Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019

Ο Ερντογάν απειλεί τις ΗΠΑ ότι θα κλείσει τις στρατιωτικές βάσεις του Ιντζιρλίκ και Κιουρέτζικ

Ανεβάζει και άλλο τους τόνους στην Ανατολική Μεσόγειο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα, εκτοξεύοντας παράλληλα απειλές και προς
τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά την αιφνίδια συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Kυβέρνησης Eθνικής Eνότητας της Λιβύης (GNA) Φαγέζ αλ-Σάρατζ σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να χορηγήσει στην Τρίπολη οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια έχει ανάγκη, αλλά και να κλείσει τις δύο στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.
Κάνε like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

«Θα προστατέψουμε τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξή του στο δίκτυο A Haber TV.
«Είμαστε απολύτως έτοιμοι να δώσουμε οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια στην Λιβύη. Ο Χαλίφα Χάφταρ δεν είναι νόμιμος ηγέτης και εκπροσωπεί μία παράνομη δομή», πρόσθεσε και προειδοποίησε πως η Τουρκία θα απαντήσει σε τυχόν αμερικανικές κυρώσεις, λέγοντας ότι έχει την δυνατότητα να κλείσει την αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ, καθώς και την νατοϊκή βάση των ραντάρ στο Κιουρέτζικ, εάν το κρίνει αναγκαίο.
«Λυπούμαστε που η πόλωση στην εγχώρια πολιτική των Η.Π.Α. είχε αρνητικές συνέπειες για εμάς και που ορισμένες ομάδες καταχρώνται τις εξελίξεις σχετικά με τη χώρα μας για τα δικά τους συμφέροντα προκειμένου να αποδυναμωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην απόφαση αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας που υιοθετήθηκε από την αμερικανική Γερουσία και κάλεσε τις ΗΠΑ να μην κάνουν βήματα που μπορεί να κριθούν ανεπανόρθωτα στις σχέσεις των δύο χωρών.
Αναφερόμενος στη συμφωνία που υπεγράφη με τη Λιβύη, ο Ερντογάν τόνισε πως «είναι στην πραγματικότητα η αντιστροφή (της συνθήκης) των Σεβρών. Ένα τέτοιο βήμα έχει ληφθεί. Εμείς διαπραγματευόμαστε το τρίτο πλοίο για γεώτρηση, θα το πάρουμε. Οι γεωτρήσεις θα αρχίσουν σύντομα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις