Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Γιατί οι τζιχαντιστές επέλεξαν το Βέλγιο

Ρεπορτάζ: Μουζακίτης Σπύρος

Την Τρίτη το πρωί, η «καρδιά» των Βρυξελλών χτυπήθηκε δύο φορές. Στο πιο κεντρικό αεροδρόμιο της Ευρώπης και στον σταθμό του Μετρό Μάλμπεκ. Λίγες ημέρες νωρίτερα, οι δυνάμεις
ασφαλείας του Βελγίου είχαν σημειώσει σημαντική πρόοδο στις επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας. Από την 13η Νοεμβρίου, όταν 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο μακελειό του Παρισιού, ξεκίνησε ένα ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη των δραστών. 

Ο Μοχάμεντ Μπελκάιντ, που σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες θεωρείται από τους βασικούς πρωταγωνιστές στις επιθέσεις του Παρισιού, έπεσε νεκρός μετά από επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής, στο Φορέ της βελγικής πρωτεύουσας. Δίπλα στο πτώμα του βρέθηκαν ένα καλάσνικοφ και μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους. Στη συνέχεια, ακολούθησε η σύλληψη του Σαλάμ Αμπντεσλάμ, κύριου υπόπτου για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι. Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι τα δακτυλικά του αποτυπώματα βρέθηκαν στο ίδιο διαμέρισμα που έπεσε νεκρός ο Μπελκάιντ. 

Προκαλεί ο Ερντογάν: Ανίκανες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Οι βελγικές αρχές θεώρησαν ότι επιτέλους είχαν εντοπίσει το δίκτυο των τζιχαντιστών που εξαπέλυσε τις επιθέσεις στην πρωτεύουσα της Γαλλίας. Και φυσικά, το ερώτημα παραμένει. Πώς οι τζιχαντιστές κατόρθωσαν να αιματοκυλήσουν την καρδιά της Ευρώπης, στις 22 Μαρτίου; 

Μετά την σύλληψη του Αμπντεσλάμ, υπήρξαν φήμες ότι θα συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές του Βελγίου. Προς το παρόν, αυτές οι φήμες δεν επιβεβαιώνονται. Σύμφωνα με το δίκτυο BBC, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι το ίδιο δίκτυο τρομοκρατών που πραγματοποίησε τις επιθέσεις στο Παρίσι, εκτέλεσε ένα πλάνο που είχε ήδη ετοιμάσει για το Βέλγιο. Όπως και στην Γαλλία, αυτό το πλάνο ενδεχομένως να χρειάστηκε μήνες, προκειμένου να σχεδιαστεί. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμη 271 τραυματίστηκαν, κάποιοι από αυτούς σοβαρά. 

DNA του καμικάζι Λασραουί βρέθηκε και στο Μπατακλάν

Ο σκοπός των αιμοσταγών τζιχαντιστών από τα χτυπήματα στις Βρυξέλλες ήταν να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα. Στόχος τους είναι να αποσταθεροποιήσουν την Ευρώπη και να προκαλέσουν χάος. Σύμφωνα με αναλυτές, τα δίκτυα των ισλαμιστών στο Βέλγιο θεωρούσαν πάντοτε ότι η χώρα τους συμπεριφέρεται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί μουσουλμάνοι εγκατέλειψαν το Βέλγιο και ταξίδεψαν στη Συρία. Αρχικά, πολέμησαν με τους αντικαθεστωτικούς εναντίον του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Σήμερα, είναι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Πολεμούν και πεθαίνουν για το «χαλιφάτο».

Τα δύο πιο ενεργά δίκτυα στο Βέλγιο ήταν το «Sharia4Belgium» και αυτό του Χαλίντ Ζερκάνι, στο οποίο ενεργά μέλη φέρονται να συμμετείχαν στις επιθέσεις του Παρισιού. Αυτά τα δίκτυα έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στο να έχει σήμερα το Βέλγιο τον μεγαλύτερο αριθμό τζιχαντιστών στην Ευρώπη. Στα χτυπήματα σε Παρίσι και Βρυξέλλες, συμμετείχαν κυρίως τζιχαντιστές με έδρα το Βέλγιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις