Τι συμβαίνει και ασχολούνται με τον χρυσό; Όπως γνωρίζετε ο χρυσός είναι το ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσεων. Η κρίση που έχει μπει στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια, θα διατηρηθεί για πολλά χρόνια. Και θα δούμε νομισματικές αναταραχές, ίσως μεγάλους περιφερειακούς πολέμους, νέα κρίση στις τιμές πετρελαίου κλπ. Όλα αυτά τα....
ωθήσουν στα ύψη τις τιμές του χρυσού. Δείτε τι λένε τα άρθρα δύο οικονομικών εφημερίδων
Tα 1.800 δολάρια για το χρυσό, σημείο-κλειδί για τις αγορές
ΟΠΩΣ τονίζουν οι τεχνικοί αναλυτές, εάν το πολύτιμο μέταλλο σπάσει το επίπεδο αυτό, τότε θα
ακολουθήσει ένα ράλι άνευ προηγουμένου, ειδικά μετά τις εκλογές των ΗΠΑ, με τον Soros, τoν Paulson και τον Ray Dalio να φαίνεται πως έχουν ήδη αρχίσει να “φορτώνουν” τα χαρτοφυλάκιά τους με χρυσό.
Όπως δήλωσε ο Νick Barisheff, CEO της Bullion Management Group, το τύπωμα χρήματος που γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται παγκοσμίως, θα ωθήσει το χρυσό στα 10.000 δολάρια ανά ουγκιά μέχρι το 2017!
Όπως εκτιμάται, από το Νοέμβριο μέχρι τους πρώτους μήνες του 2013 θα μπορούσαμε να δούμε μια από τις μεγαλύτερες ανοδικές κινήσεις των τιμών του χρυσού και του ασημιού που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής. Στα εκλογικά έτη των ΗΠΑ ο χρυσός τείνει να υστερεί έναντι άλλων ετών (+4,7% το 2004 και +5% το 2008), ενώ τα μετεκλογικά έτη το πολύτιμο μέταλλο τείνει να εκτινάσσεται (+22% το 2005 και +25% το 2009).
Η UBS αύξησε τη μέση τιμή του χρυσού για το 2013 στα 1.900 δολάρια ανά ουγκιά, από 1.725 δολάρια προηγουμένως, ενώ η Deutche Bank εκτίμησε πως το πολύτιμο μέταλλο θα αγγίξει τα 2.113 δολάρια το 2013 και τα 2.200 δολάρια το 2014.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Pimco, από την πλευρά τους, οι επενδυτές θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων. Η προσφορά χρυσού είναι περιορισμένη και η Pimco βλέπει τη ζήτηση να αυξάνεται σύμφωνα με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη σε κατά κεφαλήν βάση. Όσον αφορά τον πληθωρισμό ειδικά, η απόφαση της Federal Reserve να ξεκινήσει έναν τρίτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης κάνει το χρυσό ακόμα πιο ελκυστικό. Ο χρυσός, όπως υπογραμμίζουν, θα πρέπει να θεωρηθεί ένα νόμισμα που απλά δεν πληρώνει τόκο.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του χρυσού θα συνεχίσει να ενισχύεται χάρη στις πρόσφατες κινήσεις από τις κεντρικές τράπεζες για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου της Federal Reserve για την αγορά ομολόγων, το οποίο και παρέχει μακροπρόθεσμη στήριξη για το πολύτιμο μέταλλο. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές θα πρέπει να κατέχουν χρυσό και πολύτιμα μέταλλα γενικότερα όσο οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να τυπώνουν και να διατηρούν αρνητικά πραγματικά επιτόκια.
Η επιστροφή της δύναμης του δολαρίου τις τελευταίες μέρες, λόγω των διαφόρων θεμάτων που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη και (άρα) το ευρώ, έχει παγώσει την πορεία του χρυσού, αλλά αυτό είναι προσωρινό και είμαστε ακόμα σε καλό δρόμο για περισσότερα κέρδη στο πολύτιμο μέταλλο, δήλωσε ο Michael Lewis της Deutsche Bank. Όμως η αίσθηση της Deutsche Bank είναι ότι ο πραγματικός οδηγός για το δολάριο θα είναι τα πραγματικά επιτόκια και τα πραγματικά επιτόκια στις ΗΠΑ είναι αρνητικά. Ο χρυσός τείνει να επωφελείται έντονα από ένα περιβάλλον χαμηλών πραγματικών επιτοκίων, θεωρείται αντιστάθμισμα στην αδυναμία των νομισμάτων και στον πληθωρισμό και σε περιόδους χαλαρής νομισματικής πολιτικής αυξάνεται η ελκυστικότητά του στους επενδυτές.
Οι μελλοντικές αποδόσεις για αυτούς που κατέχουν δολάρια, και τα περισσότερα από τα άλλα σημαντικά νομίσματα, έχουν μειωθεί τεχνητά από τη δέσμευση της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για τα επόμενα χρόνια και οι πραγματικές αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων είναι αρνητικές έως και τα 20 έτη. Η διάθεση λοιπόν των επενδυτών να διατηρούν το χρυσό στο χαρτοφυλάκιό τους έναντι άλλων νομισμάτων αυξάνεται δραματικά, δημιουργώντας τη δυνατότητα για τη συνεχή ανατίμηση των τιμών του πολύτιμου μετάλλου.
Πηγή: www.express.gr
Στον χρυσό επενδύει ο Τζορτζ Σόρος
Τις τοποθετήσεις του στον χρυσό αυξάνει το τελευταίο διάστημα ο γνωστός επενδυτής Τζορτζ Σόρος, προβλέποντας ότι το πολύτιμο μέταλλο θα συνεχίσει να ανατιμάται, καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να τυπώνουν χρήμα.
Σύμφωνα με στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας, ο κ. Σόρος αύξησε την συμμετοχή του στο επενδυτικό κεφάλαιο SPDR Gold Trust, το οποίο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία κατέχει 1.342,2 τόνους χρυσού. Συνολικά τα επενδυτικά κεφάλαια που τοποθετούνται στο πολύτιμο μέταλλο κατέχουν πλέον περισσότερο χρυσό από όσο όλες οι κεντρικές τράπεζες, πλην εκείνων των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Σε πρόσφατη έρευνα του Bloomberg, οι αναλυτές προέβλεψαν ότι η τιμή του χρυσού θα ενισχυθεί και το 2013, συνεχίζοντας ένα ράλι που ήδη διαρκεί δώδεκα χρόνια. Κατά μέσο όρο εκτιμάται ότι η τιμή στο τέλος του 2013 θα βρίσκεται στα 1.925 δολ./ουγκιά (+11% σε σχέση με σήμερα), δηλαδή οριακά υψηλότερα από το ιστορικό ρεκόρ των 1.921,15 δολ. που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011.
ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ
ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE
Πηγή: Ημερησία
http://www.imerisia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου