Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Τραντάζεται η οικονομία της Γερμανίας. Το κόστος θα το πληρώσουν πρώτα οι εργάτες.

Χωρίς να έχουν αποτυπωθεί ακόμα οι επιπτώσεις από το σκάνδαλο με τη VW, έναν γερμανικό κολοσσό που συνεισφέρει στο ΑΕΠ και στις εξαγωγές της χώρας, μια σειρά οικονομικών στοιχείων είναι μάλλον ανησυχητικά για τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε που κουνούσαν – για καιρό – το δάχτυλο στην υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως στις χώρες της περιφέρειας.
Την ίδια ώρα, η Deutsche Bank υπό το βάρος των προστίμων είναι έτοιμη να ανακοινώσει ζημίες 6,2 δις μόνο για το τρίτο τρίμηνο.


Σήμερα, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε πως οι γερμανικές εξαγωγές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση (σε όγκο) από τις αρχές του 2009, ενώ στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2012 κινήθηκαν και οι εισαγωγές.







Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 5,2% στα 97,7 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση και οι εισαγωγές κατά 3,1% στα 78,2 δις ευρώ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Νοέμβριο του 2012.
Χθες η Γερμανία ανακοίνωσε απρόσμενη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής της τον Αύγουστο κατά 1,2% σε μηνιαία βάση. Χθες, ανακοινώθηκε απρόσμενη πτώση και στις βιομηχανικές παραγγελίες. Μείωση 1,1% τον Αύγουστο σημείωσε και η παραγωγή στον μεταποιητικό τομέα.
Πτωτικά κινήθηκαν επίσης οι κατασκευές και η παραγωγή στον τομέα της ενέργειας. Χειρότερα του αναμενόμενου ήταν τα στοιχεία και για τις λιανικές πωλήσεις, που σε μηνιαία βάση μειώθηκαν κατά 0,4% τον Αύγουστο
Κάποια από τα στοιχεία αποδίδονται στη θερινή περίοδο που παραδοσιακά δίνουν χαμηλότερες επιδόσεις.
Η ζήτηση όμως, στο εξωτερικό παρουσιάζεται μειωμένη, κυρίως στην Κίνα (σημαντικότατος εμπορικός εταίρος) και στις αναδυόμενες αγορές. Μόνο προς την Κίνα οι εξαγωγές της Γερμανίας αγγίζουν τα 100 δις ευρώ.

Πέραν αυτών όμως, δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα και η επίπτωση από το σκάνδαλο της Volkswagen. Οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 1,8% τον Αύγουστο.
Ο γερμανικός κολοσσός απειλείται με πρόστιμο έως και 18 δις δολάρια μόνο από τις ΗΠΑ, ενώ για το τρίτο τρίμηνο του έτους βάζει στην «άκρη» 6 δις ευρώ για αποζημιώσεις. Επισήμως, έχει παραδεχθεί από το παράνομο λογισμικό έχει τοποθετηθεί σε 11 εκατ. οχήματα παγκοσμίως, εκ των οποίων τα 8 εκατ. στην Ευρώπη. Αναλυτές θεωρούν πως ο αριθμός θα αυξηθεί κατακόρυφα.
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αντιστοιχούσε το 2014 στο 17,9% των εξαγωγών της Γερμανίας (συνολικά οι εξαγωγές της χώρας φτάνουν το 1,1 τρις). Επίσης, ένας στους πέντε εργαζομένους της χώρας ανήκει στον γερμανικό όμιλο. 

Ποιος πληρώνει το μάρμαρο.
Ήδη με πρόσφατο άρθρο μας γράψαμε ότι πρώτα οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν το σκάνδαλο του Group VW... Φαίνεται ποιοι θα πληρώσουν την οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει στην καρδιά της βιομηχανικής Ευρώπης  Το ίδιο θα ισχύσει και για οποιοδήποτε άλλο όμιλο, επιχείρηση, πολυεθνική. Αυτό το τονίζουμε γιατί πολλοί εργαζόμενοι θεωρούν τα εργοστάσια και τις εταιρίες "δικές" τους.
Σε δύσκολους καιρούς και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, τα μαχαίρια έχουν ήδη βγει και οι πρώτοι που θα τα δώσουν είναι οι εργοδότες, Θα τα δώσουν όμως για να σφαχτούν οι εργαζόμενοι  μεταξύ τους. Ειδικά σε μια χώρα όπως η Γερμανία που ξέρει καλά αυτό το "παιχνίδι"  Το άθλιο παιχνίδι του ρατσισμού.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που αυτήν την ώρα η Γερμανία ανοίγει τα σύνορά της, να "υποδεχτεί" και να "αγκαλιάσει" χιλιάδες δύσμοιρους πρόσφυγες, δηλαδή τζάμπα εργάτες. Ανταγωνιστικούς εργάτες. Αφού παίξουν τον ρόλο τους στα εργοστάσια των καπιταλιστών, θα κατασπαραχτούν από τους μετανάστες που τους πήραν τα μεροκάματα και τα δικαιώματα. Σε τούτη την ώρα θυμάμαι το βραβευμένο με πούλιτζερ μυθιστόρημα  του Τζον Στάινμπεκ "Τα σταφύλια της οργής"
Ο μετανάστης...των ΗΠΑ του 1939 λίγο πριν ξεσπάσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος... όλα μοίαζουν με σήμερα
Μια πολύ καλή ταινία που θα σας την πρότεινα για το βράδυ σας. Θα πρέπει να την έχεται στην συλλογή της μνήμης και της ψυχής σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις