Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Oπτική ψευδαίσθηση: Βλέπετε δίσκους ή φίδια;


 Νέα οπτική ψευδαίσθηση έγινε viral και ρωτά τους αναγνώστες αν βλέπουν δίσκους ή φίδια.

Υπάρχουν πολλοί τύποι οπτικών ψευδαισθήσεων όπως σωματικές, φυσιολογικές και γνωστικές ψευδαισθήσεις. Αυτές οι οπτικές ψευδαισθήσεις αποτελούν επίσης μέρος του πεδίου της ψυχανάλυσης καθώς ρίχνουν λίγο φως στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας. Ένας φυσιολογικός ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να κοιτάξει διαφορετικά πράγματα ή εικόνες διαμορφώνοντας μια διαφορετική αντίληψη από κάθε γωνία.

Προσπαθήστε να δοκιμάσετε τις ικανότητες παρατήρησης και την όρασή σας κοιτάζοντας σε αυτή την εικόνα οπτικής ψευδαίσθησης. Είδατε τους Περιστρεφόμενους Δίσκους ή τα Περιστρεφόμενα Φίδια;

H έξυπνη  οπτική ψευδαίσθηση που αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Akiyoshi Kitaoka το 2003 και ονομάζεται περιστρεφόμενα φίδια. Είναι ένας τύπος ψευδαίσθησης περιφερειακής μετατόπισης όπου τα “φίδια” αποτελούνται από πολλές χρωματικές ζώνες που μοιάζουν με κουλουριασμένα φίδια. Αν και η εικόνα είναι στατική, τα φίδια φαίνεται να κινούνται σε κύκλους. Η ταχύτητα της αντιληπτής κίνησης εξαρτάται από τη συχνότητα των μικροσακαδικών κινήσεων των ματιών (Alexander & Martinez-Conde, 2019). Αλλά στην πραγματικότητα ολόκληρη η εικόνα είναι στατική.

Η ψευδαίσθηση στην εικόνα μπορεί εύκολα να φανεί όταν στερεώνεται στο πλάι της και στη συνέχεια αναβοσβήνει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ανακαλύφθηκε ότι οι περισσότεροι παρατηρητές μπορούν να δουν την ψευδαίσθηση εύκολα όταν διαβάζουν κείμενο με την εικόνα της ψευδαίσθησης στην περιφέρεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις