Κυριακή 3 Απριλίου 2022

Μπούτσα: Δυναμώνουν οι φωνές για «εγκλήματα πολέμου», ενώ η Μόσχα αρνείται τη σφαγή


 Δυναμώνουν οι φωνές για νέες κυρώσεις και οι κατηγορίες κατά της Μόσχας για εγκλήματα πολέμου μετά τις εικόνες φρίκης που ήρθαν στη δημοσιότητα από την πόλη Μπούτσα. Το Κρεμλίνο δεν έχει πάρει θέση. Τι απαντά η Μόσχα.

Κατακραυγή κατά της Ρωσίας μετά την ανακάλυψη νεκρών αμάχων στην επαρχιακή πόλη Μπούτσα, 30χλμ βορειοδυτικά του Κιέβου, η οποία ανακαταλήφθηκε από ουκρανικές δυνάμεις.

Οι εικόνες που έχουν κυκλοφορήσει από ανθρώπους με πολιτικά που κείτονται νεκροί στους δρόμους έχουν προκαλέσει αποτροπιασμό, με την Ουκρανία και σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα να κατηγορεί τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ η Μόσχα δεν έχει τοποθετηθεί για το περιστατικό.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά πολλά για τη σφαγή, με τις όποιες λεπτομέρειες να προέρχονται από την πλευρά των ουκρανικών δυνάμεων που απελευθέρωσαν την πόλη και δημοσιογράφους που βρέθηκαν στο σημείο. 

Σύμφωνα με το Κίεβο εντοπίστηκαν τα πτώματα τουλάχιστον 20 ανθρώπων, ντυμένων με πολιτικά, με αρκετά να είχαν δεμένα τα χέρια τους, ενώ οι νεκροί ήταν σκορπισμένοι σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων στον δρόμο.



Όλοι οι άνδρες φορούσαν χειμωνιάτικα παλτά ή ζακέτες, παντελόνι τζιν ή φόρμα και αθλητικά παπούτσια ή μπότες. Δύο κείτονταν δίπλα σε μηχανάκια, ένας δίπλα σε ένα αυτοκίνητο. Κάποιοι ήταν ξαπλωμένοι ανάσκελα, άλλοι μπρούμυτα. Εκτιμάται ότι τα πτώματα βρίσκονταν εκεί επί αρκετές ημέρες.

Ο δήμαρχος της πόλης, η οποία έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές από τις μάχες, υποστήριξε ακόμη ότι οι αρχές έχουν αναγκαστεί να ενταφιάσουν σε μαζικούς τάφους περίπου 300 άτομα, καθώς δεν υπάρχει χώρος στα κοιμητήρια της περιοχής. 

«Προβοκάτσια και σκηνοθετημένη παράσταση»

Σε υψηλούς τόνους έρχεται η απάντηση της Μόσχα για το μακελειό στη Μπούτσα με το υπουργείο Άμυνας να απορρίπτει τις κατηγορίες και να κάνει λόγο για προβοκάτσια.

Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο υποστηρίζει ότι τα βίντεο και οι φωτογραφίες που εικονίζουν πτώματα είναι «άλλη μια προβοκάτσια». Σύμφωνα με το υπουργείο, όλες οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες είχαν φύγει από την πόλη αυτήν στις 30 Μαρτίου. Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται επίσης ότι οι Ρώσοι στρατιώτες παρέδωσαν 452 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους των κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου.

Η Μόσχα υποστηρίζει επίσης, σύμφωνα με την ανεπίσημη μετάφραση της ανακοίνωσης την οποία δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της κατοχής της πόλης οι κάτοικοι της Μπούτσα ήταν ελεύθεροι να μετακινούνται και να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνά τους, οι έξοδοι δεν ήταν αποκλεισμένοι και όλοι είχαν τη δυνατότητα να φύγουν προς τα βόρεια, προς τη Λευκορωσία, ενώ τα νότια περίχωρα «συμπεριλαμβανομένων και κατοικημένων περιοχών», βομβαρδίζονταν από τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Θέλουμε να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι όλες οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν πλήρως από την Μπούτσα στις 30 Μαρτίου, μία ημέρα μετά τις ενώπιος ενωπίω διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Τουρκία. Επιπλέον, στις 31 Μαρτίου, ο δήμαρχος της Μπούτσα Ανατόλι Φεντόρουκ επιβεβαίωσε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι δεν υπήρχαν Ρώσοι στρατιώτες στην πόλη αλλά δεν ανέφερε καν ότι είχαν πυροβοληθεί ντόπιοι στους δρόμους, με τα χέρια τους δεμένα. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη ότι όλες οι αποκαλούμενες αποδείξεις εγκλημάτων στην Μπούτσα εμφανίστηκαν μόνο την τέταρτη ημέρα, όταν οι αξιωματικοί της SBU (Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας) και εκπρόσωποι της ουκρανικής τηλεόρασης έφτασαν στην πόλη».

Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται επίσης ότι οι νεκροί στις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Ουκρανία δεν έχουν νεκρική ακαμψία, ούτε διακρίνεται αίμα στις πληγές τους. «Όλα αυτά επιβεβαιώνουν αδιαμφισβήτητα ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο από την Μπούτσα είναι άλλη μια σκηνοθετημένη παράσταση του καθεστώτος του Κιέβου για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, όπως έγινε και στη Μαριούπολη με το μαιευτήριο καθώς και σε άλλες πόλεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σφοδρές αντιδράσεις και φωνές και περαιτέρω κυρώσεις

Στη σκιά των φρικτών εικόνων η Ουκρανία απαίτησε πέμπτο πακέτο κυρώσεων, με ανώτερο αξιωματούχο να ζητά να μπουν στο στόχαστρο οι τράπεζες της Ρωσίας, να αποκλειστούν τα λιμάνια και να επιβληθεί εμπάργκο σε όλες τις εμπορικές συναλλαγές. 

Ο Αντρίι Σύμπινα, αντιπρόεδρος του προεδρικού γραφείου, σημείωσε ότι αυτό πρέπει να γίνει στη σκιά των όσων αποκαλύπτονται για τη Μπούτσα, καθώς η Ουκρανία κάνει λόγο ρωσικές αγριότητες. 

Για το θέμα της Μπούτσα τοποθετήθηκε η ηγεσία της Ε.Ε., με τον Σαρλ Μισέλ να κάνει λόγο για νέες κυρώσεις, δηλώνοντας «σοκαρισμένος από τις εικόνες θηριωδιών που διέπραξε ο ρωσικός στρατός στην απελευθερωμένη περιοχή του Κιέβου Μπούκα». «Η Ε.Ε. βοηθά την Ουκρανία και τις ΜΚΟ στη συλλογή των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων για δίωξη στα διεθνή δικαστήρια» προσέθεσε ο Σαρλ Μισέλ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τη σειρά της, δήλωσε «σοκαρισμένη» από τις αναφορές για «ανείπωτη φρίκη» σε περιοχές όπου η Ρωσία έχει αποσυρθεί και είπε ότι χρειάζεται επειγόντως μια ανεξάρτητη έρευνα.

Για εγκλήματα πολέμου μίλησε και ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, μιλώντας στη γερμανική Bild. Σχολιάζοντας αναφορές για εκτελεσθέντες αμάχους, ο Κλίτσκο είπε στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι «αυτό που συνέβη στη Μπούτσα και σε άλλα προάστια του Κιέβου μπορεί να περιγραφεί μόνο ως γενοκτονία». Ο Κλίτσκο είπε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι υπεύθυνος για αυτά τα «σκληρά εγκλήματα πολέμου», προσθέτοντας ότι οι άμαχοι «πυροβολήθηκαν με δεμένα χέρια».Κάλεσε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα τη Γερμανία να σταματήσουν αμέσως τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Αντίδραση ήρθε και από την Ουάσινκτον με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, να δηλώνει ότι οι εικόνες με τον μεγάλο αριθμό των νεκρών Ουκρανών στην πόλη Μπούτσα, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων «είναι μια γροθιά στο στομάχι

Το Βερολίνο από την πλευρά του, δια στόματος της Γερμανής υπουργού Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Μόσχα πρέπει να πληρώσει  για τα «εγκλήματα πολέμου» στην Μπούτσα με την επιβολή πιο αυστηρών κυρώσεων κατά της «απρόκλητης βίας» του Βλαντίμιρ Πούτιν.

HRW: Προφανή εγκλήματα πολέμου

Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW) ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει συγκεντρώσει στοιχεία για αυτό που χαρακτηρίζει ως «προφανή εγκλήματα πολέμου» που διέπραξαν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατά αμάχων στην Ουκρανία.

Η HRW εξέδωσε μία ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι έχει εντοπίσει «αρκετές υποθέσεις στις οποίες, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις διέπραξαν παραβιάσεις που είναι σχετικές με εγκλήματα πολέμου» σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ρώσων, όπως το Τσερνίχιβ, το Χάρκοβο, αλλά και γύρω από το Κίεβο.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Βαρσοβία, εξεδόθη μία ημέρα μετά από τον εντοπισμό νεκρών αμάχων στους δρόμους της ουκρανικής επαρχιακής πόλης Μπούτσα, τρεις ημέρες μετά από την υποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, μετά από τη ρωσική κατάληψη της πόλης που είχε διάρκεια ενός μηνός και βρίσκεται σε μία περιοχή απόστασης 30 χιλιομέτρων στα βορειοδυτικά του Κιέβου.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις