Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018

Ρύζι, πίρι-πίρι, φασόλια και σκορδάτες γαρίδες, της Μαρίας Τσιλίκη

Μια καλή ιδέα αλλά και ευκαιρία για δίαιτα και υγιεινή διατροφή ειναι η περίοδος της νηστείας. Θυμάμαι από μικρή με έπιανε
στερητικό σύνδρομο κατά την περίοδο της νηστείας επειδή δεν έτρωγα κρέας,που επιβάλλονταν από την mana mia και την γιαγιά , με αποτέλεσμα όποτε έβρισκα ευκαιρία να παραγγέλνω έναν αμαρτωλό χοιρινό γύρο και μετά να νιώθω ενοχές.
Όμως μεγαλώνοντας ,το βλέπω σαν μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση από το κρέας ,που δεν μου λείπει όλο τον χρόνο και αφού μπορώ να μαγειρεύω μόνη μου πια ,μπορώ να φτιάχνω κάτι νόστιμο και υγιεινό ξεφεύγοντας από τα μαμαδίστικα νηστίσιμα φαγητά και να το απολαμβάνω.
Βοηθός μου και σύμμαχος σ αυτό, ο Joe Wicks σας εχω μιλήσει για αυτόν, δείτε εδώ
https://beautydayssite.wordpress.com/2018/01/23/

Μια νόστιμη και εύκολη συνταγή ,νηστίσιμη και υγιεινή ειναι η παρακάτω,βέβαια πρέπει να σας πω ότι πρόκειται για μια καυτερή συνταγή και αν δεν σας αρέσουν τα καυτερά φαγητά μην την κάνετε.

Υλικά
Τα υλικά της συνταγής ειναι για 1 μερίδα.
1 κουτ. σούπας λάδι καρύδας
2 φρέσκα κρεμμυδάκια χοντροκομμένα
1 κόκκινο τσίλι χοντροκομμενο (αφαιρέστε τους σπόρους αν δεν το θέλετε πολύ καυτερό)
6 καλαμποκάκια ,κομμένα στην μέση
4 ντοματίνια,κομμένα στην μέση
2 κουτ. σούπας μείγμα μπαχαρικών πιρι πιρι
100 γρ. μαυρομάτικα φασόλια κονσέρβα,στραγγισμένα και ξεπλυμένα
150 γρ. προμαγειρεμένο ρύζι
μια μεγάλη χούφτα τρυφερά φύλλα σπανάκι
1 σκελίδα σκόρδου σε κομμάτια
12 ωμές γαρίδες (περίπου 200 γρ.)καθαρισμένες
λίγος χυμός λεμονιού

Εκτέλεση
Ζεσταίνετε το μισό λάδι καρύδας σε ένα γουόκ ή σε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμυδάκια ,το τσίλι,το καλαμπόκι,τα ντοματίνια,και σοτάρετε για 1 περίπου λεπτό.


Προσθέστε το μείγμα μπαχαρικών πιρι πιρι και συνεχίστε το μαγείρεμα για μισό λεπτό στην συνέχεια προσθέστε τα μαυρομάτικα φασόλια μαζί με 2 κουταλιές της σούπας νερό. Σειρά έχει το ρύζι ,το οποίο σπατε με τα δάχτυλα καθώς το προσθέτετε και στην συνέχεια μαγειρεύετε για περίπου 2 λεπτά ,διαλύοντας τυχόν σβόλους με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέστε το σπανάκι ,φέρνοντάς το μια δυο βόλτες για να το βοηθήσετε να μαραθεί.

Μεταφέρετε το ρύζι και τα λαχανικά σ ένα πιάτο και σκουπίζετε το τηγάνι σας.

Επαναφέρετε το γουόκ ή το τηγάνι σας σε δυνατή φωτιά και προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι καρύδας .Όταν λιώσει και κάψει προσθέτετε το σκόρδο και τις γαρίδες και μαγειρεύετε για ένα λεπτό περίπου,ανακατεύοντας κάθε τόσο,ώσπου να ροδίσουν οι γαρίδες και να μαγειρευτούν καλά.

Σερβίρετε το ρύζι με τα λαχανικά ,συμπληρώνετε με τις σκορδάτες γαρίδες και κλείνετε με μια δόση χυμού λεμονιού,προτού απολαύσετε τη δημιουργία σας.

Το πίρι πίρι ειναι ένα μείγμα μπαχαρικών καυτερό ,που μπορείτε να αγοράσετε ,έτοιμο από ένα μπαχαράδικο ή μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας .
Σας γράφω την συνταγή για πίρι πίρι του Ακη Πετρετζίκη και μπορείτε να την βρείτε και εδώ https://akispetretzikis.com/el/categories/saltses-marinades/meigma-piri-piri
Μείγμα Piri – Piri
Υλικά
• 1 ½ κ.γ. πάπρικα
• 1 κ.γ. ρίγανη, ξερή
• 1 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
• 1 κ.γ. κάρδαμο, σε σκόνη
• 1 κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη
• 1 κ.γ. κρεμμύδι, σε σκόνη
• ½ κ.γ. αλάτι
• ½ κ.γ. πιπέρι καγιέν
• Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ.
• Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένo βαζάκι (120 ml χωρητικότητα) τo οποίo και κλείνουμε καλά.
• Διατηρείται για 2 μήνες.

Την συνταγή για το ρύζι πίρι πίρι με γαρίδες ,θα βρείτε στην σελίδα 133 ,στο βιβλίο ΛΕΠΤΟΙ ΣΕ 15 ΛΕΠΤΑ.

remote


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις