Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Σε λεπτή «κόκκινη γραμμή» οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας: Αμερικανικοί δορυφόροι «έπιασαν» κινεζικά πλοία να σπάνε το εμπάργκο και να μεταγγίζουν πετρέλαιο σε δεξαμενόπλοια της Βόρειας Κορέας

Στρατιωτικοί δορυφόροι των ΗΠΑ κατέγραψαν παράνομη πώληση πετρελαίου από κινεζικά πλοία στη Βόρειο Κορέα, καταστρατηγώντας το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη χώρα του Κιμ Γιόνγκ Ουν.
Το φωτογραφικό ντοκουμέντο δείχνει και γιατί πλέον οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο επιδεινώνονται διαρκώς, αλλά και γιατί ορισμένοι πιστεύουν πώς το χτύπημα των ΗΠΑ στην Πιόνγκγιανγκ είναι θέμα χρόνου.
Οι δορυφόροι έχουν φωτογραφίσει σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 30 παράνομες συναλλαγές παράνομης πώλησης πετρελαίου από κινεζικά σε βορειοκορεατικά πλοία στη Δυτική Θάλασσα ανοιχτά της Κίνας τον περασμένο Οκτώβριο.
Σε λεπτή «κόκκινη γραμμή» οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας: Αμερικανικοί δορυφόροι «έπιασαν» κινεζικά πλοία να σπάνε το εμπάργκο και να μεταγγίζουν πετρέλαιο σε δεξαμενόπλοια της Βόρειας Κορέας - Εικόνα0
Σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, το παράνομο εμπόριο ξεκίνησε μετά από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το Σεπτέμβριο που επέβαλε δραστικά ανώτατα όρια στις εισαγωγές διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων στη Βόρεια Κορέα.
Το περιστατικό καταπάτησης του εμπάργκο από την Κίνα, όπως αναφέρουν πηγές από την Ουάσιγκτον δικαιώνει απόλυτα τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ που είχε χαρακτηρίσει προ ημερών την Κίνα παγκόσμια εμπορική απειλή.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της προ ημερών απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επέβαλε ακόμη σκληρότερες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας υιοθετώντας ομόφωνα ένα αμερικανικό σχέδιο που στοχοθετεί τις εισαγωγές πετρελαίου και τους πολίτες της Βόρειας Κορέας που εργάζονται στο εξωτερικό.
Πρόκειται για την ένατη σειρά σκληρών κυρώσεων που εγκρίνει ο ΟΗΕ, οι τρεις τελευταίες εκ των οποίων υπερψηφίστηκαν έπειτα από πρωτοβουλία των ΗΠΑ μετά τις πυραυλικές δοκιμές και μια πυρηνική δοκιμή στις οποίες προχώρησε η Βόρεια Κορέα.
Από τον Σεπτέμβριο του 2016, η Πιονγκγιάνγκ έχει πραγματοποιήσει μια πυρηνική δοκιμή, την έκτη κατά σειρά, και πολλές ρίψεις πυραύλων παρά την απαγόρευση των Ηνωμένων Εθνών.
Η Ουάσιγκτον κατέθεσε προς ψήφιση χθες Πέμπτη ένα σχέδιο απόφασης έπειτα από διαπραγματεύσεις με την Κίνα, χώρα σύμμαχο της Πιονγκγιάνγκ, στον απόηχο της δοκιμής ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) την 28η Νοεμβρίου.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις