Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Έτσι αποκλείστηκε η Φενέρ για την εγκληματική οργάνωση

Το SDNA φέρνει στο φως της δημοσιότητας την επιστολή του Τζιάνι Ινφαντίνο στην Τουρκική Ομοσπονδία, με την οποία ζητεί τον αποκλεισμό της Φενέρμπαχτσε από το Τσάμπιονς Λιγκ, χωρίς να έχει εκδικαστεί, όχι σε ποινικό, αλλά ούτε καν σε αθλητικό δικαστήριο η υπόθεση!

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με την τύχη των ομάδων, των οποίων οι παράγοντες εμπλέκονται στην υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» στο ποδόσφαιρο, σε σχέση με τη συμμετοχή αυτών των ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.




Έχει αποδειχτεί, ότι η UEFA δεν ακολουθεί κάποια πάγια τακτική και πράττει όπως κρίνει η ίδια κατά περίπτωση.

Η περίπτωση της Φενέρμπαχτσε που ενεπλάκη το καλοκαίρι του 2011 σε παρόμοια υπόθεση (ο πρόεδρός της κατηγορήθηκε ως «διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης»), έχει ιδιαιτερότητες που αξίζει να σταθούμε. Διότι το ίδιο καλοκαίρι, αποκλείστηκε από το Τσάμπιονς Λιγκ χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια δίκη, είτε σε αθλητικό είτε σε ποινικό δικαστήριο!

Τα μοναδικά βήματα που είχαν προηγηθεί ήταν τα εξής:

Α) Στις 3 Ιουλίου 2011, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 61 άτομα στο πλαίσιο των ερευνών για στημένα παιχνίδια.
Β) Στις 11 Ιουλίου 2011, η Εκτελεστική Επιτροπή της Τουρκικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ζήτησε από τη δική της Επιτροπή Δεοντολογίας (κάτι που η ΕΠΟ δεν διαθέτει!) να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τα στημένα παιχνίδια στο τουρκικό ποδόσφαιρο.
Γ) Στις 20 Ιουλίου 2011, η Επιτροπή Δεοντολογίας της Τουρκικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας παρέλαβε από την τουρκική εισαγγελία πληροφορίες και υλικό σε σχέση με την ποινική έρευνα (κάτι που η ΕΠΟ δεν έχει κάνει).
Δ) Στις 22 Αυγούστου 2011, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του νομικού συμβούλου της UEFA, Πιερ Κορνού, αξιωματούχων της Τουρκικής Ομοσπονδίας και του Τούρκου Εισαγγελέα, Μεχμέτ Μπερκ.

Την ακριβώς επόμενη μέρα (23 Αυγούστου 2011), το πρόσωπο των ημερών στην Ελλάδα λόγω αθλητικού νομοσχεδίου και… «ποδοσφαιρικού Grexit», ο γενικός γραμματέας της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, απέστειλε στην Τουρκική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία μια επιστολή.

Με την επιστολή αυτή, απαιτούσε: είτε να αποσυρθεί μόνη της η Φενέρμπαχτσε από το Τσάμπιονς Λιγκ της επερχόμενης σεζόν, είτε να την «πετάξει» έξω η ίδια η Τουρκική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία! Αν δεν γινόταν άμεσα κάτι από τα δύο, ο Τζιάνι Ινφαντίνο απείλησε ευθέως: Πρώτον, με βαρύτερη καμπάνα την Φενέρμπαχτσε και, δεύτερον, με κυρώσεις την ίδια την Τουρκική Ομοσπονδία!

Το SDNA παρουσιάζει σήμερα άλλη μία αποκλειστικότητα! Έχει στα χέρια του το περιεχόμενο της επιστολής Ινφαντίνο προς την Τουρκική Ομοσπονδία στις 23/8/2011, και σας το αποκαλύπτει μεταφρασμένο! Προκειμένου δε, να μην υπάρξει η παραμικρή αμφισβήτηση σχετικά με τη μετάφραση, στο τέλος του κειμένου παραθέτουμε αυτούσιο και το αγγλικό κείμενο!

Ιδού:

«Βάσει των στοιχείων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, φαίνεται σε εμάς ότι η Φενέρμπαχτσε δεν θα πρέπει να μπορεί να συμμετάσχει στο Champions League αυτής της σεζόν. Υπό τις συνθήκες αυτές, φαίνεται επίσης ότι η ενδεδειγμένη πορεία δράσης για την Φενέρμπαχτσε θα ήταν να αποσύρει τώρα τη συμμετοχή της από το Champions League για αυτή τη σεζόν. Εναλλακτικά, η Τουρκική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία μπορεί να αποσύρει την ομάδα από την διοργάνωση.
 
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, αν δεν ληφθεί η μία ή η άλλη από τις δύο αυτές δράσεις, τότε η UEFA πρέπει να ξεκινήσει τη δική της πειθαρχική διαδικασία κατά του συλλόγου (είτε τώρα είτε μέσα στους επόμενους μήνες) και τότε μια ενδεχόμενη κύρωση είναι πιθανό να είναι πολύ πιο σοβαρή και ειδικά εάν ο σύλλογος κριθεί ένοχος ότι έχει πει ψέματα, όταν υπέγραφε το έντυπο με τα κριτήρια συμμετοχής (σ.σ. στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις), ότι δεν είχε εμπλακεί σε οποιαδήποτε δραστηριότητα στημένων αγώνων από τον Απρίλιο του 2007 (σ.σ. οι ομάδες που είναι να παίξουν στην Ευρώπη, υπογράφουν στην UEFA ότι δεν έχουν άμεσα ή/και έμμεσα εμπλακεί σε οποιαδήποτε δραστηριότητα αποσκοπεί σε επηρεασμό αποτελέσματος αγώνα κατά την τελευταία πενταετία).
 
Αν και δεν μπορούμε να προβλέψουμε τη μορφή των κυρώσεων που θα μπορούσαν τελικά να επιβληθούν, μπορούμε να συμβουλεύσουμε ότι σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις στημένων παιχνιδιών (π.χ. Pobeda), σύλλογοι έχουν αποκλειστεί από τη συμμετοχή στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA για έως και οκτώ έτη.
 
Για λόγους πληρότητας, πρέπει επίσης να σας ενημερώσω ότι, αν η Τουρκική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν ασχοληθεί τώρα με αυτό το θέμα, αυτό θα οδηγήσει επίσης στο να ληφθούν πειθαρχικά μέτρα και κατά την Τουρκικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.
 
Όπως καταλαβαίνετε, η UEFA δεν μπορεί να δεχθεί, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, να ξεκινήσει η Φενέρμπαχτσε στο Champions League αυτής τη σεζόν και, στη συνέχεια να αποκλειστεί από τη διοργάνωση διότι η συμμετοχή της σε στημένα παιχνίδια θα έχει τελικά αποδειχθεί
».

Μία ημέρα μετά την επιστολή Ινφαντίνο, στις 24 Αυγούστου 2011, η Εκτελεστική Επιτροπή της Τουρκικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, πληροφόρησε την UEFA ότι «αποφασίσαμε πως η Φενέρμπαχτσε δεν θα συμμετάσχει στο Champions League αυτή τη σεζόν»… 

Τι συνέβη από εκεί πέρα…

Εύλογα είναι τα ερωτήματα για το πότε επιλήφθηκε η αθλητική δικαιοσύνη, πώς εξελίχθηκε η υπόθεση στο ποινικό μέρος και πώς αντιμετώπισε η UEFA την κατάσταση μετά τη σεζόν 2011-2012 που η Φενέρ έμεινε εκτός Ευρώπης.

Ας δούμε το χρονικό…

- Στις 25/8/2011, το Διαιτητικό Δικαστήριο της Τουρκικής Ομοσπονδίας απέρριψε την προσφυγή της Φενέρμπαχτσε κατά της απόφασης της εκτελεστικής επιτροπής της Τουρκικής Ομοσπονδίας περί αποκλεισμού.

- Στη 1/9/2011, η Φενέρμπαχτσε κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα στο CAS και στις 9/9/2011 απορρίφθηκαν. Στις 3/11/2011 το CAS απέρριψε νέα αίτηση της Φενέρ.

- Στις 2/12/2011 (τρεισήμισι μήνες μετά τον αποκλεισμό της Φενέρ από το Τσάμπιονς Λιγκ!), η τουρκική Εισαγγελία εξέδωσε ποινικά κατηγορητήρια εναντίον των εμπλεκομένων προσώπων της Φενέρ και άλλων ομάδων.

- Στις 3/1/2012 (τεσσεράμισι μήνες μετά τον αποκλεισμό της Φενέρ από το Τσάμπιονς Λιγκ!) επιλαμβάνεται για πρώτη φορά η αθλητική δικαιοσύνη!!! Η Πειθαρχική Επιτροπή της Τουρκικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας κινεί την πειθαρχική διαδικασία για όλες τις εμπλεκόμενες ομάδες και πρόσωπα. Στις 12/2/2012, εξάλλου, ο πειθαρχικός επιθεωρητής της UEFA λαμβάνει τη δικογραφία.

- Στις 6/5/2012 (οκτώμισι μήνες μετά τον αποκλεισμό της Φενέρ από το Τσάμπιονς Λιγκ), η Πειθαρχική Επιτροπή της Τουρκικής Ομοσπονδίας επιβάλει ποινές απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο (από ένα έως τρία έτη) σε διάφορα πρόσωπα, ωστόσο αθωώνει τον πρόεδρο της Φενέρ, την ίδια τη Φενέρ και τις υπόλοιπες τουρκικές ομάδες!

- Στις 4/6/2012, η Επιτροπή Εφέσεων της Τουρκικής Ομοσπονδίας απορρίπτει τις εφέσεις και οι αποφάσεις καθίστανται τελεσίδικες (εννιάμισι μήνες μετά τον αποκλεισμό της Φενέρ από το Τσάμπιονς Λιγκ).

- Στις 2/7/2012 (πλέον, πάνω από δέκα μήνες μετά την επιστολή Ινφαντίνο και τον αποκλεισμό της Φενέρ), επιλαμβάνεται και η ποινική δικαιοσύνη! Το 16ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, αποφασίζει ότι η εγκληματική οργάνωση είχε συσταθεί υπό την ηγεσία του προέδρου της Φενέρ και επιβάλει ποινές φυλάκισης.

- Παρ’ όλα αυτά, και όσο μυστήριο κι αν φαντάζει, η UEFA επιτρέπει στη Φενέρ να αγωνιστεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της περιόδου 2012-2013! Ακολούθως, στις 6/11/2012, ο Πειθαρχικός Επιθεωρητής της UEFA ζητεί και λαμβάνει μεταφρασμένη την απόφαση του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

- Στις 31/5/2013 (επτά μήνες μετά δηλαδή), ο Πειθαρχικός Επιθεωρητής της UEFA εκδίδει την έκθεσή του σχετικά με τις πειθαρχικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν εναντίον της Φενέρμπαχτσε.

- Στις 10/6/2013, η UEFA ενημέρωσε τη Φενέρμπαχτσε για την «Πειθαρχική Έκθεση» εναντίον της και δέκα μέρες μετά η τουρκική ομάδα κατέθεσε τις θέσεις της.

- Στις 22/6/2013, το πειθαρχικό όργανο της UEFA εκδίδει την εξής απόφαση: «Να εξαιρεθεί η Φενέρμπαχτσε από τη συμμετοχή της στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA για τις επόμενες τρεις (3) σεζόν που θα κερδίσει την έξοδό της. Η τρίτη σεζόν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα πέντε ετών».
Στις 10/7/2013, η απόφαση της UEFA καθίσταται τελεσίδικη με την απόρριψη της έφεσης.

- Στις 16/7/2013, η Φενέρμπαχτσε προσφεύγει στο CAS κατά της απόφασης της UEFA.

- Στις 19/7/2013, ο Τούρκος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απορρίπτει τις εφέσεις των καταδικασθέντων και επιβεβαιώνει τις αποφάσεις του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

Η απόφαση του CAS

To CAS απεφάνθη για την περίπτωση της Φενέρμπαχτσε στις 28/8/2013, απορρίπτοντας φυσικά την προσφυγή της κατά της ποινής που της επιβλήθηκε από την UEFA.

Όμως, το Ανώτατο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο απαντά με την απόφασή του και σε πολλά άλλα ερωτήματα:

-Κρίνει ότι η ποινή που επιβλήθηκε στη Φενέρ ήταν αναλογική σε σχέση με τα διαπραχθέντα εγκλήματα.

-Κρίνει ότι η UEFA ήταν αρμόδια να κινήσει πειθαρχική διαδικασία κατά της Φενέρ και ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν ήταν σύμφωνες με την αρχή της νομιμότητας.

-Και ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ: Έκρινε ότι η UEFA μπορεί να τιμωρεί, ακόμη και αν η ίδια κρίνει ότι το επίπεδο των στοιχείων που έχει λάβει σε σχέση με τα άτομα, δεν είναι ακόμη επαρκές για να επιβάλει κυρώσεις εναντίον τους!

Τι μένει; Να δούμε εντός του καλοκαιριού που έρχεται, τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η UEFA και ο κύριος Τζιάνι Ινφαντίνο, σε σχέση με την ελληνική υπόθεση «εγκληματικής οργάνωσης»… 

***Το αγγλικό κείμενο της επιστολής που έστειλε στις 23 Αυγούστου 2011 στην Τουρκική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ο γενικός γραμματέας της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο:

On 23 August 2011, Mr Gianni Infantino, UEFA General Secretary, issued a letter to the TFF with, inter alia, the following content:

“(…) Given the evidence that now exists, it appears to us that Fenerbache should not be eligible to participate in the UEFA Champions League this season. In the circumstances, it also appears that the appropriate course of action would now be for Fenerbache to withdraw its participation from the UEFA Champions League for this season. Alternatively, the TFF may withdraw the club from the competition.

We should point out that if one or other of these paths of action is not taken and UEFA has to open its own Disciplinary Procedures against the club (whether now or in the coming months) an eventual sanction is likely to be considerably more severe, in particular, if the club is found guilty of lying when it completed the Admission Criteria form confirming that it had not been involved in any match-fixing activity since April 2007. Whilst we cannot predict the form of sanction that might finally be imposed we can advise that in some other cases of match-fixing (e.g. Pobeda) clubs have been banned from participation in UEFA club competitions for up to eight years.

For the sake of completeness, we must also advise you that, if the TFF does not deal with this matter now this will also lead to appropriate disciplinary steps being taken against the TFF. As you will understand, UEFA cannot accept, in all these circumstances, that Fenerbache starts in the UEFA Champions League this season and is then subsequently excluded from the competition because involvement in match-fixing is finally established (…)”


“Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου”

ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ
……
ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE




Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις