Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Κρέμονται από τα... φρύδια του

«Τα όμορφα σενάρια όμορφα καίγονται»; Ή «ρίχνουν άδεια για να πιάσουν γεμάτα»; Τι από τα δύο ισχύει σχετικά με την προεδρική εκλογή με αφορμή το σενάριο της υποψηφιότητας Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, που απασχολεί τους βουλευτές της
Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, καθώς το ενδεχόμενο να είναι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υποψήφιος έχει στόχο να απομακρύνει τις εκλογές και πιθανώς υποχρεώνει τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να συνταχθούν με τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Πάντως, το δεξιό τμήμα της Ν.Δ. είναι δυσαρεστημένο και δεν φαίνεται ότι θα καταπιεί εύκολα έναν «αριστερόστροφο» πρόεδρο. Ο Μάκης Βορίδης δηλώνει ανοικτά ότι θα ήθελε Πρόεδρο «κεντροδεξιάς» απόχρωσης, επιχειρώντας να εκφράσει το τμήμα των δυσαρεστημένων δεξιών εντός της Ν.Δ. Δεν φαίνεται μάλιστα να αποδέχεται την υποψηφιότητα Κουβέλη, αφού υπογραμμίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι ο Πρόεδρος θα πρέπει να έχει ευρύτατη αποδοχή και διείσδυση. Δεν αποκλείεται στο μπρα ντε φερ για τη σύμπραξη και επιστροφή Καρατζαφέρη ή και άλλων λαϊκών ή λαϊκιστών δεξιών να ενταχθεί και η στάση των δεξιόστροφων στην προεδρική εκλογή. Μέχρι και ο Ανδρέας Ψυχάρης πρότεινε για Πρόεδρο τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, αν και πρόσφατα ο πατέρας του, μέσω του κύριου άρθρου του «Βήματος», είχε καλέσει τον Σαμαρά να κάνει ό,τι χρειάζεται για να εκλεγεί Πρόεδρος και να μην περιοριστεί σε επιλογές που αγγίζουν μόνον την παράταξη.

Φρίκαραν οι... υπερδεξιοί

Δεν είναι τυχαίο, εκτιμούν πολλοί, ότι ελάχιστες ώρες μετά την κυκλοφορία του σεναρίου από την κυριακάτικη «Καθημερινή» το Antinews επιτέθηκε με σφοδρότητα στο ενδεχόμενο υποψηφιότητας Κουβέλη, αναφέροντας ότι δεν κάνει για Πρόεδρος, αποδομώντας αναλυτικά την επιχειρηματολογία της διαρροής του Μαξίμου και θυμίζοντας ότι ο Κουβέλης έπαιζε με την Ντόρα και στη συνέχεια φλέρταρε με τον Τσίπρα με στόχο να ανατρέψει την κυβέρνηση Σαμαρά. Γράφει μεταξύ άλλων:

«Δεν θυμάστε εκεί προς το Πάσχα τι γράφαμε για τα μυστικά δείπνα όπου “έτρωγαν” σε μια μπουκιά τον Σαμαρά; Από πού κι ώς πού δηλαδή μόνο οι αριστεροί έχουν το προνόμιο να ενώνουν τη χώρα; Πότε το απέκτησαν αυτό το δικαίωμα; Αυτά είναι παιχνιδάκια που παίζουν οι εκδότες και οι επιχειρηματίες που θέλουν να ελέγχουν τα πάντα, και τη βούληση των πολιτικών. Ο Κουβέλης δεν ένωσε ποτέ καμιά Ελλάδα, ούτε μπορεί να το κάνει τώρα. Δείλιασε στην πιο κρίσιμη στιγμή και παράτησε την κυβέρνηση. Έκανε ανοίγματα στον ΣΥΡΙΖΑ για να επιστρέψει εκεί απ’ όπου έφυγε. Και διέλυσε το κόμμα του με τις εμμονές του. Αυτόν θέλουμε για Πρόεδρο;».

Επιπλέον δεν είναι τυχαίο ότι το υπερδεξιό σαμαρικό site ζητά και για ιδεολογικούς και ιστορικούς λόγους δεξιό Πρόεδρο γράφοντας:

«Έλεος πια με την Αριστερά που σαρώνει τα πάντα γιατί έχει ενοχικό κόμπλεξ η Δεξιά. Πώς η “Καθημερινή” του δεξιού προσανατολισμού προωθεί τόσο απροκάλυπτα τον Κουβέλη; Μήπως οι λόγοι είναι άλλοι, επιχειρηματικοί κι όχι μόνο; Αλλά μήπως έχει έρθει και η ώρα για δεξιό Πρόεδρο, που κι αυτός μπορεί να ενώσει την Ελλάδα; Δύο θητείες κεντρώου Προέδρου, του φίλου του Ανδρέα Παπανδρέου, δεν φτάνουν;».

Παρά τις αντιδράσεις των δεξιών στελεχών, που δεν θα ήθελαν να έχουν αριστερόστροφο Πρόεδρο, ενώ πολλοί άλλοι δεν ξεχνούν την αιφνιδιαστική αποχώρηση του Κουβέλη από την τρικομματική κυβέρνηση με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ, στο Μαξίμου λένε ότι, εάν ο Κουβέλης δεχθεί να είναι υποψήφιος, δεν πρόκειται να προκύψουν διαρροές ψήφων από την κυβερνητική πλειοψηφία και θα συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός των 180, παρότι τουλάχιστον τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσουν Κουβέλη.

Αυτιά και μάτια στη ΔΗΜΑΡ

Τώρα όλοι έχουν αυτιά και μάτια στραμμένα στις ομιλίες του Κουβέλη και τις συνεδριάσεις των οργάνων του κόμματός του. Εάν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ το Σαββατοκύριακο, στις συνεδριάσεις των οργάνων, αφήσει ανοικτό, όπως κάνουν όλα τα στελέχη του μέχρι σήμερα, το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος, τότε, σύμφωνα με τις προσδοκίες των «υπογείων» του Μαξίμου, στο πολιτικό σκηνικό μπαίνουν νέα δεδομένα.

Οι εγκέφαλοι των συμβούλων προβλέπουν – ή μάλλον... ελπίζουν – ότι οι δανειστές μπορούν, εν όψει του ενδεχομένου να παρακαμφθεί ο σκόπελος της πρόωρης κάλπης κατά τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής, να δώσουν στον Σαμαρά το «τράτο» για το οποίο ικετεύει και να μην πιέσουν για μέτρα. Μια τέτοια εξέλιξη, υποστηρίζουν, θα διευκολύνει τόσο τους χειρισμούς των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και τη δημιουργία «επίπλαστου» πολιτικού και οικονομικού κλίματος για να αποδεχθούν η ΔΗΜΑΡ και ο Κουβέλης, αλλά και πολλοί ανεξάρτητοι βουλευτές, να υπερψηφίσουν Πρόεδρο, επικαλούμενοι τον «θεσμικό χαρακτήρα» της εκλογής.

Το χαρτί της υποψηφιότητας Κουβέλη, που δεν έπεσε τυχαία αυτή την περίοδο, εν όψει και των δημοσκοπήσεων που θα αρχίσουν να διενεργούνται από την προσεχή εβδομάδα, έχει στόχο την αποδυνάμωση των δυνητικών πολιτικών συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχονται στο Μαξίμου.

Μπορεί, λοιπόν, να έβγαλαν τη Βούλτεψη για να κόψει τη συζήτηση, αλλά στελέχη όπως ο Βαρβιτσιώτης και ο Παναγιωτόπουλος, όπως και ο Καρύδης από το ΠΑΣΟΚ, υπερθεμάτισαν. Ελπίζουν, βλέπετε, ότι τυχόν αποδοχή της πρότασης από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, εάν μάλιστα οι δημοσκοπήσεις τον φέρουν και ως φαβορί με μεγάλη αποδοχή από την κοινή γνώμη, θα αποτελέσουν όπλο για τον Σαμαρά εντός και εκτός Ελλάδας.

Ποιος μπορεί να τους πει να μην ελπίζουν; Άλλωστε δεν τους έχουν απομείνει και πολλά πολιτικά όπλα πλέον...

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις