Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Ακροβατεί με τα χειρότερα η Ευρώπη, στερώντας ρευστότητα από την ελληνική Οικονομία

Με τους δανειστές να ζητούν νέα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση και να μην δίνουν ούτε σεντ από κάποια υπό-δόση ρευστότητας, παρά το ότι αναγνωρίζουν την άμεση ανάγκη της ελληνικής Οικονομίας, η διαπραγμάτευση με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο οδηγείται στα όρια.



Οι δανειστές επιμένουν σε περισσότερα μέτρα, αλλιώς δεν έχει συμφωνία, ενώ ούτε βήμα πίσω στις «κόκκινες γραμμές», σε ασφαλιστικό και εργασιακά  ξεκαθαρίζει η ελληνική πλευρά.





Παρά την κοινή θέληση για την γρήγορη επίτευξη συμφωνίας, η διαφορά ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι μεγάλη και με τις χρηματοδοτικές ανάγκες τις χώρας, να ξεπερνούν τις δυνατότητες κάλυψής τους μετά τις 24ης του Απρίλη, οι δανειστές υποβαθμίζουν την διαδικασία με τελεσίγραφα.  

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Αθήνα ζήτησε στήριξη ρευστότητας σε συνεδρίαση του EuroWorking Group που  πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, όμως οι εταίροι μας αρνήθηκαν και απαίτησαν πρώτα απτά αποτελέσματα και πρόοδο στην λίστα μέτρων με στόχο να γίνουν βιώσιμα τα δημοσιονομικά της χώρας.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε στο πρακτορείο, «Από την ελληνική πλευρά υπήρξε μια ισχυρή ανακοίνωση πως η ρευστότητα βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση και υπήρξε έκκληση για απελευθέρωση κάποιου είδους στήριξης ρευστότητας πριν την συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις 24 Απριλίου (…)

Όμως κανένας δεν γνωρίζει πως μπορεί να γίνει αυτό –δεν υπάρχει βούληση να παρασχεθεί στήριξη προτού υπάρξει κάποια πρόοδος σε ότι αφορά το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Αξιωματούχοι αναφέρουν επίσης, πως η ευρωζώνη δεν έχει πειστεί πως το πρόβλημα ρευστότητας της Αθήνας είναι τόσο σοβαρό όσο το παρουσιάζει η Ελλάδα, και εκφράζουν την υποψία πως επιχειρείται εκφοβισμός ώστε οι πιστωτές να αποδεσμεύσουν πόρους προς την χώρα μας.

Στο ίδιο δημοσίευμα του πρακτορείου, άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης σχολίασε πως, «το κλίμα ήταν καλύτερο απ' ότι την τελευταία φορά, όμως η ουσία ήταν πολύ ζοφερή (…)

Εξακολουθούμε να μην έχουμε λεπτομέρειες για συγκεκριμένα μέτρα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την δημοσιονομική τους επίπτωση, και ο χρόνος λιγοστεύει –οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν στις 24 Απριλίου, στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogrop στη Ρίγα».

Μόνο αφού η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει στα τελικά μέτρα με τους διεθνείς πιστωτές (ΕΕ – ΕΚΤ - ΔΝΤ) και αρχίσει να τα υλοποιεί με νόμους στη Βουλή για την εφαρμογή των μέτρων αυτών, μόνο τότε θα μπορούσε να λάβει τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ που απομένουν από το πακέτο διάσωσης.

Το αποτέλεσμα, των καθυστερήσεων στην διαπραγματευτική διαδικασία, που οι ξένοι  προσάπτουν στην ελληνική πλευρά, είναι η χώρα μας να μην έχει λάβει νέα χρηματοδότηση ούτε  από την ευρωζώνη, ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.  

Παραμένει αποκομμένη από τις αγορές και η Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζα έχει κλείσει τις οδούς προς την ευρωπαϊκή ρευστότητα.

Αν η Ελλάδα και οι εκπρόσωποι των πιστωτών –το γνωστό Brussels Group- συμφωνήσουν σε λίστα μεταρρυθμίσεων μέχρι τις 21-22 Απριλίου και οι υπουργοί την εγκρίνουν όταν συνεδριάσουν στη Ρίγα, τότε η Αθήνα ενδέχεται να λάβει κάποια στήριξη με ρευστότητα από την ΕΚΤ, μέσω αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Σύμφωνα με το Reuters η Ελλάδα περιμένει πολλά από μία πολιτική συμφωνία που θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει ώστε να λάβει 1,9 δισ. ευρώ από κέρδη που αποκόμισε η ΕΚΤ από τις αγορές ελληνικών ομολόγων τα προηγούμενα χρόνια.

Ένα νέος δανεισμός από την ευρωζώνη ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μπορεί να γίνει μόνο αν η Αθήνα κάνει νόμους τα μέτρα των μεταρρυθμίσεων. Δυστυχώς αυτή την στιγμή σύμφωνα με τον διεθνή τύπο, η εμπιστοσύνη των ευρωπαϊκών προς την ελληνική κυβέρνηση έχει χαθεί και σύμφωνα  με τους Βρετανούς, κανένας δεν θα ενεργούσε μόνο με βάση τις υποσχέσεις της.

“Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου”
ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ
……
ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις