Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Δημοσκόπηση MRB: Xάνει 6 Mονάδες στην παράσταση NIKHΣ η ΝΔ – Πάνω από 6 στους 10 δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα


 Την μείωση της «ψαλίδας» στο 6,4% μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αποτυπώνει δημοσκόπηση της εταιρείας MRB που έγινε για λογαριασμό της ιστοσελίδας Newsbomb.

Συγκεκριμένα το ποσοστό της ΝΔ κινείται στο 28,6% (ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση από16 – 18 Μαΐου 2022 ήταν στο 29,1%). Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να ανεβαίνει από 21,7% της προηγούμενης έρευνας του Μαΐου στο 22,2%.

Μικρή άνοδο εμφανίζει και το ΠΑΣΟΚ που από το 11,8% πηγαίνει στο 12,1%. Το ΚΚΕ βρίσκεται στο 5,1%, η Ελληνική Λύση 4,5% και το ΜεΡΑ25 στο 4,1%.

Στο ερώτημα ποιος θα τους ενοχλούσε εάν κέρδιζε τις εκλογές απαντούν ότι θα τους ενοχλούσε περισσότερο εάν κέρδιζε το κόμμα Μητσοτάκη σε ποσοστό 36,9% σε σχέση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που απαντούν σε ποσοστό 36,1%.

Στην πρόθεση ψήφου από το Νοέμβριο του 2021 μέχρι και σήμερα φαίνεται ότι η ψαλίδα κλείνει από τις 9,8 μονάδες στις 6,4.

Αντίστοιχα η ΝΔ πέφτει από το 32,3% στο 28,6%. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει μια σταθερή πορεία αφού κινείται για όλο αυτό το διάστημα από το 22,5% στο 22,2%, ενώ το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει ανοδική τάση από το 9,3% στο 12,1%.

Mε τις σχετικές αναγωγές τα ποσοστά διαμορφώνονται ακολούθως:

-Για τη ΝΔ από 31,6% μέχρι 37,4%

-Για τον ΣΥΡΙΖΑ από 24% μέχρι 29,4%

-Για το ΠΑΣΟΚ από 12,4% έως 16,8%

Παράσταση νίκης

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται (στο ερώτημα: ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις εκλογές;). 46,5% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι θα κερδίσει η ΝΔ και 21,9% απαντούν ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση, η ΝΔ χάνει 6 μονάδες στην παράσταση νίκης.

Η ιεράρχηση των προβλημάτων από τους πολίτες

Από την δημοσκόπηση της MRB γίνεται απολύτως ξεκάθαρο ότι ο δρόμος προς της κάλπες είναι στρωμένος με την… ακρίβεια.

Στο ερώτημα «Ποια θέματα επικαιρότητας σας απασχολούν περισσότερο;» η ακρίβεια και η αύξηση των τιμών είναι μακράν το πρώτο θέμα. Το ερώτημα ετέθη ως εξής: «Θα σας διαβάσω κάποια θέματα και θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι τα δύο βασικότερα που σας απασχολούν εσάς προσωπικά;». Από την πρώτη και την δεύτερη αναφορά (προσθετικά) προκύπτει η ακρίβεια σε ποσοστό 86,1%.

Πρακτικά το 65,8% το αξιολογεί και το ιεραρχεί ως πρώτο πρόβλημα στη χώρα. 24,8% ανησυχούν για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που θα έχει στην χώρα μας. 23,7% φοβούνται την ανεργία, 17,4% την πορεία των ελληνοτουρκικών και το 12,8% τους απασχολεί το ζήτημα των παρακολουθήσεων.

Ταυτόχρονα, άκρως σοβαρό θεωρεί το σκάνδαλο των υποκλοπών το 65,5% των ερωτηθέντων, με την πλειονότητα να πιστεύει ότι η παρακολούθηση από την ΕΥΠ του Νίκου Ανδρουλάκη γινόταν για τα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ.

Δεν μπορούν να ανταποκριθούν τα νοικοκυριά

Οι αυξήσεις τιμών έχουν σαφέστατα αρνητική επίδραση στα νοικοκυριά. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης ότι συνολικά το 63,3% δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί καθόλου στις υποχρεώσεις του ή δυσκολεύεται πάρα πολύ. Το 31,6% δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί από την αύξηση των τιμών αλλά ακόμα τα καταφέρνει, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό της τάξης του 2,8% που δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα με την ακρίβεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις