Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Μ.Τσαβούσογλου: «Θα μιλήσουμε σαν δύο καλοί γείτονες για τα θέματα μας χωρίς την ΕΕ» - Προαναγγέλλει μυστικές συμφωνίες;

Για όλα τα θέματα θα μιλήσουνε Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψη τους Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία, σύμφωνα με όσα είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. 




Όλα τα θέματα, δηλαδή ακόμα και για «γκρίζες ζώνες», αποστρατικοποίηση νησιών, μειονότητες κτλ! Δηλώσεις που έρχονται την ώρα που στην Ελλάδα ο θεωρητικός της εξωτερικής πολιτικής του Κώστα Καραμανλή, Γιάννης Βαληνάκης, αποκάλυπτε πως υπήρχε μυστική διπλωματία από την κυβέρνηση Κώστα Σημίτη, μία μυστική διπλωματία που σύμφωνα με τον Γ.Βαληνάκη ακολουθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Να υπενθυμίσουμε απλά ότι επί διακυβέρνησης Σημίτη η Ελλάδα έχασε τα Ίμια... 

Όπως είπε λοιπόν ο Μ.Τσαβούσογλου Ελλάδα και Τουρκία θα μιλήσουνε για ζητήματα στα οποία η Τουρκία δεν μπορεί να συμφωνήσει με την Ελλάδα, αλλά ωστόσο πρέπει να συζητηθούν ανοιχτά.

Μάλιστα, σημείωσε ότι οι δύο χώρες δεν χρειάζονται διαμεσολαβητές, την ΕΕ ή άλλες χώρες για να συζητήσουν και να επιδιώξουν να λύσουν τα μεταξύ τους ζητήματα, προιδεάζοντας με αυτό τον τρόπο πως οι δύο χώρες θα συμφωνήσουν κάπου στη μέση, χωρίς να χρειάζεται η επέμβαση κάποιες μεγάλης δύναμης στην περιοχή. 

Οπως είπε, αναμένει να συζητήσει με φιλική διάθεση και σε καλή ατμόσφαιρα με τον Νίκο Δένδια σε λίγες ώρες. «Ο διάλογος με την Ελλάδα και υψηλού επιπέδου επισκέψεις είναι ιδιαίτερα σημαντικά και ικανοποιητικά», είπε ο κ. Τσαβούσογλου.

«Χαιρόμαστε που θα υποδεχθούμε τον κ. Δένδια στην Αγκυρα. θα συζητήσουμε για Αιγαίο, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο σε ειλικρινή ατμόσφαιρα. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τον διάλογο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τον διάλογο σαν δύο γείτονες. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που δεν μπορούμε να λύσουμε σε Αιγαίο και Ανατολική μεσόγειο μέσω διαλόγου».

Στις 15.00 σήμερα η εκτός προγράμματος συνάντηση Δένδια με τον Ερντογάν

Ήταν 4 Δεκεμβρίου του 2019 στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, όταν έγινε η τελευταία συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου και των υπουργών Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και Χουλουσί Ακάρ. Σήμερα, στις 15:00 το μεσημέρι, 17 μήνες μετά, ο πρόεδρος της Τουρκίας θα συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια ο οποίος ταξιδεύει στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η πρόσκληση της τουρκικής προεδρίας προς τον υπουργό Εξωτερικών για ένα τετ-α-τετ του Ταγίπ Ερντογάν με τον Νίκο Δένδια έφτασε το απόγευμα της Τετάρτης και έγινε δεκτή από την Αθήνα έπειτα από συνεννόηση του υπουργού Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η εκτός προγράμματος συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Νίκο Δένδια θα γίνει μόλις λίγες ώρες αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας απείλησε με εκ νέου ενεργοποίηση τουρκικών πλοίων στην Κύπρο. Παρών στη συνάντηση Ερντογάν-Δένδια θα είναι και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Στην Κύπρο δεν θα επιτρέψουμε να σφετεριστούν τα δικαιώματα της βόρειας Κύπρου. Αν χρειαστεί θα επέμβουμε. Τα πλοία μας αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα να πλεύσουν. Αν χρειαστούν να γίνουν βήματα, θα τα κάνουν. Εμείς δεν αποφεύγουμε τις συνομιλίες,αρκεί να ξέρουν πως πρέπει να σέβονται την Τουρκία» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν χωρίς να διευκρινίσει αν αναφέρεται σε πλου ερευνητικών πλοίων, πλωτών γεωτρύπανων ή πολεμικών... Κι όλα αυτά λίγες ημέρες πριν την προγραμματιζόμενη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό που θα γίνει στη Γενεύη από τις 27 μέχρι τις 29 Απριλίου.

Επιχειρώντας να θέσει το πλαίσιο της συνάντησης με τον Νίκο Δένδια, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε την Τετάρτη και στο τουρκολιβυκό μνημόνιο σημειώνοντας ότι «η Τουρκία με το θέμα της Λιβύης, έδειξε την αποφασιστικότητα της και στο ζήτημα των σεισμικών ερευνών και στο θέμα των γεωτρήσεων. Εμείς εκεί μπορούμε να κάνουμε και σεισμογραφικές έρευνες και γεωτρήσεις. Η Ελλάδα ενοχλήθηκε διότι δεν διαθέτει τέτοια πλοία. Όμως η Ελλάδα δεν έχει και δικαιώματα στην περιοχή όπως έχουμε εμείς».

Στη διπλωματική αργκό, το τετ-α-τετ Ερντογάν-Δένδια στο παλάτι του προέδρου της Τουρκίας αξιολογείται ως βαρύνουσας σημασίας. Ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών θα έχει τη δυνατότητα να ιχνηλατήσει από πρώτο χέρι τις προθέσεις του προέδρου της Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά αν και από τις χθεσινές δηλώσεις Ερντογάν ουδείς δικαιούται να έχει ψευδαισθήσεις ότι η Άγκυρα έχει αλλάξει στρατηγική. Το τουρκικό καθεστώς επιμένει σε σκληρή γραμμή στο θέμα των θαλασσίων ζωνών με την Λιβύη που συνιστά απόπειρα σφετερισμού ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και στο Κυπριακό, όπου η Άγκυρα πλέον προωθεί ανοιχτά τη λογική των δύο ξεχωριστών κρατών και αξιώνει λύση στο θέμα της διανομής των ενεργειακών πόρων στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου.


Οι διερευνητικές επαφές

Η προγραμματιζόμενη για την Τετάρτη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου γίνεται σε μία συγκυρία που η Ελλάδα με την Τουρκία έχουν επανενεργοποιήσει τις διερευνητικές επαφές. Οι συζητήσεις των αντιπροσωπειών από τα δύο υπουργεία Εξωτερικών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες είναι ένα ζήτημα που έχει μπει για τα καλά στην εσωτερική πολιτική συζήτηση.

Στην πιο ελεύθερη κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συζητήσουν για τις διερευνητικές επαφές.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Η ελληνική πλευρά αναμένει την πρόσκληση της Άγκυρας για την διεξαγωγή του 63ου γύρου των διερευνητικών επαφών που αναμένεται να πραγματοποιηθεί προσεχώς. Είναι ωστόσο δύσκολο να προβλεφθεί αν στην επόμενη συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας υπό τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη και της τουρκικής ομάδας υπό τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ θα επιχειρηθεί συζήτηση για την ουσία των διαφωνιών σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Κυρίως όμως, επί του παρόντος μοιάζει σαν το απίθανο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια καλύτερη αμοιβαία αντίληψη για το πώς θα μπορούσε να υπάρξει κοινός τόπος για τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών.

Να υπενθυμίσουμε εδώ πως η κυβέρνηση σχεδόν κάθε φορά που αναφέρεται στο συγκεκριμένο θέμα μιλάει για θαλάσσιες ζώνες, γενικά και αορίστως, κάτι που έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις ακόμα και μέσα στη ΝΔ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις