Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Καβούρι: Η άμπωτη «εξαφάνισε» τη θάλασσα και το θέαμα είναι μοναδικό

Καβούρι άμπωτη: Η στάθμη της θάλασσας έχει πλέον υποχωρήσει. Οι επισκέπτες, μπορούν να πάνε περπατώντας μέχρι το νησάκι που βρίσκεται λίγα μέτρα από την ακτή.

Πρόκειται για άμπωτη και δεν υπάρχει πιθανότητα σεισμού

Εκτός από το Καβούρι, η υποχώρηση των υδάτων της θάλασσας παρατηρήθηκε και σε άλλες περιοχές, όπως το Ναύπλιο, τη Σύρο και τον Βόλο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για άμπωτη και το φαινόμενο δεν σχετίζεται με πιθανότητα σεισμού.

«Όταν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, συνήθως οφείλονται σε μετεωρολογικές συνθήκες, όπως νότιους ανέμους, ή μπορεί να οφείλεται στη σύνοδο κάποιων πλανητών που ασκούν έλξη σε θαλάσσιες μάζες», τόνισε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Mega.

Καβούρι: Τι είναι όμως η άμπωτη

Η άμπωτη είναι το αντίθετο της πλημμυρίδας. Ουσιαστικά, χαρακτηρίζεται από την κάθοδο των νερών της θάλασσας. Η παλίρροια σαν φαινόμενο αποτελείται από την άμπωτη και την πλημμυρίδα. Παλίρροια, στη κοινή ναυτική γλώσσα ονομάζεται το φυσικό φαινόμενο της περιοδικής ανόδου και καθόδου της στάθμης του νερού μίας μεγάλης λίμνης και κυρίως των θαλασσών. Η αλλαγή στην εικόνα της θάλασσας και της ακτής κατά την άμπτωτη και την παλίρροια είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Το συγκεκριμένο φαινόμενο επαναλαμβάνεται δύο φορές κάθε 24 ώρες (ακριβέστερα 24 ώρες 50′ και 30″). Οφείλεται στη βαρυτική έλξη της Σελήνης αλλά και του Ήλιου πάνω στη Γη, καθώς και στην περιστροφή των ουρανίων σωμάτων αυτών.

Ακολουθούν οι μοναδικές φωτογραφίες από το Καβούρι:

Άμπωτη στο Καβούρι

Άμπωτη στο Καβούρι

Άμπωτη στο Καβούρι


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις