Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Ο Καρλ Μαρξ, σαν σήμερα...


Ο Καρλ Μαρξ, σαν σήμερα, το 1883 πέρασε στην αιωνιότητα!


Τζούλια Λιακοπούλου


14 Μαρτίου 1883, πεθαίνει ο Καρλ Μαρξ, ο  Γερμανός ιδρυτής του επιστημονικού σοσιαλισμού Ο Καρλ Χάινριχ Μαρξ ο Γερμανός φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, δημοσιογράφος, ιστορικός, πολιτικός οικονομολόγος και  θεμελιωτής του κομμουνισμού, γεννήθηκε στην Τριέρη το 1818. Ασχολήθηκε με πολλά ζητήματα ως φιλόσοφος και δημοσιογράφος. Είναι κατ' εξοχήν γνωστός για την ανάλυση της ιστορίας σε όρους ταξικής πάλης, η οποία συνοψίζεται στη θεωρία ό,τι τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και των εργαζομένων είναι διαμετρικά αντίθετα μεταξύ τους.


Οι εργαζόμενοι (το προλεταριάτο), ζούσε κάτω από άθλιες συνθήκες εκμετάλλευσης. Η έννοια του Σοσιαλισμού (αργότερα του Υπαρκτού Σοσιαλισμού) υπήρξε ανάγκη επιβίωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ιστορική ανάγκη!
Η Μαρξιστική προσέγγιση στην ανάλυση των ανθρώπινων υποθέσεων, που εμφανίζεται κάτω από διάφορες παραλλαγές, μας δίνει ένα συνδυασμό προβλεπτικών και καθοδηγητικών αξιωμάτων, που ανοίγουν το δρόμο σε μία αναπόφευκτη ιστορική πορεία προς την επικράτηση και εγκαθίδρυση μιας αδιατάρακτα ειρηνικής, αταξικής κοινωνίας, όπου η δικαιοσύνη θα πραγματώνεται με την εφαρμογή της απλής αρχής «από τον καθένα ανάλογα με τις δυνατότητες του, στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του».
Εάν ο Υπαρκτός Σοσιαλισμός εφηρμόσθη, για να δικαιώσει τους πνευματικούς του πατέρες (Καρλ Μαρξ-Φρίντριχ Ένγκελς) ή δεν εφηρμόσθη στην πράξη, οφείλεται στα καθεστώτα και τους ανθρώπους οι οποίοι, ενήργησαν (στις περισσότερες των περιπτώσεων…) ως δυνάστες. Αυτό, σαφώς και δεν αναιρεί την τεράστια συμβολή της θεωρίας του Μαρξ στον Ανθρωπιστικό Σοσιαλισμό:  «…ένας άλλος δρόμος είναι εφικτός: Ο Σοσιαλισμός!»
Στις 13 Μαρτίου, στο Λονδίνο, ο Καρλ Μαρξ έκλεισε τη γήινη τροχιά του και φωτίζει με το λαμπρό πνεύμα του τον Συμπαντικό μας Χώρο!


 Ο Καρλ Μαρξ με τη γυναίκα του Τζένη Βεστφάλεν

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις