Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

‘Οι HΠΑ θα μας δώσουν αντιπυραυλικά συστήματα Patriot» – Βόμβα από τον πρωθυπουργό της Εσθονίας!

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς αναφέρθηκε από το Ταλίν στο ενδεχόμενο να αναπτυχθούν στην Εσθονία αντιπυραυλικά συστήματα Patriot…

χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ανακοίνωσε ο οικοδεσπότης του, ο πρωθυπουργός Γιούρι Ράτας. «Μιλήσαμε για το θέμα σήμερα, όμως δεν αναφέραμε ούτε την ημερομηνία ούτε την ώρα» είπε ο Ράτας στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ERR. «Συζητήσαμε για τα (ρωσικά) γυμνάσια κοντά στα σύνορα με την Εσθονία (…) Και τον τρόπο που η Εσθονία, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πρέπει να τα παρακολουθούν και να ανταλλάσσουν πληροφορίες» τόνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Εσθονίας.
Από την πλευρά του ο Μάικ Πενς περιορίστηκε σε γενικόλογα: «Ο πρόεδρος Τραμπ με έστειλε στην Ευρώπη με ένα πολύ απλό μήνυμα. Ότι το «πρώτα η Αμερική» δεν σημαίνει «μονάχα η Αμερική»», σημείωσε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην ειδική απεσταλμένη του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Fox News. «Το μήνυμά μας στις χώρες της Βαλτικής και το μήνυμά μου κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στη Γεωργία και το Μαυροβούνιο θα είναι το ίδιο: προς τους συμμάχους μας εδώ στην ανατολική Ευρώπη, εμείς είμαστε μαζί σας, βρισκόμαστε στο πλευρό σας για τη διασφάλιση των ελευθεριών. Είναι μεγάλη μας τιμή να βρισκόμαστε στο πλευρό σας».
Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε ενώπιον των δημοσιογράφων την προσήλωση της Ουάσιγκτον στο άρθρο 5 του συμφώνου του ΝΑΤΟ- μια επίθεση εναντίον ενός μέλος της Συμμαχίαςς θεωρείται μια επίθεση εναντίον όλων- και συνεχάρη την Εσθονία για την παρουσία των στρατιωτικών της στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, υπενθυμίζοντας ότι αυτή η χώρα είναι ένα από τα έξι μέλη του ΝΑΤΟ που εκπληρώνουν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για τις δαπάνες στην άμυνά τους.
Σε σχεδόν κάθε του απάντηση, ο Πενς αναφερόταν στον πρόεδρο Τραμπ. Ακόμα κι όταν αντήλλαξε χειραψίες με πολίτες σε πλατεία του ιστορικού κέντρου του Ταλίν, το έκανε. Όταν τον χαιρέτισε ένας Γάλλος τουρίστας, του θύμισε την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Παρίσι για τους εορτασμούς της 14ης Ιουλίου, ενώ όταν συνάντησε έναν Πολωνό, του επισήμανε την επίσκεψη Τραμπ στη Βαρσοβία.
Η Εσθονία είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του Πενς στην περιοχή, με στόχο να καθησυχάσει τις τρεις χώρες της Βαλτικής, που συνορεύουν με τη Ρωσία κι ελπίζουν στην ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας. Σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή από την Εσθονία, η ανάπτυξη στην επικράτειά τους των αντιπυραυλικών συστοιχιών  Πάτριοτ αποτελεί έναν από τους στόχους των τριών χωρών της Βαλτικής (Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία).
Πηγή : newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις