Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Ανασχηματισμός μέχρι το τέλος της εβδομάδας – «Κρεμασμένοι» στα τηλέφωνα οι υπουργοί – Πρόσωπο "κλειδί" ο Γιάννης Στουρνάρας: ΤτΕ, ΥΠΟΙΚ ή Κομισιόν;

- ΕΛΆΧΙΣΤΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΊ ΘΑ ΜΕΊΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΘΈΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΆ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΊΑ ΣΑΜΑΡΆ – ΒΕΝΙΖΈΛΟΥ ΓΙΑ ΣΑΡΩΤΙΚΌ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΌ 
- ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΈΣ ΠΗΓΈΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟΘΕΤΟΎΝ ΤΟ ΔΕΎΤΕΡΟ 15ΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΙΟΥΝΊΟΥ ΑΛΛΆ ΊΣΩΣ ΓΊΝΕΙ ΝΩΡΊΤΕΡΑ
- Η ΑΓΩΝΊΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΏΝ ΣΤΕΛΕΧΏΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΆΕΙ ΠΟΙΟΣ 
- ΕΙΚΌΝΕΣ ΠΑΡΆΛΥΣΗΣ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΊΑ - ΠΟΙΟΙ ΖΗΤΟΎΝ ΣΥΝΆΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΏΝΗ ΣΑΜΑΡΆ ΓΙΑ ΝΑ ΜΆΘΟΥΝ ΤΟ ΜΈΛΛΟΝ ΤΟΥΣ...

Ανασχηματισμός: Μια λέξη που προκαλεί... παράλυση στα υπουργεία και αγωνία στους υπουργούς που περιμένουν πως και πως να μάθουν τι τους επιφυλάσσει η επόμενη μέρα. 

Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν συμφωνήσει ο ανασχηματισμός που θα γίνει, να είναι σαρωτικός καθώς θέλουν να στείλουν μήνυμα στην κοινωνία πως και οι δυο έχουν λάβει το μήνυμα της κάλπης των ευρωεκλογών. 
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου, πως ελάχιστοι θα είναι οι υπουργοί που θα μείνουν στις θέσεις τους, ενώ θα υπάρξουν αλλαγές σε θέσεις γενικών γραμματέων, προέδρων οργανισμών και δημοσίων επιχειρήσεων.

Τρία είναι τα μεγάλα ερωτήματα των ημερών: πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός, ποιος θα πάει που και κυρίως ποιο θα είναι το επόμενο πόστο του Γιάννη Στουρνάρα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή... 


Πότε θα... κάνει ανασχηματισμό


Κυβερνητικές πηγές επισήμως τοποθετούν τον ανασχηματισμό μετά το δεύτερο 15ημερο του Ιουνίου αλλά δημοσιεύματα του Τύπου σήμερα τονίζουν πως αυτός δεν αποκλείεται να γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας. 

Από την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες των ευρωεκλογών και ξεκίνησε η συζήτηση περί ανασχηματισμού, όλοι οι υπουργοί κάθονται σε... αναμμένα κάρβουνα και αναζητούν μια πληροφορία για το μέλλον τους. 

«Πότε θα γίνει ανασχηματισμός;» είναι το ερώτημα που κυριαρχεί στα υπουργικά γραφεία και τους διαδρόμους των υπουργείων, ενώ υπουργοί είναι με ένα τηλέφωνο στο χέρι και προσπαθούν να μάθουν λεπτομέρειες. «"Τι ακούς; Φεύγω ή μένω;" είναι ένα από τα κυρίαρχα ερωτήματα των περισσοτέρων μελών του υπουργικού συμβουλίου, αρκετοί εκ των οποίων τηλεφώνησαν σχεδόν σε όλους τους πολιτικούς συντάκτες την Παρασκευή για να πληροφορηθούν εάν υπάρχουν νεώτερα για τους ίδιους, για το εάν μένουν ή φεύγουν από την κυβέρνηση ή εάν μετακινηθούν», γράφει χαρακτηριστικά Το Βήμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα μάλιστα, ορισμένοι έχουν ζητήσει και ραντεβού με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, αλλά εκείνος αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του. 

Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, σύμφωνα με την Καθημερινή, σχολίαζε χθες ότι «ούτε το κόκκινο τηλέφωνο (σ.σ. οι συσκευές ασφαλείας που έχουν εγκατασταθεί για την απευθείας επικοινωνία μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών) δεν χτυπά ή όταν χτυπάει είναι κυρίως για ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον ανασχηματισμό»!

Ποιος θα πάει που


Κανείς δεν ξέρει, αυτή είναι η αλήθεια. Η ονοματολογία καλά κρατεί αλλά Σαμαράς και Βενιζέλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν έχουν μπει ακόμα σε αυτή τη... συζήτηση. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μέχρι την τελευταία στιγμή θα υπάρχουν... καραμπόλες και ελάχιστοι θα είναι οι υπουργοί που θα μείνουν στις θέσεις τους. Πολλά θα "παιχτούν" και από το μήνυμα που θα θελήσουν να στείλουν Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος μετά και τα μηνύματα της κάλπης. 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, προεξοφλείται η αποχώρηση του Άδωνι Γεωργιάδη από το υπουργείο Υγείας, του Αθανάσιου Τσαυτάρη από το Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ αβέβαιο είναι και το μέλλον του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στο υπουργείο Παιδείας. 

Εκείνο που επίσης θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι οι ισορροπίες σε επίπεδο προσώπων ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να πιέζει για να γίνει υπουργός Ανάπτυξης ο Ανδρέας Λοβέρδος και αν το αίτημά του γίνει... δεκτό, θα προκληθούν καραμπόλες αφού το ΠΑΣΟΚ έχει επίσης τα υπουργεία Υποδομών και Ενέργειας.

Ο Γιάννης Στουρνάρας


Εδώ και μέρες είναι σαφές πως ο υπουργός Οικονομικών είναι το κεντρικό πρόσωπο του ανασχηματισμού. Πάντα άλλωστε ένας ανασχηματισμός κρίνεται από το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών. Τα ενδεχόμενα για τον κ. Στουρνάρα είναι τρία: είτε θα παραμείνει, είτε θα μετακινηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας για να διαδεχτεί τον Γιώργο Προβόπουλο (σενάριο που δε βρίσκει σύμφωνο τον Ευάγγελο Βενιζέλο) είτε θα γίνει ο νέος επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν. 

Το ενδεχόμενο να μετακινηθεί ο κ. Στουρνάρας στην ΤτΕ αναθερμαίνεται και σε αυτή την περίπτωση επικρατέστερος να τον αντικαταστήσει στο ΥΠΟΙΚ είναι ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και των διαπραγματευτών με την τρόικα, Σταύρος Παπασταύρου.

ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ


ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις