουν διαπίστευση στο Υπουργείο Εξωτερικών. Τους παρέχει ελεύθερη πρόσβαση στο κοινοβούλιο.
Οι δημοσιογράφοι της RT δεν έλαβαν  διαπίστευση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ μετά την εγγραφή του τηλεοπτικού καναλιού ως ξένου πράκτορα. Το Κρεμλίνο είπε ότι ήταν ‘βαθιά απογοητευμένοι’ από την απόφαση των Αμερικανικών αρχών.  Μετά από αυτό, το κοινοβούλιο και το υπουργείο Εξωτερικών μίλησαν για την ανάπτυξη αντιποίνων κατά των ενεργειών της Ουάσινγκτον.
Η στέρηση της διαπίστευσης ήταν μια συνέχεια της πολιτικής της πίεσης της Ουάσινγκτον στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Προηγουμένως το Αμερικανικό Υπουργείο δικαιοσύνης συμπεριελάμβανε στον κατάλογο των αλλοδαπών πρακτόρων την εταιρία RT και την άλλη εταιρία sputnik-reston Tranlator. Το Κογκρέσο διοργάνωσε επίσης ακρόαση σχετικά με την πιθανή «επιρροή του RT στις προεδρικές εκλογές».
Τον Οκτώβριο, το Twitter εμπόδισε τη διαφήμιση στα  κανάλια που ανήκουν στην εταιρία  RT και την Sputnik. Την ίδια στιγμή, το Twitter, το Facebook και η Google επιβεβαίωσαν στο Κογκρέσο  ότι δεν έχουν αποδείξεις για την παρέμβαση της Μόσχας στις Αμερικανικές εκλογές.
Σε απάντηση στις ενέργειες της Ουάσιγκτον στη Ρωσία, ψηφίστηκε ένας νόμος σύμφωνα με τον οποίο τα ξένα μέσα ενημέρωσης μπορούν να αναγνωριστούν ως ξένοι πράκτορες εάν χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις