Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Σεισμός στην Κρήτη


 Σεισμός σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης νότια της Κρήτης και ενώ η εμμένει η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Σεισμική δόνηση κατέγραψε το πρωί της Τρίτης το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών. 

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 06:30 το πρωί και είχε μέγεθος 4,1 Ρίχτερ.

Εντοπίζεται στα 70 χλμ. νότια νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας και έχει εστιακό βάθος 18,8 χλμ.

Έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Θεσσαλία

Την ίδια ώρα η Θεσσαλία συνεχίζει να σείεται, μία εβδομάδα μετά τις δύο ισχυρές δονήσεις που καταγράφηκαν στην περιοχή και είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες σπίτια να κριθούν ακατάλληλα προς στέγαση και ένας ηλικιωμένος άνθρωπος να χάσει τη ζωή του.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προσπάθειες για εύρεση στέγης στους πληγέντες, που παραμένουν στον δρόμο για περίπου μία εβδομάδα.

Από τις καταγραφές των ζημιών προκύπτει πως από τα 1.609 που ελέγχθηκαν στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λάρισας, της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της Φαρκαδόνας, τα 898 είναι μη κατοικήσιμα. 

Κρυφό και αχαρτογράφητο ρήγμα στην Ελασσόνα

Ο σεισμός προήλθε από κρυφό και αχαρτογράφητο ρήγμα το οποίο δεν έχει σχέση με τα ρήγματα Τυρνάβου και Δαμασίου-Βλαχογιάννη δήλωσε στο Sputnik ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ Σπύρος Παυλίδης, ο οποίος μαζί με άλλους σεισμολόγους κάνουν επιτόπια έρευνα και μελέτες στην περιοχή.

Το νέο κρυφό ρήγμα, όπως ανέφερε ο κ. Παυλίδης, είναι παράλληλο και δυτικότερα από τα δύο γνωστά ρήγματα, «αλλά θέλουμε λίγο χρόνο ακόμα για να κάνουμε τις ανακοινώσεις» καθώς η ερευνητική ομάδα Γεωλογίας και Σεισμών του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ συνεργάζεται και με σεισμολόγους όπως ο κ. Παπαζάχος που «τρέχουν» παράλληλη έρευνα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΤΩΡΑ (ΕΔΩ) ΓΙΑ ΟΛΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις