Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Αγωγή Κ.Βαξεβάνη κατά Κ.Μητσοτάκη και ελληνικού Δημοσίου για όσα ειπώθηκαν χθες στην Βουλή περί «συμμορίας»


 Σε αγωγή εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ελληνικού Δημοσίου θα προχωρήσει ο Κώστας Βαξεβάνης. Αφορμή γι' αυτές τις νομικές κινήσεις τα όσα ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Βουλή περί συμμορίας «φωτογραφίζοντας» τον Κ.Βαξεβάνη, ο οποίος τον κατηγορεί ότι καταστρατήγησε το «τεκμήριο της αθωότητας».

Συγκεκριμένα ο Κ.Μητσοτάκης είπε χθες στη Βουλή (λίγες μέρες πριν ο δημοσιογράφος καταθέσει στον ανακριτή): «Ένας στο Ειδικό Δικαστήριο και οι άλλοι κατηγορούμενοι ή ύποπτοι. Όχι για την άποψή τους, προσέξτε, όχι για την άποψή τους, αλλά γιατί δημοσίευσαν ψεύτικα στοιχεία για να στήσουν ψεύτικες κατηγορίες. Γι’ αυτό καλούνται ως ύποπτοι, όχι για την άποψή τους. Αυτό δεν λέγεται δημοσιογραφία, αυτό λέγεται συμμορία. Δε λέγεται ελευθεροτυπία αλλά ελευθερο-δολοφονία. Με αυτόν τον υπόκοσμο είστε αγκαλιά».

Ο Κ.Βαξεβάνης υποστηρίζει ότι: «Πέρα από το προφανές ηθικό θέμα, τίθεται και σοβαρό νομικό θέμα, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί κατά πρωτοφανή τρόπο την ιδιότητά του για να συκοφαντήσει όσους αντιμάχεται και κυρίως να παρέμβει στη Δικαιοσύνη. Από το 2019 η Ελλάδα έχει εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή οδηγία (2026/343 ΕΕ) περί τεκμηρίου της αθωότητας, η οποία προβλέπει πως «ο ύποπτος ή κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να ασκήσει αγωγή αποζημίωσης εξαιτίας της προσβολής του τεκμηρίου αθωότητάς του από δηλώσεις δημόσιων αρχών (σύμφωνα με το άρθρο 7 του Νόμου 4596/2019)».

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω ο Κ.Μητσοτάκης όχι μόνο υιοθέτησε τις κατηγορίες που αποδόθηκαν σε βάρος του Κ. Βαξεβάνη, τις οποίες, εξάλλου, ο ίδιος με τη ΝΔ προκάλεσε, αλλά, παράλληλα, τον συκοφάντησε και τον εξύβρισε, παραβιάζοντας ευθέως το τεκμήριο αθωότητάς του και προτρέποντας εμμέσως πλην σαφώς την Δικαιοσύνη να στραφεί περαιτέρω εναντίον του, χαρακτηρίζοντάς τον ως «υπόκοσμο» και «συμμορία».

Εξάλλου, ακόμη και πριν την θέσπιση της συγκεκριμένης διάταξης, την τελευταία φορά που Πρωθυπουργός και Υπουργός της ΝΔ από το βήμα της Βουλής μίλησαν για απατεώνες και υπόκοσμο, ενώ δεν υπήρχε τελεσίδικη απόφαση, η Ελλάδα καταδικάστηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας – Α. 6§2 ΕΣΔΑ (Υπόθεση Κώνστα κατά Ελλάδος, 53466/07)».

Μάλιστα κύκλοι προσκείμενοι στον Κ.Βαξεβάνη σημείωναν ότι: «Το «Documento» είχε αποκαλύψει πως ο Κ. Μητσοτάκης είναι και στενός φίλος και συνεργάτης του Κ. Φρουζή, με βάση τα emails που έχουν ανταλλάξει, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός είχε ψευδώς δηλώσει πως δεν τον γνωρίζει. Μετά την αποκάλυψη της μεταξύ τους σχέσης, ο Κώστας Βαξεβάνης και το «Documento» σύρθηκαν στα δικαστήρια και αθωώθηκαν αμετάκλητα, ενώ το δικαστήριο με την απόφασή του πιστοποίησε την μεταξύ πρωθυπουργού και Κ.Φρουζή, σχέση.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις