Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Θρίλερ με πασίγνωστη ελληνική τράπεζα – Zημιές 300 εκ. ευρώ


 Αβέβαιο το μέλλον για μεγάλη ελληνική τράπεζα. Νέο θρίλερ, αφού της ανακοινώνονται μεγάλες επιπλέον ζημιές εκατομμυρίων.

“Πονοκέφαλο” έχει μεγάλη ελληνική τράπεζα μετά το αστρονομικό ποσό ζημιών που της έχει προκύψει.

Ο λόγος για την Attica Bank, της οποίας η διοίκηση έχει εικόνα για το ύψος των επιπλέον ζημιών, που φτάνει στο επίπεδο των 300 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά.

Επιπλέον ζημιές και μέλλον… θρίλερ για μεγάλη ελληνική τράπεζα

Την ίδια ημέρα που αναμένεται από τον οίκο DBRS η νέα αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία, ο ίδιος οίκος πρόκειται να ενημερώσει τη διοίκηση της Attica Bank για τα αποτελέσματα τριών τιτλοποιήσεων από τα οποία θα προκύψουν οι επιπλέον ζημίες που θα πρέπει να καλυφθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Τράπεζας έχει εικόνα για το ύψος των επιπλέον ζημιών, που φτάνει στο επίπεδο των 300 εκατ. ευρώ.

 


Η επίσημη ενημέρωση την Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου, η οποία χρονικά συμπίπτει με την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της νέας διευθύνουσας συμβούλου κυρίας Ελένης Βρεττού, αφήνει ασφυκτικό περιθώριο για τη διοίκηση και τις συνεννοήσεις μεταξύ των μετόχων προκειμένου:

Πρώτον, να αποφασίσουν τη διαχείριση των επιπλέον ζημιών και το κομμάτι που θα πρέπει να καλυφθεί με νέα ή νέες αυξήσεις κεφαλαίων. Αυτό θα καθορίσει το περιεχόμενο του επιχειρησιακού σχεδίου και του κεφαλαιακού πλάνου που πρόκειται να κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και τον SSM στις 20 Σεπτεμβρίου.

Δεύτερον, να τρέξουν οι διαδικασίες, ώστε να προλάβουν να ενταχθούν οι τρεις τιτλοποιήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα Ηρακλής, που λήγει τον Οκτώβριο.

Έχει αποφασιστεί ΑΜΚ 365 εκατ. ευρώ της τράπεζας

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει λάβει τη διαβεβαίωση των μετόχων (ΤΧΣ και του ιδιωτικού σχήματος της Ellington) για τη στήριξη της Attica Bank και την κάλυψη επιπλέον κεφαλαιακών αναγκών, πέραν, δηλαδή της δρομολογημένης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 365 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση αυτή πρόκειται να εγκριθεί τυπικά από γενική συνέλευση προς τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, ενώ εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους ή τις αρχές του 2023.

Έφτασαν τα 2 δις ευρώ τα κόκκινα δάνεια στον Ηρακλή

Μετά την αξιολόγηση των τριών τιτλοποιήσεων με BB- και την ανατιμολόγησή τους (για να φτάσουν σε αυτήν την αξιολόγηση), η Attica Bank δρομολογεί την ένταξή τους στο πρόγραμμα Ηρακλής, ώστε τα τμήματα με υψηλή εξασφάλιση να λάβουν την κρατική εγγύηση. Πρόκειται για τις τιτλοποιήσεις Astir 1, Astir 2 (συνολικά περίπου 700 εκατ. ευρώ) και Ωμέγα (1,3 δισ. ευρώ). Μεταξύ των διαδικασιών περιλαμβάνεται η υποβολή αίτησης στο υπουργείο Οικονομικών για ένταξη στον Ηρακλή και αίτημα για κρατική εγγύηση για τα senior notes.

Στη συνέχεια, μέτοχοι και διοίκηση θα πρέπει να αποφασίσουν ποιο μέρος και πώς των επιπλέον ζημιών θα καλυφθεί οργανικά, δηλαδή μέσα από το επιχειρησιακό πλάνο και πόσο από αυξήσεις κεφαλαίου. Μέχρι στιγμής προκύπτει ότι το μεγαλύτερο μέρος απαιτεί αύξηση κεφαλαίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί το 2023 και δεν αποκλείεται να γίνει τμηματικά, με το τελευταίο τμήμα να καλύπτεται το 2024.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι η γρηγορότερη αύξηση του ποσοστού του ιδιώτη μετόχου πλησιέστερα στο σημερινό ποσοστό του ΤΧΣ. Δηλαδή, η αύξηση του ποσοστού του ιδιώτη (Ellington) από το 25% στο 63%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις