Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Γιατί η Γαλλία σκοπεύει να ενισχύσει τη στρατιωτική στήριξη των Κούρδων της Συρίας

Εμμανουήλ Μακρόν Reuters Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμμανουήλ Macr;on. Φωτογραφία αρχείου
Στο RT  Ρωσίας   ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε  ότι η Γαλλία πήρε μια λανθασμένη θέση στη Συρία. Νωρίτερα,
ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουήλ Μακρόν συναντήθηκε με εκπροσώπους των Δημοκρατικών Δυνάμεων των Κούρδων της  Συρίας και τους υποσχέθηκε βοήθεια.
Τα Γαλλικά ΜΜΕ που αναφέρονται σε κουρδικές πηγές αναφέρουν ότι το Παρίσι σκοπεύει να στείλει
στρατεύματα στην Συρία  για να βοηθήσει τους μαχητές του SDS, τους οποίους οι Τούρκοι θεωρούν τρομοκράτες. Τι υπάρχει πίσω από τις πρωτοβουλίες της Πέμπτης Δημοκρατίας, εξηγεί το  RT.
Θα παραμείνει στον δρόμο του Ερντογάν
Την Παρασκευή 30 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ήταν «πολύ απογοητευμένος με την λανθασμένη θέση της Γαλλίας» στο θέμα της υποστήριξης των κουρδικών σχηματισμών στη Συρία.
Σχετικές ειδήσεις
Επίσης, σχετικά με το θέμα της επιχείρησης   «Orchard»: γιατί το Ισραήλ ομολόγησε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Συρίας [1] Το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας  αποχαρακτήρισε στοιχεία σχετικά με τη λειτουργία της Πολεμικής Αεροπορίας, με την κωδική ονομασία «Fruit Garden». Επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου…
Αυτή η δήλωση έγινε μετά την έκδοση της  εφημερίδας Le Parisien, επικαλούμενη πηγές στις δημοκρατικές δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας,  που ανέφερε σχετικά με την πιθανή είσοδο Γαλλικών στρατευμάτων στο Συριακό Manbij. Αυτή την περιοχή που η Άγκυρα κάλεσε επανειλημμένα τον τόπο ανάπτυξης της επόμενης στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία. Ο πληροφοριοδότης της εφημερίδας, σύμφωνα με δημοσιογράφους, ήταν  μέλος της κουρδικής αντιπροσωπείας που συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν στις 29 Μαρτίου 2018 στο Παρίσι. Σύμφωνα με το κουρδικό τηλεοπτικό κανάλι Rudaw, η κουρδική αντιπροσωπεία περιελάμβανε εκπροσώπους του καντονίου Afrin, οι  περισσότερες περιοχές  του οποίου έχουν  καταληφθεί και είναι   υπό τον έλεγχο της Τουρκίας. [2]
Η Άγκυρα θεωρεί το κόμμα της Δημοκρατικής συμμαχίας, των οποίων οι ένοπλες μονάδες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της  SDS , τρομοκρατική  δομή  λόγω των δεσμών της με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, το οποίο αγωνίζεται ενάντια στην Τουρκία. Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη της αντιπροσωπείας των Κούρδων της Συρίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ο αριθμός των στρατιωτικών δυνάμεων των Γαλλικών δυνάμεων δεν αναφέρεται , αλλά είναι γνωστό ότι αυτοί θα είναι μαχητές ειδικών δυνάμεων. Σύμφωνα με την  Le Parisien, η εισαγωγή του Γαλλικού στρατού θα συντονιστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, το Μέγαρο των Ηλυσίων  δεν επιβεβαίωσε  αυτές τις πληροφορίες.
«Θα υπάρξουν ενισχύσεις για την υπεράσπιση από τις επιθέσεις του» ισλαμικού κράτους «* και της ξένης επιθετικότητας», δήλωσε   ο Khaled Eissa, που εκπροσωπεί  τους Κούρδους της Συρίας  στη Γαλλία, σε συνέντευξή του στο Reuters. «Είναι ένα μήνυμα ότι οι Ισλαμιστές στην Άγκυρα πρέπει να σταματήσουν ανεύθυνες ενέργειες.»
Γιατί η Γαλλία σκοπεύει να ενισχύσει τη στρατιωτική στήριξη των Κούρδων της Συρίας - Εικόνα1
 Στρατιώτες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στην Rakka 
© BULENT KILIC / AFP
Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Γάλλου Προέδρου, ο  Macron «εξασφάλισε τη στήριξη της SDS στη Γαλλία για τη σταθεροποίηση της ζώνης ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία, μέσα σε ένα συνεκτικό και ισορροπημένο σύστημα διακυβέρνησης για την αποτροπή της αποκατάστασης του» ισλαμικού κράτους. «Θεωρητικά, έχει ένα αποθεματικό, παρά τη μείωση των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων κατά τα τελευταία 20 χρόνια κατά το ένα τρίτο «, δήλωσε ο Σεργκέι Μπαλμμάσοφ, ειδικός στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής σε συνέντευξη του με το RT.
Θα μπορούσε να ρίξει του ς αλεξιπτωτιστές, της λεγεώνας των ξένων , αλλά τι θα βγει ; «Θα πολεμήσουν τους Τούρκους; Θα παραμείνουν στο δρόμο του Ερντογάν;» Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, είναι πιθανό ότι πίσω από τη συνάντηση  του Macron με τους Κούρδες είναι ενέργειες κατά της  επίσημης  Δαμασκού , αλλά «ο Ασάντ δεν μπορεί να τραυματιστεί περισσότερο από ό, τι οι Γάλλοι  αν βλάψουν τους Τούρκους».
«Αυτά τα πράγματα κρατούνται μέχρι την τελευταία στιγμή σε  αυστηρή μυστικότητα» σχολίασε την πιθανή εισαγωγή Γαλλικών στρατευμάτων στη Συρία σε συνέντευξη με το RT  ο καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής της Ρωσίας MGIMO (U) του  Υπουργείου Εξωτερικών Yevgeny Obichkin.
«Αν  σκεφτούμε  κατ ‘αναλογία, μπορούμε  να θυμηθούμε  πως, στην κορυφή της συνεργασίας της Γαλλίας με την ένοπλη αντιπολίτευση της Συρίας υπό τον Πρόεδρο Francois Hollande, οι αντιπρόσωποι τους έγιναν δεκτοί στο Μέγαρο των Ηλυσίων και οι αντιπολιτευόμενοι έλαβαν μόνο υποσχέσεις διπλωματικής και οικονομικής βοήθειας, αλλά δεν πέτυχαν την υπόσχεση της βοήθειας από τις στρατιωτικές δυνάμεις.
«Ζώνη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος
Από το 2014, η Γαλλία διεξάγει επιχειρήσεις  στη Συρία και το Ιράκ» Shamal «, με στόχο την καταπολέμηση των τρομοκρατών του ισλαμικού κράτους. Στις μάχες συμμετέχουν τόσο οι Γαλλικές αεροπορικές μονάδες όσο και οι μονάδες ειδικών δυνάμεων. Το 2016, μια πηγή στο γαλλικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε στην AFP ότι 100 Γάλλοι των ειδικών δυνάμεων  λειτουργούσαν στην περιοχή Mubije για να εκπαιδεύσουν  μονάδες των Κούρδων της Συρίας .
Σχετικές ειδήσεις
«Πόλεμος όλων εναντίον όλων»:  η Ουάσινγκτον προκάλεσε τη σύγκρουση μεταξύ των Κούρδων και των Αράβων στη Raqqa. [3]
Στην περιοχή της  Rakka της Συρίας  ξεκίνησαν οι τοπικές συγκρούσεις μεταξύ του τοπικού αραβικού πληθυσμού και των Κούρδων που αποτελούν τον πυρήνα. ..
Τον Μάιο του 2017, ο τότε Γάλλος Υπουργός Άμυνας Silvie Gular σημείωσε σε συνέντευξή του στο Radio Europe 1 ότι οι Γάλλοι πιλότοι, στρατιωτικοί σύμβουλοι και οπλίτες συμμετείχαν στις μάχες κοντά στην Rakka.
17 Μαρτίου 2018 για την παρουσία του Γαλλικού στρατού στη Συρία, δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ [4]. «Στο έδαφος» υπάρχουν ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ (δεν το αρνούνται πια), από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και ορισμένες άλλες χώρες. Οπότε δεν είναι τόσο ένας «πόλεμος πληρεξούσιου» αλλά  άμεση συμμετοχή στον πόλεμο «, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό συγκρότημα του προέδρου του Καζακστάν κατά την επίσκεψή του στην Αστάνα.
«Η Συρία – είναι μια μεσογειακή χώρα και η Μεσόγειος – είναι  μια περιοχή για τα ειδικά συμφέροντα της Γαλλίας, μαζί με την Ευρώπη και την ευρωατλαντική περιοχή», – σημείωσε Obichkin.
Υπάρχουν επίσης ιστορικοί δεσμοί: κατά την περίοδο μεταξύ των δύο παγκόσμιων πολέμων, η Συρία, υπό την εντολή της Κοινωνίας των Εθνών, παραδόθηκε στους Γάλλους. «Η ευθύνη αυτή παρέμεινε στο μυαλό της γαλλικής διπλωματίας», τονίζει ο εμπειρογνώμονας
Γιατί η Γαλλία σκοπεύει να ενισχύσει τη στρατιωτική στήριξη των Κούρδων της Συρίας - Εικόνα2
Τα μέλη της Γαλλικής Λεγεώνας των ξένων
 © LOIC VENANCE / AFP
Παραδοσιακά, η Γαλλία υποστήριξε τους Κούρδους της Συρίας  ως μια πιστή δύναμη στον εαυτό της, η οποία συνδυάστηκε καλά με την ιδεολογία της προστασίας των μειονοτήτων η οποία κυριαρχεί  στη Γαλλική κοινωνία.
«Η Γαλλική πολιτική ελίτ έχει από καιρό ένα όνειρο να αναβιώσει την προηγούμενη εξουσία της, αλλά μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί», δήλωσε ο Μπαλαμάσοφ.
Σύμφωνα με τον Obichkin, πίσω από τις πρόσφατες Συριακές πρωτοβουλίες του  Macron είναι «η επιθυμία να ενισχυθεί ο ρόλος των Ευρωπαίων στην επίλυση της σύγκρουσης και να τονιστεί ο ιδιαίτερος ρόλος της Γαλλίας στον τομέα της Ευρωπαϊκής ασφάλειας και της εξωτερικής της πολιτικής».
Η μη ικανοποιητική προσφορά
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Μεγάρου των Ηλυσίων, που δημοσιεύθηκε μετά τη συνάντηση του προέδρου με τους Κούρδους της Συρίας ο Εμμανουήλ Μακρόν ελπίζει ότι με τη βοήθεια της Γαλλίας και της παγκόσμιας κοινότητας θα δημιουργηθεί διάλογος μεταξύ της SDS και της Τουρκίας. Ωστόσο, η Τουρκική πλευρά απέρριψε αμέσως αυτή τη δυνατότητα. «Απορρίπτουμε την απομάκρυνση από τη σοβαρή προσέγγιση όσον αφορά τον» διάλογο, τις επαφές και τη διαμεσολάβηση «μεταξύ της Τουρκίας και της τρομοκρατικής δομής (SDS)», γράφει ο Γραμματέας Τύπου του Τούρκου Προέδρου Ibrahim Kalyn στο Twitter του.
Οι θέσεις της Άγκυρας και του Παρισιού για την κατάσταση στη Συρία τα τελευταία χρόνια είναι πολύ διαφορετική. Εάν η Γαλλία είναι αλληλέγγυα με τις ΗΠΑ [5] στην υποστήριξη των κουρδικών δυνάμεων του SDS, η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί με συμμάχους του ΝΑΤΟ και διεξάγει μια επιχείρηση κατά των δημοκρατικών δυνάμεων της Συρίας στην Afrin.
Νωρίτερα, ο Εμμανουήλ Μακρόν ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει την επιχείρηση «Olive Branch-κλάδο ελιάς» και να ανακοινώσει ανακωχή.
«Όλα αυτά είναι τουλάχιστον απελπιστικές ενέργειες και ως επικίνδυνα βήματα, διότι υπονομεύουν την εμπιστοσύνη μεταξύ της Τουρκίας και της συμμαχίας του Βορείου Ατλαντικού Συμφώνου (NATO)», δήλωσε ο Γιούρι Μαβάσεφ, επικεφαλής της πολιτικής καθοδήγησης του Κέντρου Μελετών Σύγχρονης Τουρκίας σε  μια συνέντευξη του  με το RT.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η συμπεριφορά της Γαλλίας αποδεικνύει ότι οι σύμμαχοι της Άγκυρας δεν δείχνουν σεβασμό ούτε στα συμφέροντα της Τουρκίας ούτε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διευθέτηση της κατάστασης στη Συρία στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα.
«Αναμφισβήτητα, κάποτε   η Συρία ήταν μια αποικία της Γαλλίας, αλλά εκείνοι οι χρόνοι έχουν βυθιστεί στη λήθη», είπε ο εμπειρογνώμονας. «Και τώρα υπάρχει μια αίσθηση ότι το Παρίσι δεν θέλει ακόμα να εγκαταλείψει την αποικιακή πολιτική.
Αντίθετο αποτέλεσμα
Στις 29 Μαρτίου 2018, μιλώντας  στο Richfield του Οχάιο, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump τόνισε ότι οι Αμερικανοί στρατιωτικοί ενδέχεται να εγκαταλείψουν σύντομα τη Συρία. [6] » Ας καθαρίσουν άλλοι με τον ISIS, θα φύγουμε πολύ σύντομα από τη Συρία, αφήνουμε  τους άλλους να το φροντίσουν τώρα», δήλωσε ο Αμερικανός ηγέτης.
Γιατί η Γαλλία σκοπεύει να ενισχύσει τη στρατιωτική στήριξη των Κούρδων της Συρίας - Εικόνα3
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump  μιλάει στο Richfield, Ohio, 29 Μαρτίου 2018
Reuters
Δύο μέρες πριν, στις 27 Μαρτίου, πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Εμμανουήλ  Macron και τόνισε  την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία στη Συρία.
Σχετικές ειδήσεις.
 «Οι Αμερικανοί αναζητούν μια δικαιολογία για να επιτεθούν: πώς οι ΗΠΑ μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ιρακινή εμπειρία στη Συρία [7] 
Πριν από 15 χρόνια, οι Αμερικανοί εισέβαλαν στο Ιράκ. Ο λόγος για την επιθετικότητα εναντίον του κυρίαρχου κράτους ήταν οι ψευδοί ισχυρισμοί ότι …
Σύμφωνα με τους ειδικούς της RT, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ  συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας  είναι απίθανο να μπορούν να αντικαταστήσουν τις ΗΠΑ στην Συρία. Επίσης όπως τονίζει ο Balmasov δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος.
Η απόφαση δεν ορίζει συγκεκριμένη προθεσμία για τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τη Συρία. Οι θέσεις της Ουάσιγκτον αλλάζουν συνεχώς και, δεδομένης της ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι δυνατόν να υπενθυμίσουμε τις περιπτώσεις που, μετά τις δηλώσεις για την αποχώρηση στρατευμάτων, η Αμερικανική στρατιωτική παρουσία έπρεπε να ενισχυθεί.
Για παράδειγμα, αυτό συνέβη το 1964 κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.
Η Γαλλία θα είναι προβληματική για να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία.
«Οι Γάλλοι στο Σαχέλ είναι απασχολημένοι όπου έχουν ένα τετράχρονο στρατιωτικό σώμα κολλημένο στο βάλτο και δεν μπορεί να κάνει τίποτα όσον αφορά τη συγκόλληση όχι μόνο του αποσυντιθέμενου Μάλι, αλλά και του Νίγηρα και της Μπουρκίνας Φάσο», τονίζει ο Βαλμάσοφ.
Σε αυτή την κατάσταση, λένε οι ειδικοί, η μόνη λογική εξήγηση της Γαλλικής θέσης μπορεί να είναι μια προσπάθεια να ξεκινήσει διάλογος με την Τουρκία, , σύμφωνα με το ΝΑΤΟ,  για να τους φέρει πιο  κοντά με τη Ρωσία και το Ιράν στη Συρία.
«Η Γαλλία σκέφτεται να κάνει κάποιου είδους διάσπαση στις κοινές πρωτοβουλίες της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν, αλλά αυτό θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα», κατέληξε ο Μαβάσεφ.
* «Ισλαμικό κράτος» (ISIS-ISIL) – ο οργανισμός αναγνωρίζεται ως τρομοκρατικός  με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας της 29ης Δεκεμβρίου 2014.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ (ΕΔΩ)

References  Операция «Фруктовый сад»: зачем Израиль признался в нанесении авиаудара по Сирии
   ( https://russian.rt.com/world/article/494630-izrail-siriya-aviaudar-iran-yadernaya-sdelka )  большую часть которого взяла под свой контроль Турция.
   ( https://russian.rt.com/world/video/493303-turciya-zachistila-afrin )  «Война всех против всех»: как Вашингтон спровоцировал конфликт курдов и арабов в Ракке
   ( https://russian.rt.com/world/article/497364-siria-rakka-kutdy-araby-konflikt )  заявил министр иностранных дел России Сергей Лавров
   ( https://russian.rt.com/world/news/492908-lavrov-specnaz-ssha-siriya )  Франция солидарна с США
   ( https://russian.rt.com/world/news/478064-makron-vizit-ssha )  могут вскоре покинуть Сирию.
   ( https://russian.rt.com/world/news/498005-tramp-siriya-ig )  «Американцы ищут повод для нанесения удара»: как США могут использовать иракский опыт в Сирии
   ( https://russian.rt.com/world/article/494011-irak-vtorzhenie-itogi-siriya )
https://russian.rt.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις