Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Bγήκε η Hμερομηνία! Έκτακτη πληρωμή power pass – Πότε στα ATM


 Πάρα πολύς κόσμος είναι σε αναμμένα κάρβουνα αναφορικά με την νέα πληρωμή του power pass.

Μέχρι πριν λίγες ημέρες αν και ήταν γνωστό εδώ και καιρό το χρονικό διάστημα στο

οποίο θα δινόταν (τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου), οι ημερομηνίες είχαν ξεπεραστεί και χρήματα δεν είχαν μπει στους λογαριασμούς.

Με δηλώσεις πάντως από τον Υπουργό Οικονομικών, “κλείδωσε” η νέα ημερομηνία πληρωμής των δικαιούχων.

Power Pass: Πότε η πληρωμή του επιδόματος

Σύμφωνα με τον Υπουργό, μέχρι την Δευτέρα θα έχει πληρωθεί το Power Pass Ιουνίου.

Όπως αποκάλυψε η εταιρεία που ανέλαβε το έργο είχε πρόβλημα με την άντληση στοιχείων με ένα συγκεκριμένο πάροχο. Όπως είπε το πρόβλημα αποκαταστάθηκε και θα πληρωθεί έως το αργότερο τη Δευτέρα.

Τέλος λοιπόν η αγωνία για χιλιάδες δικαιούχους για το Power Pass Ιουνίου καθώς, όντως υπήρξε σοβαρή καθυστέρηση στην πληρωμή, δεδομένου ότι οι υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης είχαν δηλώσει ότι η συγκεκριμένη πληρωμή θα γίνει τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου.

 


Ποιοι ήταν οι δικαιούχοι του Power Pass φέτος

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του Power Pass ήταν οι:

φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος
με καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα μετά φόρων δεν ξεπερνούσε τις 45.000 ευρώ, με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020, και
με ΑΦΜ που καταχωρήθηκε στην πλατφόρμα δεν έχει δηλωθεί ήδη ως εξαρτώμενο μέλος σε αίτηση που έχει υποβληθεί από άλλο πρόσωπο
Τα νομικά πρόσωπα ΔΕΝ ήταν δικαιούχοι του Power Pass

Αυτοί δεν θα εισπράξουν Power Pass τον Σεπτέμβριο

Δεν θα πάρουν Power Pass αυτή τη φορά:

Όσοι δεν πρόλαβαν να κάνουν αίτηση εντός της προθεσμίας
Όσοι δεν πληρώθηκαν ούτε την πρώτη φορά

Τι έρχεται τον Οκτώβριο με τις χρεώσεις στο ρεύμα

Κοντά στα 60 λεπτά/KWh θα κινηθούν οι χρεώσεις της πλειονότητας των παρόχων για τις καταναλώσεις του Οκτωβρίου, με το εύρος να ξεκινάει από τα 55 λεπτά και να φτάνει για κάποιες εταιρείες κοντά και στα 70 λεπτά/KWh.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ μόνο δύο μικρές εταιρείες είχαν αναρτήσει τιμοκοταλόγους και συγκεκριμένα η Ελίν με τιμή στα 59,9 λεπτά/KWh και μηνιαίο πάγιο στα 4,9 ευρώ και η WE Green με τιμή στα 0,64 και πάγιο 3,75 ευρώ.

Οι πάροχοι στην πλειονότητά τους εμφανίζονταν χθες να εξαντλούν τα περιθώρια του νόμου για την ανάρτηση των τιμοκαταλόγων μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, αναμένοντας οι περισσότεροι να δουν πρωτίστως πού θα κινηθεί η ΔΕΗ. Η τελευταία πάντως φέρεται να τιμολογεί τον Οκτώβριο πέριξ των 60 λεπτών/KWh, από τα υψηλά των 78,8 και 80 λεπτών/KWh του Σεπτεμβρίου.

Κέρδος στην τσέπη των πολιτών

Τα τιμολόγια του Οκτωβρίου αναμένεται να διαμορφωθούν σημαντικά χαμηλότερα για την πλειονότητα των καταναλωτών σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, λόγω της αποκλιμάκωσης τόσο της τιμής του φυσικού αερίου στο TTF όσο και της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος που διαμορφώνεται γύρω στα 440 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι πρόβλεψης για πάνω από 500 ευρώ τον Σεπτέμβριο βάσει των υπολογισμών των παρόχων, η οποία όμως δεν επιβεβαιώθηκε αφού η τιμή κλείνει αρκετά χαμηλότερα, στα 438 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Χαμηλότερο αντιστοίχως θα είναι και το συνολικό κονδύλι για τις επιδοτήσεις που θα ανακοινωθούν σήμερα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και θα είναι κλιμακωτές, ενώ θα συνδυαστούν και με κίνητρα εξοικονόμησης.

Οι πληροφορίες μιλούν για τρεις κλίμακες, με την επιδότηση να διαφοροποιείται ανάλογα με την κατανάλωση και στο πρώτο κλιμάκιο της τάξης των 500 κιλοβατωρών τον μήνα η ενίσχυση να είναι υψηλή και να κινείται γύρω στα 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Παίρνει τον κόσμο πίσω η ΔΕΗ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου, τον Αύγουστο το μερίδιο της ΔΕΗ ανήλθε σε 64,41%, έναντι 63,94% τον Ιούλιο, γεγονός που αναδεικνύει την τάση επιστροφής των καταναλωτών στον κυρίαρχο προμηθευτή εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.

Πλέον το ενιαίο μερίδιο αγοράς της Protergia με τη Watt+Volt ανέρχεται σε 9,4%, με τις δύο εταιρείες να διαθέτουν ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο 550.000 πελατών, σχεδόν 100 καταστήματα και 516 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ανά την επικράτεια.

Βάσει των επίσημων στοιχείων του ενεργειακού χρηματιστηρίου, στην τρίτη θέση, πίσω από ΔΕΗ και Protergia, βρίσκεται η Elpedison με μερίδιο αγοράς 6,49%, ακολουθεί ο Ήρωνας με 6,11%, η NRG με 4,7%, η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας με 2,2%, η Volterra με 1,99%, η ΖeniΘ με 1,77%, η Volton με 1,35%, η ΚΕΝ με 0,77%, τα ΕΛΤΑ με 0,27% και η ΕΛΙΝ με 0,24%.

Αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Πέραν της ανασφάλειας, που, όπως όλα δείχνουν, λειτουργεί προς όφελος της ΔΕΗ, στην αγορά της προμήθειας ρεύματος καταγράφεται και σημαντική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, περίπου το 30% των καταναλωτών παρουσιάζει έστω και μία ημέρα καθυστέρησης, την ίδια στιγμή που οι εταιρείες εντείνουν τις προσπάθειές τους και την επαγρύπνησή τους, με ενίσχυση των τμημάτων collection, των νομικών υπηρεσιών κ.λπ.

Πάντως, από το σύνολο των καταναλωτών που βρίσκονται σε καθυστέρηση, το ποσοστό των πελατών με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 45 ημερών είναι σημαντικά χαμηλότερο και υπολογίζεται στο 4% έως 6%. Η κατάσταση εκτιμάται ότι θα ήταν ακόμα χειρότερη εάν δεν εφαρμοζόταν το σύστημα των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος, που περιορίζει σημαντικά το τελικό κόστος καταναλωτή.

Το φαινόμενο των καθυστερήσεων στις πληρωμές των λογαριασμών είναι αρκετά έντονο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες μάλιστα μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο δεν καλύπτονταν από τις επιδοτήσεις, ενώ σημαντική είναι και η αύξηση των ανεξόφλητων οφειλών και στα νοικοκυριά.

Οι καθυστερήσεις στις αποπληρωμές των λογαριασμών εντείνουν τα προβλήματα ρευστότητας των επιχειρήσεων, οι οποίες καλούνται να καταβάλουν άμεσα τις οφειλές τους στους διαχειριστές, τη στιγμή που μπορεί να εισπράξουν τα ποσά στην καλύτερη περίπτωση δύο μήνες αργότερα.

Η κατάσταση επιδεινώνεται και από το φαινόμενο του ενεργειακού τουρισμού, καθώς οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν πάροχο, αφήνοντας πίσω τους οφειλές που η εταιρεία μπορεί να διεκδικήσει με νομικά μέσα.

Σε αυτό το εξαιρετικά προβληματικό για τις εταιρείες πλαίσιο, ο κλάδος έχει θέσει αίτημα για προκαταβολή τουλάχιστον του 70% των επιδοτήσεων, οι οποίες με το ισχύον σύστημα εισπράττονται τουλάχιστον έναν μήνα αργότερα. Σε διαφορετική περίπτωση, οι εταιρείες απειλούνται με οικονομική ασφυξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις