Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

Συγκλονιστικές μαρτυρίες από πρώην χρήστες ναρκωτικών στην Ελλάδα

Πρώην χρήστες και ειδικοί μίλησαν ανοιχτά για τη διαδρομή από την εξάρτηση στην απεξάρτηση από τα ναρκωτικά, τον ρόλο της πολιτείας και τα θεραπευτικά προγράμματα. 

 Η διαδρομή από την εξάρτηση στην απεξάρτηση είναι ένας δύσκολος μαραθώνιος, όπου ο πρώην εξαρτημένος δίνει έναν διαρκή και ατέρμονο αγώνα ενάντια στους προσωπικούς του δαίμονες.
Κατά τη διάρκεια αυτού του αγώνα υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να πέσει κάτω πολλές φορές.
Ωστόσο όταν βρει το σθένος να ξανασηκωθεί, θα συνεχίσει την πορεία του προς τον τερματισμό, έναν τερματισμό που όταν πλησιάζει προς το μέρος του θα αισθάνεται μία απερίγραπτη ικανοποίηση για το επίτευγμά του. 
Οι χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών ακολουθούν ένα μοναχικό ταξίδι, βυθισμένοι στο σκοτάδι, βαδίζοντας σε δρόμους στρωμένους από τη λευκή σκόνη, τα χάπια, την κάνναβη και πολλά άλλα.
Η πλειοψηφία τους αντιμετωπίζει σαν παιδιά ενός κατώτερου θεού, τους παραγκωνίζει και σταματά να τους βλέπει, φορώντας τους έναν αόρατο μανδύα. Η λέξη «μέριμνα» είναι σχεδόν άγνωστη για εκείνους. 
Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και η δημοσιογράφος Ιωάννα Καρδάρα, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών  (26 Ιουνίου), συνάντησε πρώην εξαρτημένους και συνομίλησε μαζί τους για την πορεία τους προς την απεξάρτηση και την επανένταξη, αλλά και ειδικούς που ασχολούνται με το πρόβλημα της ουσιοεξάρτησης.

Από την εξάρτηση στην απεξάρτηση και στην επανένταξη 
Η Μαρίνα και η Δήμητρα υπήρξαν πολυτοξικομανείς, με τα χρόνια της χρήσης τους να είναι περισσότερα από 20.
Έχουν κάνει αρκετές προσπάθειες να απεξαρτηθούν, αλλά, αυτή τη φορά μετρούν, και οι δύο, αρκετούς μήνες «καθαρές» παρακολουθώντας πρόγραμμα του «18 Άνω». 
«Μέχρι πρότινος, πριν έρθω εδώ, αν με ρωτούσε κάποιος γιατί "πίνω" ναρκωτικά θα του απαντούσα ότι μου αρέσουν, γι' αυτό το κάνω. Εδώ κατάλαβα ότι δεν μου αρέσουν», λέει η Μαρίνα. 
«Για να πάρεις την απόφαση να μπεις σε πρόγραμμα απεξάρτησης χρειάζεται να σου ασκηθεί κάποια πίεση.
Έφτασα να τα απαρνηθώ όλα, να πιάσω το δικό μου πάτο για να αποφασίσω ότι μέχρι εδώ ήταν.
Και ξέρετε ο πάτος του καθενός είναι κάτι πολύ προσωπικό, για κάποιον μπορεί να είναι η αξιοπρέπειά του για κάποιον ότι μπορεί να χάσει το παιδί του, για κάποιον μπορεί να είναι ότι έφτασε ένα βήμα πριν το θάνατο.
Δυστυχώς χρειάζεται ένα μέσο πίεσης για να πάρεις την απόφαση», εξηγεί. 
«Τα ναρκωτικά μου απάλυναν αυτόν τον πόνο, νόμιζα ότι μπορούσα να αντέξω, ένιωθα πιο δυνατή», αναφέρει η Δήμητρα.
Δοκίμασε για πρώτη φορά ουσίες στην ηλικία των 12 ετών, η τωρινή προσπάθειά της είναι η πέμπτη.
«Δυσκολεύεσαι πολύ στην αρχή, αλλά είναι θέμα απόφασης και θέμα χρόνου.
Όταν κάποιες προσπάθειές μου απέτυχαν αυτό συνέβη γιατί δεν ήθελα να πάρω απαντήσεις, δεν ήθελα να δυσκολευτώ, στην ουσία, δεν ήταν ο χρόνος και η στιγμή να πω ότι θα κάνω μία προσπάθεια.
 Είναι θέμα χρόνου αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Αν και αρκετές προσπάθειές μου απέτυχαν, κάθε φορά έβλεπα κάτι.
Για εμένα ο πάτος ήταν ή να πεθάνω ή να έμπαινα φυλακή», αναφέρει. 
«Η εξάρτηση σχετίζεται από τα συναισθηματικά κενά που έχεις»   Σύμφωνα με τη Μαρίνα, δεν εξαρτώνται στα ναρκωτικά όλοι όσοι δοκιμάζουν. Υπάρχουν άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία σχέσης εξάρτησης με τις ουσίες.
«Πολλοί έχουν δοκιμάσει ναρκωτικά, έχουν πιει και τσιγάρα και κόκα, δεν θα κολλήσουν όμως όλοι, δεν θα εξαρτηθούν όλοι.
Η εξάρτηση σχετίζεται από τα συναισθηματικά κενά που έχεις.
Καλώς ή κακώς δημιουργούμαστε από την οικογένειά μας.
Εκεί μπαίνουν οι πρώτες βάσεις, οπότε εκεί, κάτι έλειπε συναισθηματικά. Αποκτάς την ψευδαίσθηση ότι σου αρέσει γι' αυτό το κάνεις, αλλά στην ουσία το κάνεις γιατί θέλεις να αποφύγεις να δεις, να συνειδητοποιήσεις.
Έπειτα αναλώνεσαι σε έναν φαύλο κύκλο, χάνεσαι μέσα σε αυτή τη δίνη και εύχεσαι να μην πεθάνεις». 

Από την πλευρά της η υπεύθυνη της κοινωνικής επανένταξης γυναικών και μητέρων του 18 Άνω, Βιβή Τσαγδή, τονίζει: «Ο στόχος του 18 Άνω είναι να τους ωθήσουμε και να τους βοηθήσουμε να φτάσουν στη ρήξη με την ουσία και όχι απλά στη διακοπή.
Το να διακόψεις να μην κάνεις χρήση δεν σημαίνει ότι είσαι καθαρός μέσα σου. Μπορεί να είσαι οργανικά καθαρός αλλά αν η εξάρτηση παραμένει και συνεχίζει να υπάρχει στο μυαλό και να λειτουργεί κάποια στιγμή αναγκαστικά θα σε οδηγήσει πάλι πίσω.
Εμείς δηλαδή προσπαθούμε να τους οδηγήσουμε στην ρήξη με την ουσία».   «Είναι άλλο η αποτοξίνωση και άλλο η απεξάρτηση. Έχω κάτσει καθαρή και 8 μήνες και 1 χρόνο αλλά στην ουσία δεν έκανα απεξάρτηση, ήμουν πάρα πολύ ευάλωτη ώστε ανά πάσα στιγμή και στην ανά πάσα αναποδιά να γυρίσω πάλι εκεί.
Η αποτοξίνωση είναι το πρώτο στάδιο, από εκεί και πέρα είναι η απεξάρτηση», συμπληρώνει η Μαρίνα.
  «Η κοινωνία έχει άγνοια για τους εξαρτημένους» 

Αναφορικά με την παρουσία και τις δράσεις της πολιτείας για τους χρήστες και τους πρώην χρήστες η Δήμητρα επισημαίνει: «Θεωρώ ότι συμφέρει την κοινωνία και την πολιτεία να έχει ανθρώπους αποχαυνωμένους». 
 «Το κράτος έχει ελλείψεις στον τρόπο που αντιμετωπίζει τους εξαρτημένους.
Όσο η κοινωνία μας είναι πίσω σε αυτό το ζήτημα τόσο η πολιτεία θα είναι φειδωλή. Θα έπρεπε να είχε μεγαλύτερη παρουσία ειδικά σε προγράμματα στεγνά.
Όταν δεν βάζεις τον χρήστη ισότιμα δίπλα με τους άλλους ανθρώπους απευθείας τον υποβαθμίζεις.
Ποιος λέει ότι ένας χρήστης είναι άνθρωπος.
Το βλέπει κανείς;
Ένας χρήστης παύει να είναι άνθρωπος για όλους.
Οι χρήστες βιώνουν ρατσισμό, το ζήτημα των εξαρτημένων αντιμετωπίζεται σαν ταμπού.
Η πολιτεία κλείνει τα μάτια και η βοήθειά της είναι λίγη», προσθέτει η Μαρίνα. 
Από την πλευρά της η κ. Τσαγδή υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η κοινωνία έχει άγνοια για τους εξαρτημένους. Πολλές φορές τους αντιμετωπίζουν σαν σκουπίδι.
Πρέπει να υπάρξει ευαισθητοποίηση και ενημέρωση γιατί μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καθόλου».
Όσον αφορά για το πρόγραμμα του 18 Άνω εξηγεί: «Η απόφαση στο δικό μας πρόγραμμα χτίζεται κάθε μέρα, είναι κάτι που το επαναπραγματεύεται με τον εαυτό του κάθε μέρα.
Είναι μία διαδικασία που επαναπροσδιορίζεται κάθε μέρα». 
Στέλνοντας το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών η Μαρίνα σημειώνει: «Για μένα η μέρα κατά των ναρκωτικών δεν πρέπει να είναι μία γιορτή αλλά να είναι μία αφύπνιση και ενημέρωση».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ (ΕΔΩ)


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις