Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ελέγχει την τρόικα στην Ελλάδα

Η Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόκειται να αναλάβει τον έλεγχο του έργου της τρόικας σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Ιρλανδία, ορίζοντας ως επικεφαλής της ομάδας τον Αυστριακό ευρωβουλευτή, αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος του προεδρείου του....
Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ότμαρ Κάρας, γράφει σε σημερινό δημοσίευμά της η αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ότμαρ Κάρας, ο οποίος θα αναλάβει τη θέση του εισηγητή τού κοινοβουλευτικού ελέγχου -έπειτα από σχετική συμφωνία των παρατάξεων και το «πράσινο φως» που θα δώσει επίσημα το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (η εντολή αναμένεται στις 14 Νοεμβρίου), θα προΐσταται της διερεύνησης του έργου της τρόικας, θα διευθύνει τις πολιτικές διαπραγματεύσεις ως προς τις προτάσεις βελτίωσης και θα συντάξει την τελική έκθεση.
Ο κ. Κάρας τονίζει σε δηλώσεις του στην «Ντι Πρέσε» ότι δεν θέλει να προκαταβάλει το αποτέλεσμα των ερευνών του, σημειώνοντας πως «η αξιολόγηση δεν πρέπει να οδηγήσει αναγκαστικά και σε μια καταδίκη» και ο ίδιος θέλει να θέσει στο επίκεντρό τους τις ενδεχόμενες ελλείψεις της νομιμοποίησης των αποφάσεων της τρόικας και τις δυνατότητες βελτίωσης του έργου της.
Ως συγκεκριμένα παραδείγματα αναφέρονται η εκκαθάριση των τραπεζών στην Κύπρο, όπως επίσης η απόφαση για μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα.
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρεί πως το διερευνητικό έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2014, έγκαιρα πριν την έναρξη του προεκλογικού αγώνα για τις ευρωεκλογές, ώστε να μην δοθεί «τροφή» για λαϊκιστικές μονομαχίες του είδους «Ανάπτυξη κατά λιτότητας».
Ο ίδιος δεν θέλησε να αναφερθεί στη συγκεκριμένη πορεία των ερευνών, καθώς η επίσημη εντολή θα δοθεί σε δύο εβδομάδες και εξάλλου δεν έχουν ανακοινώσει όλες οι κοινοβουλευτικές παρατάξεις τους αντιπροσώπους τους στην επιτροπή.
Ωστόσο η εφημερίδα διαθέτει, όπως σημειώνει, εσωτερικό έγγραφο τπου δίνει μια πρώτη «γεύση» του έργου της επιτροπής.
Στο έγγραφο αυτό προβλέπεται μια πρώτη κοινοβουλευτική ακρόαση στις 5 Νοεμβρίου, όπως επίσης διερευνητικές επισκέψεις στις κεντρικές τράπεζες και στα υπουργεία Οικονομικών σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Ιρλανδία,


newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις