Επίθεση αγνώστων εναντίον μεταναστών (κατά πληροφορίες Πακιστανών) σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στην περιοχή των Εξαρχείων, μία ημέρα μετά το περιστατικό πυροβολισμών στη μέση του.....
δρόμου -μέρα μεσημέρι!- και ενώ τριγύρω βρίσκονταν περίοικοι, ακόμα και μικρά παιδιά.
Τα επεισόδια της Κυριακής σημειώθηκαν στην οδό Στουρνάρη, και επεκτάθηκαν μέχρι την οδό Σολωμού και την πλατεία Εξαρχείων, όταν ομάδα 5-6 περίπου Ελλήνων συνεπλάκη με Πακιστανούς, οι οποίοι -σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσαν κάτοικοι της περιοχής στο Indymedia- πωλούν έξω από το Πολυτεχνείο λαθραία τσιγάρα, ενώ οι δράστες -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- ζητούσαν μερίδιο από τις πωλήσεις.
Κατά πληροφορίες, νεαρός Πακιστανός τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, ενώ συμπλοκές υπήρξαν και ανάμεσα σε περίοικους και θαμώνες της πλατείας, με τους έλληνες δράστες του επεισοδίου.
Επί τόπου έσπευσαν δυνάμεις της Αστυνομίας, περιορίζοντας τα επεισόδια και προχωρώντας σε προσαγωγές.
Τι συμβαίνει στα Εξάρχεια, όμως, όπου μετά τις μολότοφ βγήκαν και όπλα, με την Αστυνομία ν' αδυνατεί να παρέμβει ουσιαστικά;
Ένα... γαλατικό χωριό, στο κέντρο της πρωτεύουσας
Επαναστατική ορμή, Πολυτεχνείο, καλλιτεχνία, πρωτοπορία, Νικόλας Άσιμος, Κατερίνα Γώγου, Παύλος Σιδηρόπουλος, φοιτητές, αναρχία, καταλήψεις, αυτοργάνωση, Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, ΜΑΤ, βία, ανομία, μολότοφ, φωτιές, τρομοκρατία, ναρκωτικά: Λέξεις κλειδιά στο λήμμα Εξάρχεια.
Τα Εξάρχεια ανέκαθεν απέπνεαν κάτι το μυστηριακό- είναι από τις λίγες γειτονιές της Αθήνας που έχει κάνει "ταυτότητα" την ιδιαιτερότητα της, που έχει γίνει γνωστή στα πέρατα του κόσμου.
Από τη μία ήταν (είναι;) το Καρτιέ Λατέν της Αθήνας, με την καλλιτεχνική πρωτοπορία να αναμειγνύεται με τον αριστερισμό και την αναρχία, με σύμβολο και αποτύπωμα τα γκράφιτι στους τοίχους. Παράλληλα, ένας χώρος βίας και ανομίας, πολιτικής και ποινικής.
Δεν σ' αφήνουν να τ' αφήσεις από την επικαιρότητα, "παράγουν" ειδήσεις με καταιγιστικούς ρυθμούς.
Από τα εκάστοτε επεισόδια (σύμφυτα με τα Εξάρχεια στο συλλογικό υποσυνείδητο) -τις μολότοφ στο Πολυτεχνείο, και πλέον στους γύρω δρόμους και την πλατεία- έως τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, που έστησε σκηνικό εξέγερσης σε όλη την περιοχή.
Τις διμοιρίες των ΜΑΤ, τους "εχθρούς" στην τοπική ιδιόλεκτο, που περνάνε στοιχισμένες μπροστά από τις καφετέριες, όπου χαλαρώνουν αμέριμνοι οι θαμώνες, και παίζουν κυνηγητό με τους "κουκουλοφόρους". Μία εικόνα σουρεαλιστική.
Η όποια "ποίηση" των Εξαρχείων εσχάτως λαμβάνει και χαρακτηριστικά Δελτίου Τύπου της Αστυνομίας, ή έστω... λογοτεχνικά ανήκει εκεί.
Διότι, και παρά τις κοπιώδεις προσπάθειες κατοίκων και συλλογικοτήτων να απομακρύνουν τους ναρκομανείς από την πλατεία, η βία και η ανομία παραμένουν επίμονα παρούσες, σε αυτή τη δύσκολη περιοχή, που στη (λαϊκιστική) δημοσιογραφική αργκό χαρακτηρίζεται "άβατο".
Η αλήθεια είναι ότι στα Εξάρχεια τα περιπολικά οφείλουν να μπουν... με προστασία από την Αστυνομία, ή -έστω- ακόμα και τα ασθενοφόρα πρέπει να συνοδεύονται από δυνάμεις ενστόλων. Άρα η δουλειά της ΕΛ.ΑΣ, στο επίπεδο της αντιμετώπισης των αμιγώς ποινικών περιστατικών (εμπόριο ναρκωτικών, παρεμπόριο, κ. λπ) είναι στη φύση της δύσκολη, γεμάτη εμπόδια.
Σε μία πιθανή απόπειρα "εκκαθάρισης" της περιοχής από τα παραπάνω περιστατικά, αναπόφευκτα θα υπάρξει η... παραδοσιακή σύγκρουση με τους αντιεξουσιαστές, που ερεθίζονται στην όψη της αστυνομικής παρουσίας, ή αλλιώς έχουν "πόλεμο" με τις αρχές, με συχνά τα περιστατικά όπως την περασμένη Πέμπτη, οπότε ομάδα αγνώστων εξαπέλυσε επίθεση με μολότοφ εναντίον του Α.Τ. Εξαρχείων, επί της Καλλιδρομίου.
Με άλλα λόγια η "αστυνομική επιχείρηση" θα ακυρωθεί, και η έμφαση θα δοθεί στο έλασσον: Σε μία ακόμα σύγκρουση δύο κόσμων που αγαπούν να μισιούνται.
Σημειώνεται ότι υπάρχουν ψύχραιμες και μετριοπαθείς φωνές στα Εξάρχεια που αντιλαμβάνονται ορθολογικά τα παραπάνω και θέλουν να μπει ένα τέλος.
Όχι στην ιδιαίτερη "ταυτότητα" της περιοχής, αλλά στη μετατροπή της σε χώρο όπου έμποροι ναρκωτικών θα λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα, όπως έκαναν δύο φορές, την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των περίοικων, με επίκεντρο τις οδούς Μάνης και Ζωοδόχου Πηγής, με την ΕΛ.ΑΣ αδύναμη να αντιδράσει ουσιαστικά.
Είναι σαφές ότι πολλά εγκληματικά στοιχεία νιώθουν άτρωτα, γνωρίζοντας ότι εν πολλοίς τους καλύπτει το "άβατο". Ενδεικτική είναι η εικόνα που μετέφεραν αυτόπτες μάρτυρες από το επεισόδιο με πυροβολισμούς, το Σάββατο: Τέσσερις νεαροί, επιβαίνοντας σε μηχανές, είχαν τα όπλα τους... παρατεταμένα, σε κοινή θέα!
Οι ψύχραιμες φωνές της περιοχής ζητούν λύσεις, στο πλαίσιο της νομιμότητας, προτού γίνει το κακό και θρηνήσουμε νέα αθώα θύματα, διερωτώμενοι για το πως φθάσαμε ως εδώ... Και, όπως και να το κάνουμε, μία περιοχή στο κέντρο της πρωτεύουσας δεν μπορεί να είναι χωρισμένη σε "κόκκινες ζώνες" παραβατικότητας.
Επιμέλεια: Λ. Βελιδάκης
ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ
ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ
ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE
nooz.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου