Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Οι δανειστές «πυροβολούν» την κυβέρνηση και ο Τσίπρας φέρνει την κόντρα στη Βουλή

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον η σύγκρουση της κυβέρνησης με τους δανειστές και πλέον στην Ελλάδα το άρωμα των πρόωρων εκλογών είναι έντονο, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας φέρνει την κόντρα που ξεκίνησε με τους δανειστές στη Βουλή.

Από τους αρχικούς πανηγυρισμούς της κυβέρνησης μετά το Eurogroup στις αρχές Δεκεμβρίου για το χρέος, τα χαμόγελα έδωσαν τη θέση τους στην απόλυτη αβεβαιότητα για το μέλλον της οικονομίας της χώρας. Οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για χριστουγεννιάτικο μποναμά στους συνταξιούχους -ο πρωθυπουργός το βάφτισε 13η σύνταξη- και τα μέτρα για αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου προκάλεσε την παρέμβαση Σόιμπλε (Γερμανία), Ντάισελμπλουμ (Eurogroup) και του Ρέγκλινγκ (ESM), οι οποίοι ουσιαστικά «πάγωσαν» τα μέτρα για το χρέος έβαλαν φωτιά τόσο στο οικονομικό όσο και στο πολιτικό πεδίο.


Στη Βουλή η κόντρα κυβέρνησης-δανειστών
Η απάντηση από την ελληνική πλευρά ήρθε από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφιση των παροχών προς τους συνταξιούχους. Με αυτόν τον τρόπο θέλει από τη μία να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση και να πάει στους δανειστές με περισσότερες από 200 ψήφους λέγοντας πως είναι διακομματική απαίτηση το επίδομα στους συνταξιούχους. Από την άλλη πλευρά προσπαθεί να θέσει σε ομηρία τη ΝΔ, καθώς στην περίπτωση που το γαλάζιο στρατόπεδο δεν υπερψηφίση το επίδομα, τότε θα ξεκινήσει από την κυβέρνηση η ρητορική πως η ΝΔ συμπορεύεται με τους δανειστές και ειδικότερα με τοπ Ταμείο. Το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη αποκαλώντας τη ΝΔ «αυτή δεν είναι αντιπολίτευση, είναι ΔΝΤπολίτευση, η φωνή του ΔΝΤ στην Ελλάδα».
Η σύγκρουση με τους Θεσμούς επαναφέρει τα σενάρια εκλογών
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναζητάει σε Βρυξέλλες και Βερολίνο πολιτική λύση προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, ωστόσο οι εξελίξεις της εβδομάδες δείχνουν περισσότερο πως το αποτέλεσμα θα είναι η ρήξη, γεγονός που θα οδηγήσει τον πρωθυπουργό να παέι σε πρόωρη προσφυγή στην κάλπη ακόμα και στα τέλη Ιανουαρίου. 
Πυρ ομαδόν από τους δανειστές -Παγώνουν τα μέτρα για το χρέος
  • Η αντίδραση της Ευρωζώνης στην απόφαση για βοήθημα στους συνταξιούχους και της αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, χωρίς διαβούλευση με τους θεσμούς, εκδηλώθηκε χθες και ήταν σκληρή. 
  • Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) ανακοίνωσε πως «παγώνει» την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους μέχρι να διαπιστωθεί εάν τα μέτρα είναι συμβατά με το μνημόνιο. 
  • Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup ανέφερε πως τα μέτρα δεν φαίνεται να είναι συμβατά με το μνημόνιο.
  • Νωρίτερα, εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε διεμήνυε πως προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος είναι να μη λαμβάνονται μονομερείς αποφάσεις.
Τι θα κάνουν τα υπόλοιπα κόμματα
Φωτιά έχει πάρει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα καθώς τα κόμματα δεν έχουν τοποθετηθεί ενόψει της ψηφοφορίας. ΝΔ και Ποτάμι αναμένεται να καθορίσουν τη στάση τους σήμερα, ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προσανατολίζονται να ψηφίσουν υπέρ, αλλά καταγγέλλοντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης από τη μια, δεν επιθυμούν μεν να καταψηφίσουν ένα μέτρο που έστω κι αν το χαρακτηρίζουν «ψίχουλα» γνωρίζουν ότι οι δικαιούχοι το έχουν ανάγκη και δεν θέλουν να βρεθούν απέναντι τους, ταυτόχρονα ωστόσο δεν επιθυμούν και να συνυπογράψουν μια ρύθμιση που μπορεί να θέτει εν κινδύνω τη συμφωνία με τους θεσμούς και συνεπώς την πορεία της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις