Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Ανακοινώσεις ελληνικών κομμάτων για την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο το 1974

Σε δηλώσεις για την 42η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 προχώρησαν αρχηγοί ή εκπρόσωποι των ελληνικών κόμματων.





ΣΥΡΙΖΑ



«Δεν ξεχνάμε διότι οφείλουμε να θυμόμαστε» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του για τη συμπλήρωση 42 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. «Δεν ξεχνάμε, όπως αναφέρει, την παράνομη εισβολή του τουρκικού στρατού, ούτε το προδοτικό, εγκληματικό πραξικόπημα που προηγήθηκε, και στο οποίο συνέπραξαν χώρες του ΝΑΤΟ. Δεν ξεχνάμε ότι το Κυπριακό αποζητά ακόμα μια δίκαιη λύση. Ότι οι προσπάθειες για το τέλος της κατοχής και την επανένωση του μαρτυρικού νησιού, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οφείλουν να συνεχιστούν. Ότι η διεκδίκηση μιας λύσης δικοινοτικής – διζωνικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα είναι σήμερα εφικτή.»



Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, σε πνεύμα αλληλεγγύης και φιλίας με τον λαό της Κύπρου, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, αγωνίζεται μαζί με κάθε αριστερή και προοδευτική φωνή της Κύπρου για την ευόδωση μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης προς όφελος όλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, η οποία περιλαμβάνει την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και την αποχώρηση των τούρκικων κατοχικών στρατευμάτων. «Η Ειρήνη, η συνεργασία, η Δικαιοσύνη, οφείλουν να επικρατήσουν, τόσο στην Κύπρο όσο και στην πολύπαθη περιοχή μας» σημειώνει.



ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στο δικό του μήνυμα, αναφέρει ότι τα «42 χρόνια που έχουν περάσει από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο δεν εξασθένησαν ούτε κατ´ελάχιστο τη μνήμη της τραγωδίας. Ούτε κατ’ ελάχιστο τη μνήμη της κατάφωρης αδικίας.



Αντίθετα. Κάνουν ισχυρότερη την αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε, μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, για το τέλος της παράνομης κατοχής και την επανένωση του νησιού. Όπως μας επιβάλλει η ιστορική και εθνική ευθύνη και όπως προβλέπουν το Διεθνές Δίκαιο, τα επανειλημμένα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε. και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».



Τονίζει ότι είναι ισχυρή του πεποίθηση ότι μια επανενωμένη Κύπρος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς στρατεύματα κατοχής και ξεπερασμένα επεμβατικά δικαιώματα και εγγυήσεις, είναι η μόνη αποκατάσταση δικαιοσύνης προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων που μπορούν και πρέπει να ζουν ειρηνικά μέσα στην Ευρώπη.



«Πάνω απ’όλα, πεποίθησή μου είναι ότι τα 42 αυτά χρόνια δοκιμασίας για τον Ελληνισμό, αποτελούν προς όλους μας ανεξαιρέτως επιταγή εθνικής ενότητας και υποχρέωση άρνησης κάθε διχασμού και κάθε λαϊκισμού. Ειδικά μάλιστα στις ημέρες μας και στις παρούσες συνθήκες ανησυχητικής αβεβαιότητας που επικρατούν στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή μας» καταλήγει ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.



ΠΑΣΟΚ



Στο δικό της μήνυμα για την 42η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Φώφη Γεννηματά, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αναφέρει: «42 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο. Εισβολή που ακολούθησε το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιούλη του 1974 κατά του Μακαρίου από τους απριλιανούς δικτάτορες».



Και συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι είναι τελείως αδιανόητο για μια χώρα κράτος- μέλος της ΕΕ να υπάρχει στρατιωτική κατοχή ενώ προσθέτει ότι θα πρέπει να επηρεάσει η Ευρώπη για να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, που βάση της αποτελούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Μια λύση που να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κυπριακό λαό, με πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και βεβαίως κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων» υπογραμμίζει σημειώνοντας ότι το ευρύτερο περιβάλλον της περιοχής μας, ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία είναι ασταθές και απαιτεί εγρήγορση και εθνική ομοψυχία του Ελληνισμού.



ΚΚΕ



«Το έγκλημα σε βάρος του λαού της Κύπρου, με την εισβολή και κατοχή του 37% του νησιού συνεχίζεται, ενώ το δρόμο άνοιξε το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ σε βάρος της κυπριακής κυβέρνησης Μακαρίου», τονίζει σε ανακοίνωσή του για την 42η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το ΚΚΕ. Όπως σημειώνει συμπληρώνονται 42 χρόνια από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, που εκτελέστηκε με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.



Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο λαός της Κύπρου δεν μπορεί να προσδοκά δίκαιη λύση στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, γιατί αυτοί οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί ενθαρρύνουν και ανέχονται την επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου. Σήμερα προωθείται, συνεχίζει η ανακοίνωση, ένα νέο «σχέδιο Ανάν», το οποίο έχει διαμορφωθεί στη βάση της συνομοσπονδιακής, διχοτομικής λύσης, που νομιμοποιεί την τούρκικη εισβολή και κατοχή στο βόρειο τμήμα του νησιού.



Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, που εκδηλώνονται στο έδαφος και των οξυμένων ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και δρόμων μεταφοράς, θέτουν μπροστά στους λαούς την ανάγκη να δυναμώσουν τη διεθνιστική αλληλεγγύη, αλλά και την πάλη για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, πάλη δεμένη με συνολικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας.



Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον κυπριακό λαό, στηρίζει τον αγώνα για δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος, για Κύπρο ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του. Γι’ αυτό και, όπως τονίζει, θα αντιταχθεί σε λύσεις –ανοιχτής ή συγκαλυμμένης– διχοτόμησης, που στο παρελθόν απέρριψε ο ίδιος ο κυπριακός λαός.



ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ



Το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι σήμερα στη θλιβερή 42η επέτειο της στρατιωτικής εισβολής στην Κύπρο έχει αξία όλοι οι Έλληνες να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στους Κύπριους αδελφούς τους. «Να καταδικάσουμε την, πέρα από κάθε έννοια δικαίου, συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου και να εκφράσουμε τις ευχές μας για την επανένωση του νησιού, χωρίς ξένα στρατεύματα στα πλαίσια μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης. Αυτή θα πρέπει να είναι η επιδίωξη όλων μας αυτή την ταραγμένη εποχή, για το καλό όλων των Κυπρίων αλλά και για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην τόσο ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου» σημειώνει.



Εκπρόσωπος Ανεξάρτητων Ελλήνων Μανταλένα Παπαδοπούλου



«Σαράντα δύο χρόνια από την αποφράδα ημέρα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει το 40% του μαρτυρικού νησιού κατά παράβαση όλων των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου» τονίζει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.



Η σκέψη όλων, προσθέτει, ταξιδεύει σήμερα με σεβασμό στους χιλιάδες γενναίους Κύπριους και Ελλαδίτες που αγωνίστηκαν υπερασπιζόμενοι τα πάτρια εδάφη, καθώς επίσης σε εκείνους που θυσίασαν τη ζωή τους, στους αγνοούμενους και σε όσους εξαναγκάστηκαν να αποχωριστούν την πατρίδα τους.



«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, υπογραμμίζει η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, είμαστε σταθερά αλληλέγγυοι στον κυπριακό λαό και εμμένουμε ανυποχώρητα στη διεκδίκηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του ΟΗΕ, του διεθνούς Δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου χωρίς κατοχικά στρατεύματα και "εγγυήσεις" επεμβατικού χαρακτήρα. Στο όνομα της Δικαιοσύνης και της διεθνούς νομιμότητας ο Ελληνισμός θα συνεχίσει να δίνει ενωμένος τον αγώνα υπεράσπισης των εθνικών δικαίων μέχρι την τελική δικαίωση».



Πηγή: politis.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις