Μερίδες: 12
Χρόνος προετοιμασίας: 20′
Χρόνος ψησίματος: 45-50′
Χρόνος αναμονής: 1 ώρα
Κόστος: € 9
Ευκολία: 5/5
Ταχύτητα: 4/5
Συντήρηση εκτός ψυγείου: 2 ημέρες σκεπασμένο με διάφανη μεμβράνη
ΥΛΙΚΑ
Για το κέικ
300ml μπύρα μαύρη
80 γρ. μελάσα
216 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
90 γρ. κακάο σε σκόνη
6 γρ. μπέικιν πάουντερ
2 γρ. σόδα μαγειρική
1 πρέζα αλάτι
340 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
322 γρ. ζάχαρη καστανή
3 αυγά μεγάλου μεγέθους ( 165 γρ. ), σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
170 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (65 % περιεκτικότητα σε κακάο), ψιλοκομμένη
30 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, για επάλειψη
10 γρ. κακάο σε σκόνη, για πασπάλισμα
Για το γλάσο σοκολάτας
180ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
170 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (65 % περιεκτικότητα σε κακάο), ψιλοκομμένη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ο C στον αέρα. Με ένα πινέλο βουτυρώστε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα και πασπαλίστε τη με κακάο.
Τινάξτε να φύγει η περιττή ποσότητα.
Ρίξτε σε μια μικρή κατσαρόλα τη μπύρα και τη μελάσα και αφήστε να βράσουν σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας παράλληλα με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πήξει και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αποσύρετε από τη φωτιά.
Ρίξτε κοσκινισμένο το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε με ένα κουτάλι να ενωθούν μεταξύ τους τα υλικά.
Ρίξτε το βούτυρο στον κάδο του μίξερ και χτυπήστε το με το εξάρτημα σύρμα για 1′ σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή.
Προσθέστε σταδιακά την καστανή ζάχαρη και συνεχίστε το χτύπημα για 3′ μέχρι να πάρετε ένα ασπριδερό μείγμα.
Στη συνέχεια προσθέστε ένα ένα τα αυγά και χτυπάτε το μείγμα ύστερα από κάθε προσθήκη ώστε να ενσωματωθούν πλήρως.
Ενσωματώστε σταδιακά το μείγμα με τις σκόνες και στη συνέχεια το μείγμα με τη μπύρα ανακατέψτε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά, για 20” περίπου.
Σβήνετε κατά διαστήματα το μίξερ ώστε να καθαρίζετε τα τοιχώματα και να ενσωματώνετε ότι περισσεύει. Αποσύρετε από το μίξερ και ρίξτε στο μείγμα τη σοκολάτα ψιλοκομμένη.
Ανακατέψτε με μια σπάτουλα σιλικόνης να ενσωματωθεί.
Ψήστε το κέικ.
Αδειάστε το μείγμα στη φόρμα που ετοιμάσατε και ψήστε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 45-50′.
Ελέγξτε αν έχει ψηθεί, βυθίζοντας στο κέντρο του ένα λεπτό μαχαίρι.
Αν βγει καθαρό είναι έτοιμο.
Αποσύρετε από το φούρνο και αφήστε το κέικ να κρυώσει μέσα στη φόρμα για 15΄-20΄.
Κατόπιν ξεφορμάρετε αναποδογυρίζοντάς το σε μια σχάρα και αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
Φτιάξτε το γλάσο.
Ρίξτε την κρέμα γάλακτος μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα και αφήστε τη σε δυνατή φωτιά μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού.
Ψιλοκόψτε τη σοκολάτα σε ένα μπολ.
Αποσύρετε την κρέμα από τη φωτιά και ρίξτε τη στο μπολ με τη σοκολάτα.
Ανακατέψτε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να λιώσει τελείως και να έχετε ένα ομοιογενές γλάσο.
Αφήστε το για 5΄ να κρυώσει.
Όταν θέλετε να σερβίρετε κόψτε το κέικ σε φέτες και περιχύστε τις με το γλάσο σοκολάτας.
Tip: Αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς πριν το περιχύσετε με το γλάσο για να μη μαλακώσει πολύ.
"Οι απόψεις του
ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου"
ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ
ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ
ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE



Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου