Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

EKTAKTO: «Ναυτική παρέμβαση» στην Α.Μεσόγειο ετοιμάζει το Ισραήλ – Σε πολεμική ετοιμότητα λόγω Τουρκίας & Ιράν

Όλα θα αλλάξουν άρδην μετά την υπογραφή για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med από τους ηγέτες Ελλάδος, Ισραήλ και Κύπρου φέρνοντας και το Ισραήλ στο στόχαστρο του
Ερντογάν στην Α.Μεσόγειο, ενώ και οι τελευταίες εξελίξεις με το Ιράν μετατρέπουν το Ισραήλ σε πιθανό στόχο αντίποινων της Τεχεράνης.

“Η σημερινή σύγκρουση για τα πεδία φυσικού αερίου της Μεσογείου πυροδοτεί πραγματικούς αγώνες εξουσίας μεταξύ Ισραήλ, Αιγύπτου, Τουρκίας, Ρωσίας και Λιβύης”, προειδοποίησε ισραηλινός μεγαλο-δημοσιογράφος, σημειώνοντας ότι για αυτό απαιτείται μια «ισραηλινή ναυτική παρέμβαση» στην περιοχή.

«Το 2015, αρκετοί ανώτεροι αξιωματικοί των ισραηλινών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών μου ζήτησαν πληροφορίες για τις δραστηριότητες του Daesh στη Συρία και το Ιράκ», ανέφερε ο Tzur Shezaf σε άρθρο του για την ισραηλινή εφημερίδα Ynet News.

«Τους είπα τότε [σε ισραηλινούς αξιωματικούς] ότι οι Τζιχαντιστές ήταν μια μάταιη προσπάθεια και δεν αποτελούν σοβαρή απειλή για το Ισραήλ», σημείωσε ο Σέζαφ.

Συνεχίζοντας ο ίδιος προειδοποιεί σήμερα ξανά τους Ισραηλινούς αξιωματούχους, για αυτό που χαρακτήρισε ως «πραγματική απειλή για το Ισραήλ και τα συμφέροντά του», δείχνοντας σαφώς προς την Τουρκία.

«Η Τουρκία έχει δημιουργήσει τον ισχυρότερο στρατό μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ (μετά τις ΗΠΑ), και τον δεύτερο σε αριθμούς στρατιωτών στην ευρωπαϊκή ήπειρο, μετά τον ρωσικό στρατό», συνεχίζει ο Σέζαφ.

«Η τουρκική επιρροή έχει γίνει σημαντική στη Λιβύη εδώ και χρόνια,  ειδικά όμως τους τελευταίους μήνες. Η συνεχιζόμενη Λιβυκή σύγκρουση δεν αφορά μόνο τους φυσικούς πόρους, αλλά και τον έλεγχο των περιφερειακών υδάτων, επειδή η Λιβύη βρίσκεται απέναντι από την Τουρκία και οι Τούρκοι πιστεύουν ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Ισραήλ-Αιγύπτου-Ελλάδας “διεισδύει” στα χωρικά ύδατα τους» εξήγησε.

«Με όλες τις περιφερειακές συγκρούσεις που συμβαίνουν σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ πρέπει να ενισχύσει το ναυτικό του όπλο, με πρωταρχική αποστολή να προστατεύσει τα χωρικά του ύδατα, αξιοποιώντας τη συμμαχία του με την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο», κατέληξε ο Ισραηλινός αρθρογράφος.

Ο ίδιος υπερθεμάτισε το γεγονός ότι Ελλάδα και Κύπρος, που έχουν εδώ και καιρό θαλάσσιες και εδαφικές διαμάχες με την Τουρκία, δηλώνουν μέσω των ηγετών τους ότι η συμφωνία (Τουρκίας -Κυβέρνησης Τρίπολης) είναι άκυρη και παραβιάζει τους θαλάσσιους νόμους.

Πρόκειται για μια ρεαλιστική θεώρηση της τουρκικής απειλής η οποία στην πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη και πιο επικίνδυνη, διότι ο Ερντογάν επιχειρεί να εμπλέξει στα σχέδια αυτά και το ισλάμ, προσδίδοντας θρησκευτική διάσταση στο όλο θέμα.

Αν οι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ-Ρωσία-Κίνα) δεν κινηθούν να ανακόψουν τα οθωμανικά σχέδια του Ερντογάν, τότε μια περιφερειακή σύγκρουση στην Α.Μεσόγειο είναι πιο πιθανή από ποτέ.

Σε άρθρο μας προ ημερών αναφέραμε ότι ο Ερντογάν μοίρασε οθωμανικά φιρμάνια στους Παλαιστινίους, με σκοπό αυτοί με την σειρά τους να διεκδικήσουν γη και αποζημιώσεις από το ισραηλινό κράτος και τη διεθνή κοινότητα, βάζοντας έτσι την Τουρκία από την «πίσω πόρτα» σε μια εσωτερική διαμάχη εντός του ισραηλινού κράτους.

Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Άγκυρα παρέδωσε στην Παλαιστινιακή Αρχή εκατοντάδες αντίγραφα οθωμανικών αρχείων, προκειμένου να υπονομεύσει την απαίτηση του Ισραήλ σε αυτές τις περιοχές τους.

Πρόκειται σαφώς για μια άκρως επικίνδυνη πρακτική, από την Τουρκία στα εσωτερικά ζητήματα του Ισραήλ που θα φέρουν «πολύ νερό στο μύλο της αντιπαράθεσης» ανάμεσα τους, σε συνδυασμό με τον τουρκικό έλεγχο σε Χαμάς και Παλαιστινίους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις