Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Η Πολωνία αψηφά την Ε.Ε. και αρνείται να δεχτεί πρόσφυγες από Ελλάδα και Ιταλία μέσω ”μετεγκατάστασης”

Η Πολωνική κυβέρνηση είπε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν θα δεχτεί καθόλου πρόσφυγες από Ελλάδα και Ιταλία με το πρόγραμμα της ”μετεγκατάστασης”
καθώς αυτό το σχέδιο απλά επιδεινώνει το μεταναστευτικό πρόβλημα και δεν το λύνει, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Euractiv
Ανταποκρινόμενη στην απειλή της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα ότι η Πολωνία και η Ουγγαρία θα αντιμετώπιζαν απροσδιόριστες κυρώσεις αν δεν συμφωνήσουν να συμμετάσχουν στην «ανακατανομή» των προσφύγων που έφθασαν στην Ιταλία και την Ελλάδα, ο Πολωνός υπουργός Δικαιοσύνης Mariusz Blaszczak είπε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες στις 18 Μαϊου ότι ”η θέση της χώρας του είναι συνεπής και σαφής – αντιτιθέμεθα στη μετεγκατάσταση.”
Μιλώντας μετά από συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ε.Ε., ο Blaszczak δήλωσε ότι “Αυτός ο μηχανισμός όχι μόνο δεν επιλύει το πρόβλημα της μετανάστευσης, αλλά το επιδεινώνει. Ενθαρρύνει την είσοδο περισσότερων κυμάτων μεταναστών από την Αφρική και την Ασία, κάτι που παρέχει επίσης μια μεγάλη πηγή εισοδήματος για τους λαθρεμπόρους και τους διακινητές.”
Ο Błaszczak ανέφερε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Γερμανία από τα τέλη του 2015, στις οποίες οι πρόσφυγες διαδραμάτισαν κάποιο ρόλο ή περιλάμβαναν πολίτες της Ε.Ε. που ριζοσπαστικοποιήθηκαν, ταξίδεψαν στη Συρία και στη συνέχεια επέστρεψαν στην Ευρώπη υποκρινόμενοι τους μετανάστες.
Σύμφωνα με ένα σχέδιο που συμφωνήθηκε το 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαίτησε από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να δεχθούν όλα μια ποσόστωση από συνολικά 160.000 πρόσφυγες “κολλημένους” στην Ιταλία και την Ελλάδα.
Μόνο η Πολωνία και η Ουγγαρία αρνήθηκαν να δεχτούν, επικαλούμενες ανησυχίες για την ασφάλεια και αναγγέλλοντας την αντίθεσή τους.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα αποφασίσει τον επόμενο μήνα σχετικά με ενδεχόμενες νομικές ενέργειες κατά της Πολωνίας και της Ουγγαρίας σχετικά με το ζήτημα της μετανάστευσης.
Η διαδικασία θα καταλήξει πιθανώς στο δικαστήριο και συνεπάγεται οικονομικές κυρώσεις με τη μορφή απόσυρσης των επιδοτήσεων της Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις