Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

Πύρινος εφιάλτης στην Αχαΐα: Μαίνεται η φωτιά - Τραυματίες και δεκάδες καμένα σπίτια


 Καμία βελτίωση δεν παρουσιάζει το πύρινο μέτωπο που καίει από το μεσημέρι του Σαββάτου στην Αχαΐα.

Μαίνεται ανεξέλεγκτη η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στο χωριό Ζήρια της Αχαΐας και πήρε γρήγορα διστάσεις, καίγοντας δεκάδες σπίτια στο πέρασμά της. Συνολικά 16 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ έγιναν και εκκενώσεις κατοίκων από σκάφη του Λιμενικού Σώματος, που συνέδραμαν στην επιχείρηση.

Η μάχη με τις φλόγες ήταν ολονύχτια, ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η εικόνα στα πύρινα μέτωπα δεν έχει βελτιωθεί. Με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν τα εναέρια μέσα ώστε να ενισχύουν τις επίγειες δυνάμεις στην προσπάθεια κατάσβεσης.

Αυτή την ώρα επιχειρούν στην περιοχή 294 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 77 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, πέντε ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό, και δύο αεροσκάφη.


Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ στην περιοχή έχουν φτάσει και ενισχύσεις από την ηπειρωτική χώρα.

Ο Αρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, έχει μεταβεί στο σημείο και συντονίζει τις προσπάθειες.

Στο νοσοκομείο 16 άτομα

Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει ο ΣΚΑΪ, στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν συνολικά 15 άτομα που εμφάνισαν αναπνευστικά προβλήματα από τους πυκνούς καπνούς, ενώ ακόμη ένας υπέστη εγκαύματα στην προσπάθειά του να σώσει την περιουσία του στα Ζήρια.
Μεταφέρθηκε Γενικό Νοσοκομείο της Πάτρας όπου υποβλήθηκε σε επιτυχή πλαστική χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η υγεία του.
Επτά από τους έτερους τραυματίες νοσηλευόμενοι για προληπτικούς λόγους, μεταξύ αυτών και ένα Λιμενικός, ωστόσο η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία.
Σημειώνεται πως από την ώρα που ξέσπασε η φωτιά στην Αιγιάλεια της Αχαΐας, τέθηκε σε πλήρη επιφυλακή το σύνολο των Υγειονομικών Μονάδων της ευρύτερης περιοχής και ειδικότερα το νοσοκομείο του Αιγίου, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και το Γενικό Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας». Σε επιφυλακή τέθηκε και το ΕΚΑΒ.

Δεκάδες καμένα σπίτια

Οι φλόγες απείλησαν από την πρώτη στιγμή το χωριό Ζήρια και δόθηκε άμεσα εντολή εκκένωσης τόσο αυτού, αλλά και στη συνέχεια των οικισμών των Καμαρών, του Λαμπιρίου και του Λόγγου. Οι κάτοικοι του τελευταίου επέστρεψαν τελικώς στα σπίτια τους καθώς οι φλόγες δεν απειλούσαν τα σπίτια τους.
Ο πρόεδρος της Ζήριας και του οικισμού Λαμπίρι, Βασίλης Γλωσσίδης, και ο πρόεδρος της κοινότητας, Καμάρες, Παναγιώτης Περλέγκας, περιέγραψαν τον πύρινο εφιάλτη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενημερώνοντας πως είναι πολλά τα σπίτια που έχουν καεί στις περιοχές τους.
«Τουλάχιστον 10 σπίτια έχουν καεί στην περιοχή μας» είπε ο κ. Γλωσσίδης και έκανε λόγο για μεγάλες ζημιές «καθώς έχουν καεί και πολλές καλλιέργειες με ελαιόδεντρα».
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για την κατάσταση στην περιοχή, ενώ επεσήμανε πως έχουν διακοπεί και η ηλεκτροδότηση.
«Ζήσαμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς η φωτιά έκαιγε με ιδιαίτερο μένος», πρόσθεσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινότητας Καμαρών, Παναγιώτης Περλέγκας.
Σημείωσε πως οι πολίτες έδειξαν ψυχραιμία και αποχώρησαν άμεσα από τις εστίες τους, ενώ αναφέρθηκε και στα σκάφη του Λιμενικού στη θαλάσσια ζώνη, που πήγαν για να παράσχουν βοήθεια.
Σύμφωνα με ενημέρωση από το Λιμενικό τα σκάφη του συνέδραμαν στη μεταφορά 78 ατόμων από το ξενοδοχείο "Long beach" στη περιοχή Λόγγος και 23 ατόμων από τις περιοχές Μπούκα και Πεύκα.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, Γιώργος Ντίνος στην περιοχή Ζήρια έχουν καεί τουλάχιστον 20 σπίτια. Ο ίδιος κατήγγειλε πως η Πυροσβεστική άργησε.
«Άργησαν να έρθουν τα πυροσβεστικά μέσα, εξαπλώθηκε παρά πολύ γρήγορα η φωτιά, πρόκειται για κατάφυτη και καταπράσινη περιοχή, έχει διανύσει η πυρκαγιά πάνω από 30 χιλιόμετρα, το δυτικό μέτωπο είναι σε εξέλιξη προς Πάτρα και το ανατολικό προς Λόγγο Ανατολικά του Αιγίου»σημείωσε στον ΣΚΑΪ.

«Πολλά σπίτια κάηκαν… Πέρασε μέσα από τον οικισμό, εκκενώθηκε γρήγορα. Το Λαμπίρι δεν φαίνεται από τον καπνό, καίγεται».




ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις