Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Μελαχρινή, Ναξιώτικη Καρυδόπιτα - μια συνταγή για καρυδόπιτα.. του ονείρου!

Το Πάσχα του 1987 η οικογένειά μου είχε καλέσει, για να γιορτάσουν μαζί μας, τους νονούς της αδερφής μου, η νονά Φωτεινή που ήταν από την Πάρο, μας «έμαθε» τη Ναξιώτικη μελαχρινή, μια συνταγή για καρυδόπιτα..
του ονείρου!

Ακόμη θυμάμαι το τόσο χαρακτηριστικό 80’s μαλλί της, τον κατακόκκινο συνδυασμό νύχια-χείλη και τα μυτερά της γοβάκια, μας έλεγε αστείες ιστορίες για το νησί και πως ο νονός της ήταν ο Γιάννης Πάριος.

Η Φωτεινή ήταν αξιαγάπητη της άρεσε περισσότερο να τρώει παρά να μαγειρεύει, σχεδόν γραφική, τη θυμάμαι να «καλοπιάνει» με ρουφηχτά φιλάκια το αυγολέμονο στη μαγειρίτσα για να μην κόψει και να «σταυρώνει» κάθετι έμπαινε στο φούρνο.

Η μαμά μου κάθε Πάσχα έφτιαχνε δύο γλυκά, το μυρμηγκάτο για χάρη του αδερφού μου και την καρυδόπιτα για χάρη δικιά μου.

Όλα τα έφτιαχνέ με το χέρι, το μίξερ ήρθε στο σπίτι μας ένα χρόνο αργότερα, όμως αυτό που μου μένει πάντα αξέχαστο είναι το αφράτο, απόλυτα πετυχημένο αποτέλεσμα.

Η ίδια, έλεγε πως η «δουλειά» που κάνει το χέρι όταν ενσωματώνεις στην καρυδόπιτα τη μαρέγκα, δεν την πετυχαίνει κανένα μηχάνημα.

Κάτι που έχει αναιρέσει φυσικά από τότε που φτιάξαμε την πρώτη μας καρυδόπιτα στην κουζινομηχανή της Kenwood και μάλιστα τη συνταγή για μελαχρινή καρυδόπιτα, που θέλει και μαρέγκα!

Γιατί πραγματικά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ο αναδευτήρας Κ της Kenwood, αυτό το εξάρτημα μπορεί να ενσωματώσει τη μαρέγκα, όπως ακριβώς το χέρι.

Αρκεί να προσθέτεις με υπομονή, κουταλιά-κουταλιά την τέλεια μαρέγκα, που φτιάνει το χτυπητήρι στο πι και φι!

Πριν λίγο καιρό βρήκα φρούτα κίτρο και παπυλώνα από τη Νάξο.

Αμέσως στο μυαλό ήρθε η Ναξιώτικη καρυδόπιτα, γιατί όπως έλεγε και η Φωτεινή, η αυθεντική συνταγή για τη Ναξιώτικη καρυδόπιτα θέλει κίτρο.

Είχα καιρό να φτιάξω αυτό το θεϊκό γλυκό, που μου έφερε στη θύμηση τη νονά Φωτεινή και το τότε Πάσχα, σου δίνω τη συνταγή για μελαχρινή για να τη φτιάξεις κιεσύ στα γιορτινά σου τραπέζια.


Αξίζει τον κόπο να πάρεις ένα μπουκάλι λικέρ κίτρο άλλωστε η αφράτη Ναξιώτικη καρυδόπιτα ταιριάζει τέλεια με ένα shot παγωμένο λικέρ, πίστεψέ με, μέρες που έρχονται που θα εκτιμήσουν όλοι!
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ)
Μελαχρινή, Ναξιώτικη Καρυδόπιτα

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης: 60 λεπτά
Ποσότητα: 12 κομμάτια

Υλικά
Για την καρυδόπιτα
–8 μεγάλα αυγά
–70 γρ. παξιμάδια
–180 γρ. καρύδια
–150 γρ. ζάχαρη
–50 ml. λικέρ κίτρο
–1 ½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα κίτρου ή λεμονιού
–1 ¾ κουταλάκια του γλυκού κανέλα
–¾ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλο
–1 κάψουλα βανιλλίνη
–1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
–¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
–30 γρ. βούτυρο

Για το σιρόπι
–500 γρ. ζάχαρη
–600 ml. νερό
–1 ξυλάκι κανέλα
–2-3 μοσχοκάρφια
–Φλούδες κίτρου ή λεμονιού

Εκτέλεση Συνταγής

1Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν για 4-5 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C.
Προσαρμόζουμε στην κουζινομηχανή το εξάρτημα κόφτη/τρίφτη καιψιλοκόβουμε τα καρύδια και τα παξιμάδια.

2Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους σε δύο διαφορετικά μπωλ.
Στον κάδο της κουζινομηχανής βάζουμε τα ασπράδια και το αλάτι, με το χτυπητήρι χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μια σφιχτή μαρέγκα και τη μεταφέρουμε σε ένα μπωλ.

3Στον κάδο της κουζινομηχανής βάζουμε τους κρόκους, τη ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας νερό, με τον αναδευτήρα Κ χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν τα αυγά με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη βανίλια, το λικέρ, το ξύσμα και το baking powder.

4Κατεβάζουμε την ταχύτητα στο χαμηλότερο σημείο και αρχίζουμε να προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το παξιμάδι και το καρύδι.
Τέλος, αφού ενσωματωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους, προσθέτουμε τη μαρέγκα σε 4-5 δόσεις, αφού κάθε φορά έχει ενσωματωθεί πλήρως στο υπόλοιπο μείγμα.

5Βουτυρώνουμε ένα ταψί μετρίου μεγέθους, ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε για μια ώρα στους 170ο C στο αερόθερμο.

6Μόλις βγει καυτή η καρυδόπιτα τη σιροπιάζουμε, κουταλιά-κουταλιά, και την αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι 2-3 ώρες και τη βάζουμε στο ψυγείο.

Σερβίρουμε την καρυδόπιτα κρύα ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις