Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Αμβρόσιος και Γερόντισσα μαζί στον Άγιο Γεράσιμο – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ «Ε.Ω.»

Γράφει ο Μιλτιάδης Γ. Βιτάλης
Νομικός, συγγραφέας, αρθρογράφος
Την Παρασκευή, νωρίς το πρωΐ έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γερασίμου στην Πολυκλινική στην περιοχή της Ομόνοιας έγινε μια ευλογημένη συνάντηση.
Μάρτυρες της συνάντησης αυτής ήταν πολλοί Χριστιανοί που με ευλάβεια στάθηκαν στην σειρά για να συναντήσουν από κοντά την γερόντισσα των Αθηνών. Έγινε λαϊκό προσκύνημα.
Λίγο μετά εμφανίστηκε ξαφνικά και απρόσμενα ο μέχρι χθες μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος για να συναντήσει την αγία Γερόντισσα των Αθηνών.
Ο άγιος αυτός Δεσπότης με την φλεγόμενη πατριωτική καρδιά δεν είχε ειδοποιήσει κανέναν ότι θα εμφανιστεί στον χώρο της Πολυκλινικής. Ο Δεσπότης με την παρουσία του τίμησε την αγία Γερόντισσα των Αθηνών και ο κόσμος τον υποδέχτηκε με μεγάλο ενθουσιασμό. Όλοι και όλες έτρεξαν να φιλήσουν την δεξιά του (χείρα). Η συνάντηση ήταν ιδιαίτερη συγκινητική, έγινε με πνεύμα Χριστού, οι δυό τους αγκαλιάστηκαν και φιλήθηκαν και η Γερόντισσα έλεγε συγκινημένη: «Παππουλάκο μου σε ευχαριστώ που ήρθες». Γονάτισε μπροστά του και ήταν έτοιμη να του φιλήσει τα πόδια, αλλά ο Αμβρόσιος δεν της το επέτρεψε. Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος, πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, δεν είναι μια τυχαία προσωπικότητα, είναι μπροστάρης και έχει φλεγόμενη πατριωτική καρδιά. Τον Αμβρόσιο τολμώ να πω ότι όχι μόνο τον αγαπώ αλλά και τον σέβομαι και τον τιμώ, γιατί είναι παππάς με τα όλα του!!! Δεν κρύβεται, τολμά να μπει μπροστά, εκεί που οι άλλοι γίνονται… «κότες» και κρύβονται. Στο πετραχήλι του ανασταίνονται και νεκροί.
Ο Αμβρόσιος έδωσε την απάντηση στους συκοφάντες
Με την αιφνιδιαστική και απρογραμμάτιστη παρουσία του ο δεσπότης Αμβρόσιος έδωσε, δημόσια, μια συγκλονιστική απάντηση για το ποια είναι η Γερόντισσα των Αθηνών. Όλες και όλοι γνωρίζουμε ότι ο Αμβρόσιος με την παρουσία του ήθελε να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις σε όσους συκοφαντούν την Γερόντισσα και την θεωρούν πλανεμένη. Φαίνεται ότι τους ενοχλεί το φως της αληθείας του Χριστού, ότι η Γερόντισσα παρά την αναπηρία και την φτώχεια της θαυματουργεί με την βοήθεια των Αγίων, με τις πρεσβείες των Αγίων.  Όπως πολλές φορές έχω πει η Γερόντισσα με την χάρη του Θεού, έχοντας παρρησία στον θρόνο του Θεού πρεσβεύει στους Αγίους, δηλαδή παρακαλεί τους Αγίους να μεσιτεύσουν για εμάς και οι Άγιοι ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις και στις παρακλήσεις της. Το γιατί συμβαίνει αυτό δεν είμαι σε θέση να το κρίνω, ασφαλώς. Ακόμη και αν είναι αγία ή όχι η Γερόντισσα των Αθηνών, ασφαλώς δεν θα το πω εγώ. Αυτό όμως που ξέρω καλά είναι ότι η γερόντισσα των Αθηνών, Μαρία, έχει μεγάλη παρρησία στους Αγίους. Οι Άγιοι ανταποκρίνονται στις προσευχές της και υπάρχουν δεκάδες επώνυμες μαρτυρίες γι’ αυτό. Η ανάπηρη γιαγιά Μαρία είναι μια όαση στις ερημωμένες καρδιές μας. Το δάκρυ της την ώρα που προσεύχεται είναι για την σωτηρία του κόσμου μια ψιχάλα καλοκαιρινή στην ανυδρία της ψυχής μας. Υπάρχουν, λοιπόν, επώνυμες μαρτυρίες για θαύματα και σημεία που έγιναν με τις προσευχές της, τα οποία επιβεβαιώνουν με τρόπο εκκωφαντικό την μεγάλη της παρρησία ενώπιον του Χριστού. Είναι πολλοί όμως αυτοί που την αμφισβητούν, που την θεωρούν πλανεμένη, που δεν μπορούν να αντιληφθούν πως μέσα σε μια πάμπτωχη ζητιάνα, με τα τριμμένα ρούχα και τα τρύπια παπούτσια μπορεί να κρύβεται η Χάρις του Θεού. Ο δεσπότης Αμβρόσιος, όμως, έχοντας μέσα του την Χάρη του Θεού τόλμησε να κάνει κάτι που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση και ενθουσιασμό σε όσους ήταν παρόντες έξω από την Πολυκλινική και ήταν πολλοί αυτοί. Ουσιαστικά, με την παρουσία του όπως ήδη ανέφερα, ο Αμβρόσιος τόλμησε να πει δημόσια αυτό που χιλιάδες πλέον Έλληνες λένε φανερά ή κρυφά ότι στο πρόσωπο της Γερόντισσας των Αθηνών βρήκαν μια όαση χαράς και ελπίδας. Κάποιοι κληρικοί σκανδαλίζονται και την «κυνηγούν». Είναι όλοι αυτοί που διώχνουν με την συμπεριφορά τους τα νέα παιδιά από την εκκλησία. Όμως στην εκκλησία δεν πάμε για τον ιερέα ούτε για τον δεσπότη, στην εκκλησία πάμε για τον Χριστό, την Θεοτόκο, τους Αγίους και τους Αγγέλους Φωτός. Όπως με έχει διδάξει η Γερόντισσα των Αθηνών που έχει πνευματικό, εξομολογείται και κοινωνεί συχνά, στην εκκλησία δίνεις δάκρυα και παίρνεις άφεση. Ότι τον Χριστό δεν Τον απασχολούν οι αμαρτίες αλλά η μετάνοιά μας. Η Γερόντισσα μας διδάσκει ότι η ζωή της εκκλησίας και η αγάπη της για εμάς δεν εξαρτώνται ούτε από την αθλιότητά μας, ούτε από την αγιότητά μας αλλά από τον ίδιο τον Χριστό.
Η Γερόντισσα συχνά μου αναφέρει ότι ο Χριστός είναι ο ενεργών τα πάντα μέσα στην εκκλησία και ότι ο ιερέας δανείζει τα χέρια και την φωνή του. Σηκώνει τα χέρια του και το λάδι γίνεται έλεον αγαλλιάσεως, το ψωμί Σώμα και το κρασί Αίμα Χριστού. Και όλα αυτά εν Πνεύματι Αγίω. Δεν είναι λίγες οι φορές που η Γερόντισσα των Αθηνών μου έχει πει ότι η Θεία Λειτουργία είναι το μεγαλύτερο δώρο της εκκλησίας στον κόσμο. Ότι όπου γίνεται Θεία Λειτουργία ευλογούνται τα πάντα, ακυρώνονται σχέδια, καταργούνται μίση, πέφτουν οι τοίχοι, αποφεύγονται ναυάγια και σώζονται άνθρωποι.
«Ειρηνική επανάσταση»
Μία σιωπηλή «ειρηνική επανάσταση» έχει ήδη ξεκινήσει από την βάση της εκκλησίας η οποία σταδιακά απλώνεται. Δεν είναι λίγοι οι Δεσποτάδες και οι Ιερείς που κατανοούν σήμερα την ανάγκη να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο διοίκησης της εκκλησίας. Ασφαλώς είμαι ο τελευταίος που θα κρίνει τον τρόπο που λειτουργεί η Ιεραρχία και ο αρχιεπίσκοπος και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, αλλά νομίζω ότι ήρθε η ώρα για ένα νέο ξεκίνημα. Μέσα στην Ιεραρχία υπάρχουν και μεγάλα πνευματικά μεγέθη, ιεράρχες με πνεύμα Χριστού, κρυμμένη αγιότητα και πατριωτική καρδιά. Οι Ιεράρχες που αντιλαμβάνονται ότι ο πονεμένος άνθρωπος έχει ανάγκη την εκκλησία και την δική τους δυναμική παρουσία.
Πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος του μοναχισμού, των γερόντων και των γεροντισσών, που προσφέρουν πολλά και συνήθως στην αφάνεια κινούνται ανάμεσα στο ποίμνιο. Μια τέτοια γερόντισσα είναι η γερόντισσα Μαρία που κάθε μέρα στο φτωχικό κελλάκι της κάνει αγρυπνία για πάνω από 10 ώρες υπέρ ζώντων και υπέρ κεκοιμημένων. Κι όλα αυτά με ανιδιοτέλεια και απέραντη αγάπη για τον Χριστό και τον άνθρωπο. Κοντά της έχω ζήσει αποκαλυπτικές εμπειρίες που είναι τόσο δυνατές που αδυνατώ να περιγράψω. Κοντά της σταθερά ανεβαίνω με εμπιστοσύνη τα πνευματικά σκαλοπάτια της Ορθόδοξης πίστης και λατρείας.
ΔΟΞΑ ΣΟΙ ΤΩ ΔΕΙΞΑΝΤΙ ΤΟ ΦΩΣ
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις