Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

H πρώτη αναμέτρηση «Γιαβούζ» & ΠΝ: Στο «κόκκινο» η ένταση το βράδυ της Δευτέρας στο Καστελόριζο – Σήμανε συναγερμός στο ΥΠΕΘΑ

Ανεβαίνει επικίνδυνα η ένταση στο Αιγαίο, με την Τουρκία να επιδιώκει τετελεσμένα. Η Άγκυρα θέλει να κάνει με τα γεωτρύπανα επίδειξη δύναμης και να δηλώσει πως τίποτα δεν μπορεί να σχεδιαστεί στην περιοχή χωρίς την δική της παρουσία.


Η Ελλάδα πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα πριν είναι αργά, καθώς στόχος και σκοπός της Άγκυρας είναι μια επανάληψη των Ιμίων.
Το βράδυ της Δευτέρας η ένταση χτύπησε κόκκινο όταν το γεωτρύπανο Γιαβούζ επιχείρησε να κάνει «κράτει» τις μηχανές έξω από το Καστελόριζο.
Το Γιαβούζ και η στρατιωτική του συνοδεία, σε μία ξεκάθαρη προσπάθεια επίδειξης, προσέγγισαν τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, το Καστελόριζο.
Τότε φαίνεται πως σήμανε συναγερμός στο Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και το ΥΠΕΘΑ, καθώς υπήρχε η πληροφορία πως οι Τούρκοι θα σταματούσαν τη ρότα του Γιαβούζ προς την Αττάλεια.
Τα πλοία του ελληνικού στόλου ήταν σε επιφυλακή και παρακολουθούσαν στενά την πορεία του Γιαβούζ και της «συνοδείας» του προκειμένου να βεβαιωθούν ότι η ρότα του θα το οδηγούσε στην Αττάλεια.
Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν πως είχαν συγκεκριμένες οδηγίες αντίδρασης σε ενδεχόμενη τουρκική πρόκληση. Τελικά οι Τούρκοι δεν προχώρησαν σε περαιτέρω προκλήσεις, αναφέρει το militaire.gr.
KIΝΔΥΝΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΓΕΕΘΑ
Όλα αυτά, την στιγμή που όπως σας ανέφερε χθες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ο κίνδυνο «ηθελημένης πρόκλησης θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο» από την Τουρκία σημειώνει σε διαβαθμισμένη έκθεσή του το ΓΕΕΘΑ, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας στο Ελληνικό Αρχιπέλαγος αφενός θα συνεχιστεί και αφετέρου θα εστιάσει σε «συγκεκριμένους νησιωτικούς σχηματισμούς», όπως γράφει ο Γιώργος Διονυσόπουλος για την εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.
Οι συντάκτες της έκθεσης, κάνουν χαρακτηριστικά λόγο για δημιουργία μιας «σημειακής κρίσης», θεωρώντας ότι ενδεχόμενη τουρκική κινητοποίηση θα εστιάσει σε συγκεκριμένο νησιωτικό σύμπλεγμα, στο πρότυπο της κρίσης των Ιμίων το 1996, μέσω της οποίας εγκαινιάστηκε το τουρκικό δόγμα των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο. Η αναφορά περί «σημειακής κρίσης» δείχνει σαφώς το σύμπλεγμα της Μεγίστης.
Στο ΥΠΕΘΑ είναι διάχυτη η ανησυχία ότι αμέσως μόλις ολοκληρώσει τις παράνομες εργασίες του δυτικά της Πάφου ο «Πορθητής», στα τέλη Ιουλίου, ενδέχεται να βάλει πλώρη προς την ελληνική ΑΟΖ κινούμενο είτε νότια, είτε δυτικά του Καστελόριζου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αν η Τουρκία προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, η απάντηση των ΕΔ θα είναι δυναμική.
Η έκθεση του ΓΕΕΘΑ επίσης τονίζει την αναγκαιότητα συνεχούς επαγρύπνησης όχι μόνο των ΕΔ, αλλά και του κρατικού μηχανισμού, θεωρώντας εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει μια τουρκική επιθετική ενέργεια, που ως στόχο θα έχει όχι την κατάληψη εδάφους, ή το γκριζάρισμα κάποιας θαλάσσιας περιοχής, αλλά την επικοινωνιακή εκμετάλλευση και τη δημιουργία αρνητικού ψυχολογικού αντίκτυπου στον Ελληνικό πληθυσμό.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις