Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

"γιαπρακια του φτωχού" ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΝΗΣΤΊΣΙΜΟΙ


 "γιαπρακια του φτωχού" ελεγε η μητέρα μου τους νηστισιμους ντολμαδες...ένα φαγάκι που το φτιαχναμε συχνά κάποτε... μπορεί να του  λείπει το κρεας αλλά ειναι ενα πεντανοστιμο φαγητό της εποχής...

Για οσους θα νηστεψουν το 40ήμερο είναι μια εναλλακτική πρόταση...

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΝΗΣΤΊΣΙΜΟΙ..

Σε ενα μπωλ ψιλοκοβουμε 2 μεγαλα κρεμμυδια ξερά και 5-6 χλωρά. Τριβουμε 2 μεγαλα καρότα 1 γινωμενη ντοματα και 1 μικρο κολοκυθακι.

Ψιλοκοβουμε 1 ματσακι άνηθο και 1 μαϊντανό.

Ριχνουμε 2 κουπες τσαγιου ρυζι Καρολίνα ή γλασέ αλατι πιπέρι κύμινο 1 κουταλακι γλυκο κοκκινοπιπερο και λιγο καυτερο μπουκοβο αν θέλουμε. Προσθετουμε μισή κουπα τσ. λάδι και ανακατευουμε καλά...

Ζεματαμε το λάχανο παιρνουμε ενα ενα φυλλο και κανουμε ντολμαδες. Σε αντιθεση με τα ντολμαδάκια του κιμά που πρεπει να ειναι μικρά αυτά τα κανουμε "μπαμπατσικα"... 

Στρωνουμε λιγα φυλλα λαχανο στο πατο της κατσαρόλας ριχνουμε λιγο αλατι πιπερι λαδι και 1 κουταλια αλεύρι... στρωνουμε με σειρα τους ντολμαδες σκεπαζουμε με ενα πιάτο ριχνουμε νερο να σκεπαστουν και σιγοβραζουμε μεχρι να σωθει το ζουμακι.. στο τελος ριχνουμε λεμόνι...

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ:

-Σαρμάδες ή λαχανοντολμάδες!

 Απο τα καλύτερα χειμωνιάτικα φαγητά με παράδοση και μεράκι.

 -Υλικά :

1 μεγάλο λάχανο μαλακό 

800γρ κιμά χοιρινό χοντροκομμένο

2 κρεμμύδια μεγάλα ξερά  

1 λεμόνι 

1/2 ματσάκι άνηθο 

1/2 ματσάκι μαϊντανό 

5 κουταλιές της σούπας ρύζι Καρολίνα 

 Αλάτι ,πιπέρι .

    - Για το την κρέμα :

 1 λεμόνι 

2 κ.σ νισεστε

1ή 2 αυγά

  - Εκτέλεση:

Εκεί που βράζει το νερό ριχνουμε προσεκτικά τα πρώτα μεγάλα φύλλα του λάχανου  και τα ζεματαμε για 5'λεπτά .

 Αφού έχουμε βγάλει το κοτσάνι το πολύ απο το υπόλοιπο ολόκληρο ,ζεματάμε και αυτό.

 Το νερό το κρατάμε στην άκρη !

Σε ενα τηγανάκι τσιγαριζουμε τα κρεμμύδια με μισή κούπα λάδι και τα ριχνουμε τελευταία  μέσα στην γέμιση αφού έχουν κρυώσει λίγο.

   Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά με το κρεμμύδι όπως είπαμε στο τέλος.

   Καθαρίζουμε τα χοντρά κομμάτια από το λάχανο και τυλίγουμε τούς λαχανοντολμαδες

 σε όποιο μέγεθος θέλετε !

Τους σκεπάζουμε με ένα πιάτο ριχνουμε το νεράκι που κρατήσαμε μέχρι να μισοσκεπαστει !

  Το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά !

 Το ζουμί που θα μείνει στο τέλος απο το φαγητό  το σουρώνουμε  σε ενα κατσαρολάκι!

      Χτυπάμε σε ενα μπολ το λεμόνι το νισεστε και τα αυγά και τα ριχνουμε στο χλιαρό ζουμί .

 Το ξανά  βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και με τον αναδευτήρα ανακατεύουμε μέχρι να χυλωσει ελαφριά !

Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε και λίγο απο το πρώτο νερό που ζεματησαμε το λάχανο !

    Το περιχύνουμε πάνω στους σαρμάδες και έτοιμο το φαγάκι μας. 

     -  Καλή επιτυχία φίλοι μού!!

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις