Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Ο Όλιβερ Στόουν γυρίζει ταινία για τον Σνόουντεν!



Ο Όλιβερ Στόουν γυρίζει ταινία για τον Σνόουντεν!

Επιμέλεια: Τζούλια Λιακοπούλου

Ο Ανατόλι Κουτσερένα, ρώσος δικηγόρος του πρώην υπαλλήλου της CIA, Έντουαρντ Σνόουντεν, έγραψε αστυνομικό μυθιστόρημα, βάσει του οποίου γυρίζεται ήδη ταινία σε σκηνοθεσία Όλιβερ Στόουν. Η RBTH συνομίλησε με τον δικηγόρο για το βιβλίο, τον Σνόουντεν και το Χόλυγουντ. 

 



RBTH: Είστε συνεχώς απασχολημένος. Προσπαθούσαμε να συναντηθούμε μαζί σας επί ενάμιση μήνα. Πώς ξεκλέψατε χρόνο για το βιβλίο;
Α. Κουτσερένα: Ήθελα να εκφραστώ ύστερα από όλα όσα μου έπεσαν τότε σχετικά με τον Έντουαρντ. Μερικές φορές κλεινόμουν στο γραφείο για κανένα δίωρο, αλλά βασικά έγραφα τη νύχτα, ως τις 3-4 η ώρα. Έγραφα με τα γεγονότα να είναι πρόσφατα και φρέσκα στη μνήμη μου και το βιβλίο ήταν ήδη έτοιμο το Νοέμβριο του 2013. Αλλά με τον Όλιβερ Στόουν και τον παραγωγό Μόρις Μπόρμαν αποφασίσαμε να τεθεί σε κυκλοφορία ταυτόχρονα με την έναρξη των γυρισμάτων της ταινίας.



ΕΡ: Ο Σνόουντεν έχει ήδη διαβάσει το βιβλίο;
ΑΠ: Ναι. Του άρεσε. Περνώ μαζί του αρκετό χρόνο. Είναι σημαντικό για μένα να τον καταλάβω σαν τον άνθρωπο, ο οποίος αποτελεί προϊόν της αμερικανικής δημοκρατίας, σαν τον άνθρωπο που γεννήθηκε, μεγάλωσε πέρασε μια διαδρομή της ζωής του και χωρίς να φοβηθεί κανέναν, έριξε το γάντι στις ισχυρές μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Για μένα, έγινε ήρωας, και νομίζω ότι δεν είμαι ο μόνος που το νομίζω αυτό. Βρήκε το θάρρος να διαμαρτυρηθεί κατά του συστήματος. Το έκανε αυτό αποκλειστικά από ιδεολογικές και εσωτερικές πεποιθήσεις, χωρίς να υπάρχει καμιά οικονομική πτυχή πίσω απ’ αυτό. Γι’ αυτό, δεν θα μπορούσα να μην γράψω ένα τέτοιο βιβλίο.
ΕΡ: Πώς είναι τώρα αυτός που σας εμπιστεύτηκε;
ΑΠ: Δεν παραπονείται, ζει μια ολοκληρωμένη ζωή, έχει τα ίδια δικαιώματα και την ίδια ελευθερία όπως εσείς κι εγώ, οι ρώσοι πολίτες, χωρίς να αντιμετωπίζει εδώ κανένα πρόβλημα. Απέκτησε άδεια διαμονής. Τον επισκέπτεται η κοπέλα του με την οποία είχε γνωριστεί από εκεί ακόμη, και έχει διατηρηθεί μεταξύ τους μια θαυμάσια σχέση. Φυσικά, του λείπει η Αμερική, οι συγγενείς του. Θα ήθελε να επιστρέψει εκεί αλλά δεν μπορεί, επειδή δεν ελπίζει σε μια δίκαιη δίκη. Η υπόθεσή του αφορά αποκλειστικά σε πολιτικό επίπεδο. Εμείς ακούμε μόνο τα σχόλια του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, των πολιτικών που είναι κατευθυνόμενοι αποκλειστικά για να προσβάλουν, να μειώσουν την τιμή και την αξιοπρέπειά του. Δεν μπορούμε βέβαια υπό αυτές τις συνθήκες να ελπίζουμε σε ένα τίμιο και ανθρώπινο δικαστήριο.
ΕΡ: Σχετικά πρόσφατα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κα Ψάκι σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό «Dozd» εξέφρασε το παράπονο για τις πολιτικές δυσκολίες στις Ρωσο-αμερικανικές σχέσεις, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση Σνόουντεν ως ένα από τα εμπόδια, και τον κάλεσε να επιστρέψει, προκειμένου να δικαστεί δίκαια.
ΑΠ: Φυσικά ονειρεύονται κάτι τέτοιο. Είναι όμως σαφές ότι δεδομένης της τωρινής στάσης του ΥΠΕΞ και του προέδρου των ΗΠΑ, δεν μπορεί κανείς να ελπίζει σε μια δίκαιη δίκη. Συμφωνείστε ότι ακόμη κι αν ο εισαγγελέας δεν ζητήσει τη θανατική ποινή, στον Σνόουντεν στην πατρίδα του έχει εκτοξευτεί και συνεχίζει να εκτοξεύεται τόση λάσπη, ώστε αυτό εκούσια είτε ακούσια θα επηρεάσει το σώμα των ενόρκων. Επειδή και αυτοί διαβάζουν εφημερίδες, παρακολουθούν τηλεόραση, ενδιαφέρονται για τη θέση του ΥΠΕΞ και του προέδρου.
ΕΡ: Πώς ήρθατε σε επαφή με τον Όλιβερ Στόουν;
ΑΠ: Πληροφορήθηκα κάποια στιγμή την άποψή του για τον Σνόουντεν και κατάλαβα ότι αν υπάρχει κάποιος που μπορεί με θεμιτό τρόπο να αφηγηθεί τη συγκεκριμένη ιστορία και να ανεβάσει το βιβλίο στη μεγάλη οθόνη, τότε είναι αυτός είναι ο μοναδικός. Έτσι γεννήθηκε και η ιδέα να του δείξω το χειρόγραφο. Ο Όλιβερ βρισκόταν τότε στο Χονγκ Κονγκ. Προκειμένου να μπορέσουμε να μιλήσουμε μαζί γι’ αυτό εκτενέστερα, συμφωνήσαμε να έρθει στη Μόσχα. Εκτός από τα σχετικά οργανωτικά θέματα φρόντισα ώστε να έχει και την ευκαιρία να διαβάσει το βιβλίο μου στο ταξίδι. Ήρθε λοιπόν στη Μόσχα έτοιμος πλέον για να συζητήσουμε το σενάριο.
ΕΡ: Έχετε παρακολουθήσει ήδη γυρίσματα. Πώς πηγαίνουν;
ΑΠ: Είμαι ενθουσιασμένος από τη δουλειά της κινηματογραφικής ομάδας! Η οργάνωση είναι απίστευτη! Στο χώρο των γυρισμάτων βρίσκονται 120-150 άτομα, τα οποία όλα εκτελούν με ακρίβεια τα καθήκοντα που τους αναλογούν. Όταν ηχεί η εντολή για το γύρισμα της κάθε σκηνής, η ησυχία και συγκέντρωση είναι τόσο μεγάλη που αν πετάξει μια μύγα θα την ακούσεις. Δεν άκουσα σε καμία στιγμή τον Όλιβερ να υψώνει τη φωνή. Το ρόλο του Σνόουντεν ενσαρκώνει ο Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, ο οποίος του μοιάζει αρκετά. Αυτό το διάστημα τα γυρίσματα γίνονται στη Γερμανία. Σχεδίαζαν να γυρίσουν και στη Μόσχα, αλλά αυτό δεν έχει αποφασιστεί οριστικά. Πιστεύω πως μέσα στον Απρίλιο-Μάιο θα έχουν τελειώσει, και θα ακολουθήσει το μοντάζ. Η ταινία αναμένεται να βγει στις αίθουσες στις 25 Δεκεμβρίου.
ΕΡ: Σκοπεύετε να μεταφραστεί το βιβλίο σε άλλες γλώσσες;
ΑΠ: Ναι, το παρόν διάστημα ασχολούμαι με αυτό. Έχω ήδη δεχτεί πρόταση από τους Κινέζους, ενώ μεταφράσεις θα γίνουν επίσης και στην Ιταλία, Σερβία, Βουλγαρία, Γαλλία, Αγγλία, Λιβύη, στις ΗΠΑ και στο Ιράν. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις