Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Οι δυστοπικές «προφητείες» του Μ.Γκέιτς για τη ζωή μετά τον κορωνοϊό: Φράχτες μεταξύ των ανθρώπων και ένας νέος ιός

 


«Ξεχάστε την επιστροφή στην κανονικότητα»

Ο ιδιοκτήτης της Microsoft και ιδιοκτήτης πολλών φαρμακευτικών εταιρειών, Μπιλ Γκέιτς, είχε προβλέψει την πανδημία του κορωνοϊού πριν από πέντε χρόνια. 

Πιο συγκεκριμένα το 2015, στη σκηνή του TED-Χ, είχε αναφερθεί σε μία επικείμενη πρωτοφανή υγειονομική κρίση που θα ταλανίσει τον πλανήτη.

Χάρη σε εκείνη την ομιλία, αναδύθηκε σε μια από τις προφητικές φωνές της παγκόσμιας αυτής κρίσης. Επέκρινε τις κυβερνήσεις για κωλυσιεργία σε σχέση με την παραγωγή του εμβολίου. 

Το ίδρυμα του Γκέις βρίσκεται πίσω από αρκετές έρευνες για την ανάπτυξη του εμβολίου, ενώ χρίστηκε ως ένας από τους σημαντικότερους χορηγούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 

Πρόσφατα σε συνέντευξη του είχε υποστηρίξει πως θα έχουμε απαγορεύσεις και lockdown για περίπου δύο χρόνια, εξαιτίας του κορωνοϊού.


Ενώ ο μεγιστάνας της πληροφορικής έκανε και άλλες προβλέψεις για το τι θα αλλάξει στη ζωή μας μετά το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Σύμφωνα με τον ισχυρό άνδρα της Microsoft, πολλά θα αλλάξουν για πάντα στην καθημερινή ζωή, καθώς δεν θα επανέλθουμε ποτέ σε μία κανονικότητα, έτσι όπως ήμασταν πριν. Θα μεταβούμε σε ένα καθεστώς που περιγράφει ως «ημι- κανονικό». Συγκεκριμένα, έχει αναφερθεί σε έξι ρηξικέλευθες αλλαγές.

Η απόσταση δεν θα είναι περιορισμός

Πριν από την πανδημία, ακόμα και μία φιλική παρεξήγηση, θεωρείτο ότι δεν μπορούσε να λυθεί, αν οι ενδιαφερόμενοι δεν βρισκόντουσαν δια ζώσης. Το ίδιο και το κλείσιμο μίας επαγγελματικής συμφωνίας. Ναι μεν η τεχνολογία είχε διεισδύσει για τα καλά σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής, αλλά οι σημαντικές στιγμές σφραγίζονταν μόνο σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις.


Πλέον, αυτό δεν θα ισχύει κατά τον Μπιλ Γκέϊτς. Ερωτικές σχέσεις θα συνάπτονται από βιντεοκλήσεις, κερδοφόρες συμφωνίες θα κλείνονται μέσω μίας συνάντησης στο zoom, φιλίες θα διατηρούνται μέσω βιντεοκλήσεων και η λίστα δεν τελειώνει εδώ. Η πανδημία απενοχοποιεί την απόσταση. Σύμφωνα με τον Γκέϊτς, κανένας πελάτης δεν θα νιώσει παραμελημένος εάν η υποψήφια εταιρεία δεν τον συναντήσει αυτοπροσώπως.

Μετά τον κορωνοϊο θα εξαντλείται κάθε διάδραση στο Διαδίκτυο, προτού καταλήξει –και μόνο αν είναι αναγκαίο– σε φυσική συνάντηση. Συμπεραίνει ότι η τηλεργασία ήρθε για να μείνει σε ένα σημαντικό ποσοστό. Σύμφωνα με τον Γκέιτς, θα “κοπούν” πάνω από το 30% των ημερών που ο κόσμος πήγαινε στο γραφείο προ του κορωνοϊού. Ο Γκέϊτς πιστεύει ότι οι συνεδρίες με τους γιατρούς θα αρχίζουν πάντα στο Διαδίκτυο και στη συνέχεια θα κλείνεται κανονικό ραντεβού, σε περίπτωση που η αρχική διάγνωση το απαιτήσει.

Οι επαγγελματικές συνεντεύξεις επίσης θα λαμβάνουν χώρα στο Διαδίκτυο. «Ακριβώς όπως ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έβαλε τις γυναίκες στο εργατικό δυναμικό, έτσι και η απόσταση μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας. Αυτό θα ισχύσει τόσο για εργασιακές συναντήσεις, όσο και άλλες προσωπικές αλληλεπιδράσεις. Η ιδέα της εκμάθησης ή ενός ιατρικού ραντεβού και μίας προσωπικής συνάντησης που θα γίνεται στην οθόνη θα εδραιωθεί και μετά την πανδημία», προβλέπει ο Γκέιτς.

Ποτέ δεν θα επανέλθει το κατ’ ιδίαν στο βαθμό που ίσχυε πριν. Η παράδοση τηλεδιασκέψεων, ψηφιακών πληρωμών και ιατρικών πληροφοριών από απόσταση θα συνεχίσει να διευκολύνει τη ζωή μας και μετά το τέλος του Covid-19.

Μείωση των επαγγελματικών ταξιδιών

«Η εκτίμησή μου είναι ότι πάνω από το 50% των επαγγελματικών ταξιδιών θα εκλείψουν», ανέφερε ο Γκέιτς. Οι εταιρείες συνειδητοποίησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ότι τα επαγγελματικά ταξίδια και συνέδρια είναι υπερεκτιμημένα και κοστοβόρα. Έτσι, ο Γκέιτς πιστεύει ότι η εξ’ αποστάσεως εργασία θα μειώσει στο ελάχιστο δυνατό και τα επαγγελματικά ταξίδια.

Ο βαθύπλουτος δήλωσε ότι ακόμα και μεγαλοστελέχη είδαν τις ζωές τους να αλλάζουν προς το καλύτερο δίχως όλες αυτές τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ η δουλειά συνέχισε να γίνεται το ίδιο αποτελεσματικά. Ο ίδιος ο Γκέιτς παραδέχθηκε ότι το καθημερινό του πρόγραμμα είναι πολύ πιο απλό, επειδή δεν πραγματοποιεί ταξίδια για επαγγελματικούς λόγους. Δεν πρόκειται να επανέλθω στο προηγούμενο μοντέλο μετά την πανδημία, ούτε εγώ, ούτε και οι περισσότερες εταιρείες και τα στελέχη τους.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας

Για να είναι δυνατή και λειτουργική η επαφή εξ αποστάσεως, η τεχνολογία θα πραγματοποιήσει αλματώδη ανάπτυξη. Τα δίκτυα θα τρέχουν με ταχύτητα φωτός και τα λογισμικά θα αναβαθμιστούν. «Το λογισμικό ήταν κάπως αδέξιο όταν ξεκίνησε η πανδημία, αλλά πλέον χρησιμοποιείτε σε τόσο μεγάλο βαθμό που θα εκπλαγείτε πόσο γρήγορα θα υπάρξουν σημαντικές καινοτομίες στον τομέα αυτό», προέβλεψε ο Γκέιτς.

Κοινώς, δεν θα υπάρχει υπερφόρτωση και παροδικά κρασαρίσματα. Η τεχνητή νοημοσύνη επίσης θα δώσει ισχυρό παρόν, καθώς οι βάσεις έχουν τεθεί με την εξέλιξη των υπολογιστών. Τις επόμενες δύο δεκαετίες ο Γκέιτς προβλέπει σημαντικά τεχνολογικά άλματα στον τομέα αυτό.

Επιπτώσεις στα κτηματομεσιτικά

Περιέργως, ο Μπιλ Γκέϊτς αναφέρεται και στο νέο σκηνικό που θα προκύψει στον τομέα των κτηματομεσιτικών. Σύμφωνα με την πρόβλεψή του θα υπάρξει μία παγκόσμια ανακατάταξη και αλλαγή στις τιμές των ενοικίων. Εταιρείες-κολοσσοί θα αποσυρθούν από μεγάλα κτίρια, δομές και γραφεία. Από τη στιγμή που η τηλεργασία ήρθε για να μείνει θα μεταφερθούν σε μικρότερα και οικονομικότερα κτίρια.

Επιπλέον, πολλοί εργαζόμενοι θα εγκαταλείψουν το κέντρο των πόλεων, επιλέγοντας τα προάστια. Σε περίπτωση που κάποιος μπορεί να πηγαίνει στη δουλειά του δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα θα επιλέξει έναν φιλικότερο χώρο για την οικογένειά του, με πράσινο και πάρκα. Τα ενοίκια στις κεντρικές περιοχές των πόλεων θα πέσουν αισθητά. Αντιθέτως, όταν καταλαγιάσει το σοκ της πανδημίας όσοι έχουν τη δυνατότητα θα αγοράσουν μεγάλα, οικογενειακά και απομονωμένα σπίτια, μακριά από την πόλη. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή τους θα ανέβει αισθητά.

Άλμα στην Ιατρική

Ενας ιός-εφιάλτης, ο οποίος ανέτρεψε τη ζωή μας απροσδόκητα, ανέβασε την ταχύτητα σε όλες τις ιατρικές έρευνες. Ενδεικτικό είναι ότι η παγκοσμίου φήμης κλινική των ΗΠΑ Cleveland αποφάνθηκε πρόσφατα για τις 10 ιατρικές καινοτομίες που θα αλλάξουν προς το καλύτερο τον τρόπο που θα ασκείται η ιατρική εφεξής. Μεταξύ αυτών, είναι η απομακρυσμένη παρακολούθηση των εμφυτεύσιμων συσκευών, όπως είναι οι βηματοδότες και οι απινιδωτές. Νέα φάρμακα χωρίς παρενέργειες για ασθένειες όπως η ηπατίτιδα C και πολλά-πολλά εμβόλια.

Νέα φονική πανδημία

Ναι, ο Μπιλ Γκέϊτς πιστεύει ότι μετά την εξουδετέρωση του κορωνοϊού μας περιμένει μία νέα πανδημία στη γωνία. Ίσως και δύο… Το αισιόδοξο σενάριο, όμως, είναι ότι σύμφωνα με τον ίδιο θα είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη με το Covid-19 τρέχουσα πανδημία, η οποία μας έπιασε στον ύπνο. Πάντως, ο ισχυρός άνδρας της Microsoft προβλέπει ένα δυσοίωνο μέλλον, με φονικούς ιούς, μολυσματικές ασθένειες και άλλα παρόμοια δυστοπικά. Η ζωή, όμως, δεν θα παγώσει, απλά θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις